Review: Dell XPS 13 (2017) – dunne Windows 10-convertible met smalle randen

12 april 2017 + 10 minuten 0 Reacties
dell-xps-13-2017-foto-1

De Dell XPS 13 (9365) is een convertible laptop, die ook als tablet te gebruiken is. Het scherm is voorzien van ontzettend dunne randen. In deze recensie nemen we het apparaat uitgebreid onder de loep. De XPS 13 uit deze review heeft een adviesverkoopprijs van ongeveer 1.900 euro.

Dell XPS 13 – specificaties

Dell XPS 13 (9365)
Scherm 13,3-inch, 1.920 bij 1080 of 3.200 bij 1800 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Core i7 (7th gen) – Intel Core i5 (7th gen)
RAM 4 GB – 8 GB
Opslaggeheugen 128 GB – 256 GB – 512 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Nee
Camera’s 720p
Accu 46 Wh Lithium Polymer

Specs

De Dell XPS 13 (2017) is in een aantal verschillende varianten te verkrijgen. De modellen worden in elk geval voorzien van een zevende generatie Intel Core i-processor. De i7 is hier de krachtigste versie, maar de i5 volstaat ook voor dagelijkse werktaken. Daarnaast biedt Dell nog de keuze uit 4 GB of 8 GB aan werkgeheugen. Windows 10 heeft toch wel minimaal 4 GB nodig om soepel te kunnen draaien, dus raden we aan om voor het 8 GB-model te gaan, indien mogelijk. Daarmee voelt de convertible gewoonweg sneller en beter aan.

Qua opslagruimte is er ook genoeg keuze. Werk je voornamelijk in de cloud (zonder de bestanden zelf op te slaan op je eigen laptop), dan zou je in theorie genoeg kunnen hebben aan 128 GB aan ssd-opslaggeheugen. Maar er is ook de keuze uit 256 en 512 GB interne opslagruimte, voor de mensen die wat meer ruimte nodig hebben. Op het gebied van hardware alleen krijg je waar voor je geld, ongeacht het model. Je krijgt de nieuwe Intel Core-processor, evenals genoeg opslagruimte en, wanneer je voor de 8 GB kiest, ook meer dan genoeg werkgeheugen. De versie die Dell ons heeft opgestuurd is de variant met een Intel Core i7-processor, 512 GB aan opslaggeheugen en 8 GB aan werkgeheugen.

Een overzicht van alle varianten en bijbehorende prijzen vind je op de productpagina van de Dell XPS 13.

Dell XPS 13 – hardware en design

De meest opvallende feature van de Dell XPS 13 (2017) is zijn grote scherm in een compacte behuizing. Dat heeft Dell gerealiseerd door de schermranden ontzettend dun te maken. De fabrikant noemt het een randloos design — maar zover zijn we nog niet. De randen zijn aanwezig, maar vallen totaal niet op wanneer je naar het scherm kijkt. Dit design zorgt er in elk geval voor dat het 13,3″-scherm past in het omhulsel waar we normaliter een scherm van 11-inch zouden verwachten. Het is en blijft een mooie prestatie van fabrikanten.

Hoewel de Dell XPS 13 (9365) behoorlijk dun is, is het apparaat niet de dunste van dit moment. Dat is op zich niet erg, want de dikte van de laptop zit niemand in de weg. Hij past gemakkelijk in een tas of koffer en je hoeft er bijna geen rekening mee te houden qua ruimte. Het omhulsel is gemaakt van aluminium, wat het geheel een bestendig en (letterlijk) onbuigbaar karakter meegeeft. Aan de binnenkant, om het toetsenbord heen, zit een zachter materiaal, waardoor de convertible laptop helemaal niet koud aanvoelt tijdens het typen.

Display

Qua schermresolutie heb je de keuze uit full hd (1.920 bij 1080 pixels) of qhd+ (3.200 bij 1800 pixels). Maar in beide gevallen krijg je een scherm te zien met ontzettend dunne randen. En het verschil tussen beide resoluties is te zien, maar dat betekent niet dat je automatisch voor de meest dure variant moet gaan met de hogere resolutie. Een hoge resolutie betekent ook een hoger accuverbruik en dat is nou net wat je bij een laptop niet moet hebben. Het is een duidelijke trade off: of je gaat voor een mooier scherm of je gaat voor een lange accuduur.

