Review: HP Pavilion 12 x2 (12-b000nd)

26 april 2016 + 10 minuten 0 Reacties
hp-pavilion-12-x2-2016-retina

In deze recensie kijken we uitgebreid naar de HP Pavilion 12 x2 (12-b000nd): een convertible met een 12-inch scherm, Windows 10-software en afneembaar toetsenbord.

HP Pavilion 12 x2 – specificaties

HP Pavilion 12 x2
Scherm12.1-inch, 1920 bij 1200 pixels
DigitizerNee
ProcessorIntel Core M3 6Y30
RAM4GB
Opslaggeheugen128GB
SDJa
HDMIJa
USBJa, USB Type-C en USB 2.0
GPSNee
3G/4GNee
BluetoothJa, 4.0
NFCNee
Camera’sTwee megapixel
Accu33 Wh Lithium Polymer

Specs

Met de HP Pavilion 12 x2 zien we dat HP aan de minimale eisen voldoet voor het draaien van een Windows 10-hybride. De 4GB aan werkgeheugen is wat Windows tenminste nodig heeft om te kunnen draaien, terwijl de processor helemaal niet zo fraai is. De snelheid van die hardware ligt ongeveer op het gemiddelde, ook wanneer de processorsnelheid dankzij Turbo Boost wordt opgehoogd. Als je kijkt naar andere processors van Intel, dan is de Core M3 van gemiddelde kwaliteit. De M3 is overigens dualcore, wat soms tegen kan werken tijdens multitasking.

Display

Standaard staat het mooie display ingesteld op een 3:2-verhouding, wat betekent dat je er goed op kunt werken en fijn op kunt lezen. Voor mensen met een ietwat slechter zit kan deze ratio wel betekenen dat je bij het inzoomen soms niet alles op het scherm te zien krijgt. Gelukkig kun je de schermresolutie aanpassen (bijvoorbeeld 1600 bij 900 pixels), maar dan krijg je vaak grote, zwarte balken te zien. Met een full hd-resolutie en een schermformaat van 12.1-inch, kom je uit op een pixeldichtheid van 157 pixels per inch – gemiddeld dus, maar acceptabel.

HP Pavilion 12 x2 – hardware en design

De tablet zelf is best dik te noemen. Dat is ook niet gek, want er moet nu eenmaal een hoop hardware in gepropt worden. De onderkant van het scherm is iets dikker dan de bovenkant, waardoor je bijna kunt spreken van een traditioneel laptopdesign. Het plastic omhulsel voelt gelukkig enorm solide aan. Wel is het zo dat het apparaat zwaar aanvoelt. Dat is op zich geen probleem – wanneer het in je tas zit, merk je bijna niet dat je hem meeneemt en wanneer je hem op een tafel zit, zodat je lekker kunt werken, dan merk je daar ook niets van.

Advertentie

Maar wanneer je de convertible met toetsenbord op schoot gebruikt, dan moet je toch wel tegengas geven. Het toetsenbord is namelijk ontzettend licht – een gewicht dat niet in verhouding met dat van het scherm staat. Echter, dankzij het design van het toetsenbord – en dan met name de houder waar het scherm in geklikt wordt – zal het scherm nooit naar achter klappen. Daar moet je toch echt je best voor doen. Verder is het opvallend dat het scherm goed vast staat – zeker in vergelijking met de Galaxy TabPRO S – en vrijwel niet kan wiebelen.

Connectiviteit

De HP Pavilion 12 x2 beschikt over een groot scala aan verbindingsopties. Zo beschikt het apparaat niet alleen over wifi en Bluetooth 4.0, maar ook over een usb type-c-poort (waar je accessoires op kunt aansluiten en de tablet mee kunt opladen), evenals een usb-poort voor de oudere accessoires. Daarnaast is er een microSD-kaartlezer, een koptelefoonaansluiting en een hdmi-poort, waardoor je de tablet ook op een groter scherm kunt aansluiten. Al met al is dit een compleet pakket waarmee je je zowel op de toekomst als het heden kunt concentreren.

Speakers

De speakers zijn, net zoals bij de andere (convertible-)tablets van HP, van Bang en Olufsen. Die leveren een prettig, goed en vooral helder geluid af. De speakers scoren bovengemiddeld goed met de minimale ruimte die natuurlijk aanwezig is. Je kunt rustig en probleemloos een presentatie met geluid geven, YouTube-video’s bekijken of naar muziek luisteren. Zelfs op een hoger volume zal het geluid niet snel vervormen. Gelukkig kun je er ook nog altijd voor kiezen een koptelefoon op te doen of een speaker aan te sluiten via Bluetooth, voor nog meer opties.

Camera’s

De HP Pavilion 12 z2 beschikt over één camera en dat is prima. Op een tablet heb je in principe geen camera aan de andere kant nodig. Je zult niet snel je tablet meenemen naar een gelegenheid waar je foto’s kunt maken – daar heb je immers een fotocamera of smartphone voor. De camera aan de voorkant beschikt over twee megapixel. Hoewel dat helemaal geen hoog aantal is, kun je er wel meer dan prima mee bellen via Skype of een andere videobelapplicatie. Als er ergens op bezuinigd mag worden, dan is dat wat ons betreft de camera aan boord.

