Review: BlackBerry PlayBook

08 juni 2011 8 Minuten 0 Reacties
blackberry-playbook-feature

We hebben hem eindelijk in handen gekregen; de BlackBerry PlayBook. Het heeft wat moeite gekost en het heeft niet lang mogen duren, maar we hebben nu wel een duidelijk beeld van deze toch verrassend goede tablet. De BlackBerry PlayBook is en 7 inch tablet met het eigen BlackBerry OS QNX besturingssysteem. RIM heeft de tablet vooral in het leven geroepen als toevoeging op een Blackberry smartphone maar de fabrikant probeert er de laatste tijd steeds meer een stand-alone tablet van te maken.

Een aantal belangrijke features waar de PlayBook over beschikt zijn HDMI, USB, Wifi, Flash ondersteuning, twee camera’s, en de mogelijkheid om Android applicaties te draaien op de tablet (komt later via een update beschikbaar). Wat we nu nog missen op de PlayBook, maar wat RIM wel beloofd heeft, zijn de standaard email, contacten en kalender applicaties. Voor nu moet je het doen met een BlackBerry Bridge verbinding met je BlackBerry smartphone om toegang te krijgen tot deze gegeven in je smartphone. We zijn benieuwd of de PlayBook zich ook staande houdt voor de consument die (nog) niet volledig afgesteld is.

Voor meer specificaties, nieuws en reviews verwijzen we je naar de productpagina van de BlackBerry PlayBook

BlackBerry PlayBook design

De PlayBook ziet er op het eerste gezicht heel simpel uit. Geen toeters en bellen en geen overbodige logo’s of teksten. Een mooie, nette, afwerking in het zwart en de benodigde knoppen voor het volume, de pauze en de stand-by functie. De tablet voelt zeer solide aan en ligt goed in de hand. Qua design springt hij niet boven de rest uit maar is het een tablet waarbij de nadruk ook niet op het uiterlijk hoeft te liggen. Het formaat van de tablet voelt wat klein aan en ook tijdens het werken met de tablet missen we in sommige situaties toch die paar extra inches van een 10 inch tablet. Aan de andere kant stop je de tablet zo in je binnenzak om hem ergens mee naar toe te nemen.

Advertentie

BlackBerry PlayBook hardware

Qua hardware hebben we hierboven het meeste al genoemd, maar de tablet beschikt naast deze elementen ook over een 1GB RAM geheugen, een 1GHz dual-core processor, en een 7 inch display met een resolutie van 1.024 bij 600 pixels. Aan de voorzijde bevindt zich een 3 megapixel camera voor videogesprekken en aan de achterzijde een 5 megapixel camera voor HD video opnamen en foto’s.

Audio

Opvallend is dat de stereo speakers aan de PlayBook zich aan de voorzijde van de tablet bevinden. Veel tablets hebben nog steeds de speakers aan de achterzijde waardoor je bij het bekijken van een film bijvoorbeeld toch een minder geluid hebt. RIM heeft hier in ieder geval goed over nagedacht en de audio klinkt ook nog eens heel behoorlijk.

Camera

De camera’s van de PlayBook zijn van redelijke kwaliteit. We hebben tot nu toe nog geen sublieme camera op een tablet gezien en ook de PlayBook springt er niet bovenuit. Het is puur een leuke feature voor het even snel tussendoor maken van een foto of filmpje. Zowel foto’s als video’s zijn acceptabel te noemen, maar er ligt een soort waas (met veel ruis) over het beeld en pixels zijn te duidelijk zichtbaar. Ook zijn de camera’s niet heel snel met het maken van een foto of video.

Display

Het IPS display doet zijn naam eer aan want de kijkhoeken zijn zeer goed. Ook reflecties tijdens buitenshuis gebruik van de tablet zijn opvallend goed en vele malen minder dan dat we bijvoorbeeld bij de Acer Iconia Tab A500 zagen. De PlayBook weet zich zeer goed stand te houden in zonlicht, maar zodra het direct zonlicht wordt is het ook voor de PlayBook teveel.

Batterijduur

Dit hebben we helaas niet geel uitvoerig kunnen testen, maar de dag dat we de PlayBook hadden moesten we hem wel een keer opladen. Natuurlijk gebruikten we de tablet veel, maar toch hield de Iconia Tab A500 bij hetzelfde gebruik het langer uit. Uit andere reviews kunnen we ook opmaken dat de accuduur niet het sterkste punt van de PlayBook is.