Maar voor welk scherm je ook kiest: je krijgt er een scherpe kwaliteit voor terug. De kleurweergave is ontzettend mooi te noemen en voldoet om documenten op te bewerken of een film of serie op te bekijken onderweg of thuis. Qua contrast en helderheid zit het ook goed. Wel is opvallend dat het scherm enorm glanzend is. Heb je een lichtbron achter je, dan kan het zijn dat je die duidelijk in beeld ziet verschijnen en dat is irritant. Desondanks kun je prima zien wat er op het scherm gebeurt in lichte omgevingen, zoals bijvoorbeeld in de tuin.

Connectiviteit

De Dell XPS 13 (2017) beschikt over twee usb-type-c-poorten. Aan beide kanten zit er één en met de poort aan de linkerkant kun je het apparaat opladen. Daarnaast is er een micro-sd-kaartsleuf aanwezig en treffen we aan de linkerkant ook een koptelefoonaansluiting. Verder zijn er geen poorten of sleuven aanwezig: je zult het hier dus mee moeten doen. Wel ondersteunt de convertible uiteraard wifi en bluetooth, waardoor je draadloos ook het één en ander kunt gebruiken. Oudere accessoires werken in elk geval niet zonder adapter.

Speakers

Aan beide kanten zitten ook twee kleine stereospeakers. Vanwege het dunne karakter van de laptop en de grootte van die speakers mag je verwachten dat er geen mooi geluid uitkomt. En in eerste instantie is dat ook zo: zeker wanneer je het geluid wat harder zet. De tonen kunnen er dan flink vervormd uitkomen en dat is niet mooi. Gelukkig zijn er genoeg opties om dat geluid te tweaken middels een speciale app, waardoor er wel degelijk een goed geluid uitkomt. Maar helemaal zonder externe (bluetooth)-speaker kan het apparaat niet.

Camera

Tussen het scherm en het toetsenbord zit nog een brede rand waar de camera is gepositioneerd. Het is niet vreemd dat Dell de camera op die plek verwerkt heeft, aangezien er aan de bovenkant dus geen ruimte meer is. Maar dat betekent niet dat het de beste plek is. Tijdens Skype-gesprekken wordt de camera van onderen op je gericht en dat is in veel gevallen niet ideaal. Niet alleen om het lichtinval: tijdens een videogesprek krijgt de persoon aan de andere kant van de lijn een beeld van je te zien die niet heel flatteus te noemen is.

Bovendien is het zo dat je vingers de camera kunnen afschermen wanneer je ondertussen aan het typen bent en dat is ook niet heel fijn voor de persoon die naar je zit te kijken. Je kunt natuurlijk de convertible omklappen in tentmodus en de camera op je richten (die dan aan de bovenkant zit), maar dan heb je dus geen toegang meer tot het toetsenbord en de trackpad. Verder is de camerakwaliteit gemiddeld te noemen: er is wat ruis aanwezig en de kleuren ogen soms wat flets, maar het is niet zo dat de XPS 13 daar als enige convertible last van heeft.

Accuduur

Wanneer je werkt op de laptop en bijvoorbeeld geen bluetooth of toetsenbordverlichting gebruikt, dan kun je met gemak de dag doorkomen met de Dell XPS 13 (2017). De accu gaat ongeveer acht uur mee. Tussendoor zou je ook nog een video kunnen bekijken, aangezien dat niet heel veel van de accu vergt. Hoe lager de schermresolutie en hoe minder krachtig de processor is, hoe langer de accu mee kan gaan. Maar met een beetje kwaliteit aan boord (fhd-scherm, i5-processor) kun je er gelukkig vanuit gaan dat je de werk- of schooldag doorkomt.

Toetsenbord en trackpad

Het toetsenbord van de Dell XPS 13 (9365) biedt een comfortabele ervaring aan. De knoppen leveren voldoende feedback af en over het algemeen is het toetsenbord breed genoeg voor een volledige type-ervaring. De pijltjestoetsen en de shiftknop zijn ook groot genoeg om er niet constant naast te tikken. De trackpad biedt veel ruimte en voelt zacht en solide aan. Er is ook ondersteuning voor de verschillende bewegingen die Windows 10 ondersteunt met de trackpad en vanwege de hoge kwaliteit van die pad, zul je die moeiteloos kunnen uitvoeren.