Accuduur

HP claimt dat de accu van de HP Pavilion 12 x2 zo’n zeven tot acht uur mee moet gaan, maar in de praktijk betekent dit eerder zes uur en een beetje. Dat is op zich niet slecht (het ligt er natuurlijk ook aan wat je open hebt staan en voor hoe lang) en betekent dat je voor een lange tijd kunt werken op de convertible, zonder dat je daarvoor per se en stopcontact hoeft op te zoeken. Het is echter jammer dat er geen accu in het toetsenbord zit, want daarmee had de batterijduur verlengd kunnen worden – maar dan zou dat bord ook zwaarder zijn geweest.

Toetsenbord

Het toetsenbord heeft dunne toetsen van een normaal formaat. Als je voor het eerst van een laptop naar een convertible zou gaan, dan stap je moeiteloos over. De toetsen staan een een goede afstand van elkaar verwijderd en bieden de meest – zo niet alle – opties aan die je zoekt in een toetsenbord. De meegeleverde accessoire is ook helemaal van plastic en is ook helemaal niet zwaar – dat is op zich prima, maar wanneer je dus met de convertible op schoot werkt, klapt het bord nog wel eens omhoog. De tablet is nou eenmaal veel zwaarder dan het bord.

Wat jammer is, is dat het toetsenbord zelf geen aansluitingen heeft. De tablet zelf heeft er in principe genoeg, maar een extra usb-aansluiting hier en daar kan geen kwaad. Ook zit er geen extra accu in het bord en met ongeveer zes uur werktijd op de accu in de tablet, is dat een gemiste kans. De touchpad is lekker groot en niet extreem gevoelig. Het werkt heel lekker, voor de moment waarop je geen muis kunt gebruiken. Ook het indrukken van de knop op de touchpad werkt intuïtief, dus in feite is er verder weinig op het meegeleverde toetsenbord aan te merken.

HP Pavilion 12 x2 – software

De convertible draait op Windows 10. Met de aanwezige hardware mag je verwachten dat het goed werkt en dat doet het gelukkig ook. Er wordt standaard software meegeleverd die je ook op andere nieuwe tablets en pc’s vindt met Windows 10 als besturingssysteem. Mocht je de software niets vinden of gewoon niet willen gebruiken, dan kun je die programma’s natuurlijk verwijderen. Het aanbod in de Windows Store wordt ook steeds aantrekkelijker. Het is in elk geval goed om te weten dat de basale dingen, zoals Office en Chrome, goed werken.

HP Pavilion 12 x2 – in gebruik

Helemaal in het begin van deze recensie hebben we het al over de specs gehad. Die zijn niet jé van hét en redelijk basaal te noemen voor een Windows 10-tablet. Maar eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we er in de praktijk weinig tot niets van gemerkt hebben. Met drie programma’s open (inclusief een zware, zoals Adobe Photoshop) werd een vierde soms lastig. Terwijl op de achtergrond een virusscanner actief is, de Bluetooth-verbinding aan staat en Microsoft OneDrive de bestanden gesynchroniseerd houdt, zijn er weinig stottermomenten geweest.

Naast een meegeleverd toetsenbord, krijg je ook een stylus bij de HP Pavilion 12 x2. Deze kunt je gebruiken om bijvoorbeeld aantekeningen mee te maken of iets te tekenen op het scherm. Vooral bij het bewerken van foto’s vonden we het heel handig. Het pennetje ligt lekker in de hand en beschikt ook over twee handige en bereikbare knoppen. Wij hebben hem echter in de praktijk weinig gebruikt – alleen tijdens het bewerken van foto’s. Aantekeningen maken doen we liever met het toetsenbord – onze doktershandschriften zijn voor niemand leesbaar.

Advertentie

Prestaties

De HP Pavailion 12 x2 is dus geen krachtpatser, maar is zeker wel in staat programma’s te draaien die je vaak voor je werk nodig hebt – zoals Google Chrome, de Office-applicaties, Photoshop en meer. We hebben maar twee keer gemerkt dat de tablet even te hard aan het denken was, en dat kwam dan toevallig door een popup-programma van HP dat ons vriendelijk verzocht de tablet te registreren. Dat programma wordt dus willekeurig opgestart, waardoor het apparaat ineens overbeladen kan raken. Die momenten zijn echter (gelukkig) sporadisch.

HP Pavilion 12 x2 – conclusie

De meeste Windows 10-convertibles met een 12.1-inch scherm en vergelijkbare specificaties hebben een prijs van rond de zevenhonderd of achthonderd euro. De 12 x2 zit onder de zevenhonderd euro en biedt een mooie prijs-kwaliteitverhouding aan, met hier en daar duidelijke bezuinigingen. Maar dat zijn bezuinigingen waar je in de praktijk weinig van merkt, zoals de camera aan de voorkant. De processor valt inderdaad – op papier – tegen, maar tijdens het gebruiken merk je niet met inferieure hardware te maken te hebben.

In vergelijking met de HP Pavilion 10 x2 is er een hoop verbeterd. De resolutie is hoger, er is meer interne opslagruimte en er is meer werkgeheugen. Maar de processor is een kleine verbetering. De accu gaat wel iets sneller leeg dan voor zijn voorganger. Wat verder wel mooi is en wat je gewoon mag verwachten, is dat je niet meer handmatig Windows 10 hoeft te installeren na de aanschaf, waardoor je direct met de tablet aan de slag kunt. Wat ons betreft een genoeg vooruitgang dus en – op die processor na – reden genoeg voor een upgrade.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Het toetsenbord typt enorm lekker
  • Lekker licht en heel solide
  • Een hoop verbeteringen aanwezig

Minpunten
  • Accu gaat maar zes uur mee

  • Camera van lage kwaliteit

Reacties (0)