BlackBerry PlayBook software

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; BlackBerry’s eigen OS is een verademing. Soepel, vloeiend en snel. We hebben genoten van deze tablet qua software, ondanks het naar onze mening wat te kleine display. Het hele OS ziet er verzorgd uit en is netjes afgewerkt met een zeer fraai design.

Advertentie

Qua functionaliteit missen we absoluut die kalender, email en contacten applicaties, maar RIM heeft al aangegeven hier snel mee te komen. Graag hadden we ook al de Android player gezien, maar ook hier moeten we nog op wachten. Voor de rest werkt de tablet absoluut naar behoren.

De browser is snel, geeft alles nagenoeg perfect weer en de Flash ondersteuning is natuurlijk een groot pluspunt. Wel moeten we weer zeggen dat het 7 inch scherm de browser wat minder comfortabel te bedienen maakt.

Multitasking doet absoluut beter aan de de Acer Iconia Tab A500 en dus Android Honeycomb. Het gaat allemaal net even iets sneller en vloeiender, zonder ook maar enige haperingen of bugs. Zoals gezegd; een verademing om mee te werken. Hetzelfde geldt voor de gestures; eenvoudig en duidelijk, zonder haperingen of vertraging.

Qua applicaties heeft RIM alles ook goed uitgedacht. De apps voor het bekijken van video’s, afspelen van muziek, openen van bestanden of het browsen door je bestanden werken naar behoren, zijn duidelijk, en werken snel. Het bekijken en zoeken van YouTube films via de applicatie is wat minder (weinig opties, traag en gewoon niet fraai). Hiervoor adviseren we gewoon de browser te gebruiken.

Groot voordeel is ook dat RIM echt moeite doet om haar OS voor iedereen te optimaliseren en dit ook snel te doen. Zo heeft RIM de afgelopen weken al twee grote updates uitgebracht met mooie verbeteringen met betrekking tot applicaties en functionaliteit. Dit geeft toch een veilig en vertrouwd gevoel.

App World, de applicatie bibliotheek van BlackBerry is nog niet overtuigend gevuld, maar gaat de goede kant op. Het is in ieder geval stukken beter dan het aantal Honeycomb applicaties die nu beschikbaar zijn. We missen ook in App World nog een aantal van de populairdere applicaties als Twitter.

BlackBerry Bridge

Helaas voor sommigen moeten we het voor nu doen met de BlackBerry Bridge verbinding met een BlackBerry smartphone om de volledige functionaliteiten van de PlayBook te bekijken en gebruiken. Maar, mocht je een BlackBerry smartphone hebben dan is het goed om te weten dat deze manier van werken wel erg aantrekkelijk en makkelijk is. Alles wat je nodig hebt is een Bluetooth verbinding.

Groot voordeel van deze verbinding is dat altijd veilig werkt (beveiligde verbinding) en je gegevens niet op de PlayBook geplaatst worden. Zodra de verbinding verbroken is worden ook alle contacten, notities, agenda’s, etc. van je PlayBook verwijderd. Voor de zakelijke gebruiker biedt dit een groot voordeel. Voor de gemiddelde consument kan dit tot irritaties leiden aangezien je altijd ook je BlackBerry smartphone bij de hand (of in de buurt) moet hebben.

BlackBerry PlayBook conclusie

Wat de buitenkant betreft is de BlackBerry PlayBook niet heel speciaal. Het is een solide tablet en voelt goed aan. Wat de binnenkant betreft is het een absolute topper. Alles werkt naar behoren, vloeiend en zonder problemen. De multitasking functie is een verademing en het design van het gehele OS is oogstrelend.

Negatieve punten zijn het display wat aan de kleine kant is en toch het ontbreken van de email, kalender en contacten applicaties, waardoor je altijd een BlackBerry Smartphone bij de hand moet hebben.

De BlackBerry PlayBook is te koop in drie verschillende varianten, allen Wifi-only; een 16GB versie, een 32GB versie en een 64GB versie. Bekijk de productpagina’s van de PlayBook voor meer specificaties, nieuws, reviews, video’s en prijzen.

Advertentie

Reacties (0)