Dell XPS 13 – software

De Dell XPS draait op Windows 10. Die software kan goed overweg met de aangeboden hardware en vertoont geen haperingen of vertragingen (op de 8 GB-versie, de 4 GB-variant hebben we niet getest). Gelukkig houdt Dell de bloatware ook tot het minimale. Je treft er wel apps als Microsoft Office (die je nog moet activeren), Dropbox en McAfee LiveSafe op aan, maar het zijn geen dingen die je niet kunt verwijderen. Verder tref je er ook standaard apps op aan, zoals Microsoft Groove, Flipboard en Twitter — kun je ook allemaal verwijderen.

Dell XPS 13 – in gebruik

Het is duidelijk dat Dell de XPS 13 meer als laptop dan als tablet in de markt heeft gezet. En dat heeft ertoe geresulteerd dat we hem ook meer als laptop dan als tablet hebben gebruikt. Zo gek is dat niet, aangezien het toetsenbord daartoe uitnodigt met zijn fijne kwaliteit. Ook als je kijkt naar het gewicht van het apparaat in tabletmodus is het niet zo vreemd: het weegt ongeveer 1,3 kilo. Dat is nogal wat voor een tablet. Ook is ‘ie daar net even te dik voor (maximaal 13,7 millimeter). Daardoor kun je hem niet lang vasthouden als tablet.

Bovendien hebben de dunne randen ook een groot nadeel: je zit al gauw met je vette vingers op het scherm in tabletmodus. Dit zijn echter geen opmerkingen die exclusief voor de Dell XPS 13 (2017) gelden. Ook andere tablets met dunne randen hebben hier last van, waardoor je je toch wel hardop kunt afvragen wat de meerwaarde is van een tablet met ontzettend dunne randen. Zet je hem echter in tent- of presentatiemodus, dan zijn die dunne randen meer dan welkom. Het scherm ziet er dan ontzettend mooi uit tijdens het kijken van een video.

Prestaties

De versie die Dell ons heeft opgestuurd is de variant met een Intel Core i7-processor en 8 GB aan werkgeheugen. Dat is meer dan voldoende voor kantoortaken. Ook zou je er nog wat indiegames op kunnen spelen, zoals Hearthstone, maar echt grafische toppers zullen niet goed presteren op het apparaat. Daar is het waarschijnlijk ook niet voor bedoeld, maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden. Het systeem hapert overigens helemaal niet snel, ongeacht de hoeveelheid Google Chrome-tabs en andere apps die zijn geopend. De prestaties zijn dus meer dan goed te noemen.

Dell XPS 13 – conclusie

Laten we vooropstellen dat de Dell XPS 13 (9365) een ontzettend mooie convertible laptop is, die in tent- en presentatiemodus menig videokijker kan verbazen met zijn schermkwaliteit. Ook het geluid valt helemaal niet tegen, ook al zul je daarvoor even het één en ander moeten tweaken, maar dat is zo gebeurd. Het apparaat is robuust en stevig en past moeiteloos in een koffer of tas. Ook zul je met gemak de werkdag kunnen doorkomen op een volle accu. Maar eerlijk gezegd is dat ook wel iets dat je gewoon mag verwachten van zo’n product.

Echter, er is wel een gedachte blijven hangen die de Dell XPS 13 niet heeft kunnen weghalen. De convertible overtuigt onderaan de streep niet helemaal. Ja, het is een fijne laptop met een toetsenbord waar je snel op kunt typen, heeft een mooi scherm en goede prestaties, maar daar heb je er tegenwoordig al zoveel van. Ook de laptops die je niet als convertible kunt inzetten bieden dergelijke ervaringen aan. Dan kijken we naar wat we moeten inleveren of winnen en over het algemeen moeten we meer opgeven voor deze laptop dan we ermee winnen.

Er zijn minder poorten aanwezig wat de connectiviteit betreft. Ook is het zo dat de Dell XPS 13 – hoe mooi het apparaat ook oogt en hoe stevig het ook is – behoorlijk duur is (1.900 euro) voor wat je er voor krijgt. De kans is klein dat je gebruikmaakt van de tabletmodus, omdat de randen gewoonweg te dun zijn en de convertible daar te zwaar en te dik voor is, waardoor je dus in feite een dure laptop overhoudt waar je mogelijkheden voor hebt moeten inleveren. Je krijgt meer voor minder wanneer je bijvoorbeeld voor de HP Spectre x360 gaat.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede hardware
  • Ontzettend helder scherm
  • Krachtig en robuust

Minpunten
  • Te zwaar als tablet

  • Randen te dun voor tabletmodus
  • Duur voor wat je ervoor krijgt

Reacties (0)