Asus ZenPad 10 (Z300M) – specificaties
Asus ZenPad 10 (Z300M) | |
---|---|
Scherm | 10,1-inch, 1200 bij 800 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | MediaTek MT8163 |
RAM | 2GB |
Opslaggeheugen | 16GB |
SD | Ja, microSD |
HDMI | Nee |
USB | Ja, MicroUSB |
GPS | Ja |
3G/4G | Nee |
Bluetooth | Ja, 4.0 |
NFC | Nee |
Camera’s | Twee megapixel voor, vijf megapixel achter |
Accu | 4800 mAh Lithium Polymer |
Specs
Wanneer je puur kijkt naar de specs, dan kun je al snel concluderen dat je met een gemiddelde budgettablet te maken hebt. 2GB aan werkgeheugen is al veel beter dan de 1GB in de Acer Iconia One 8 (B1-850) en One 10 (B3-A20) bijvoorbeeld, ook al konden we destijds weinig haperingen opmerken. Qua werkgeheugen zit het dus wel goed. Helemaal in combinatie met de gekozen processor van MediaTek. Nee, deze chips zijn niet zo goed als die van Qualcomm, maar bieden wel bijna net zo veel rekenkracht aan als de Snapdragon, maar veel goedkoper.
Dat is in het algemeen gezegd natuurlijk – per chip zal het resultaat verschillen. Daarom tref je vaak een MediaTek-processor aan in goedkopere tablets. Geen verkeerde keuze hoor, want er zijn meer dan genoeg kernen aanwezig waar de tablet mee uit de voeten kan. De processors van Intel Atom kunnen nogal zwaar gebruikmaken van je accu (waardoor die sneller leeg is) en veel eisen van de hardware, waardoor het apparaat warm kan worden. Deze problemen zijn minder aanwezig bij MediaTek; al kunnen die chips ook flink wat energie verbruiken.
Display
Hoewel het display wel een full hd-resolutie heeft, hadden we soms nog te maken met een korrelig beeld als we video’s of afbeeldingen bekeken. Met een scherm van 10,1-inch en een resolutie van 1280 bij 800 pixels, kom je ongeveer uit op een ppi van 149 (of wanneer je naar boven afrond 150): dat is dus een medium pixeldichtheid. Websites bezoeken en offline media bekijken gaat echter al veel beter. Verder zijn er een aantal sensoren aanwezig die ervoor zorgen dat het licht van het beeld automatisch wordt aangepast aan de omgeving.
Asus ZenPad 10 (Z300M) – hardware en design
Het design van de tablet komt overeen met de tablets die Asus eerder heeft uitgebracht. Ook de Asus ZenPad 10 is een ietwat dikke tablet met brede randen. Die brede randen hebben als voordeel dat je de tablet goed vast kunt pakken – of dat nu horizontaal of verticaal is. Om de rand van de tablet zit een luxueus ogend metalen rand, terwijl we op de achterkant een matte textuur aantreffen, voorzien van een specifieke kleur (in ons geval was dat roze). De speakers zitten aan de voorkant, wat het geluid eigenlijk alleen maar ten goede komt.
De knop waarmee je de tablet aan- en uitzet en waarmee je hem uit de slaapstand haalt en in de slaapstand zet, zit links bovenin wanneer je de tablet horizontaal vasthoudt. Nu ben ik zelf links, dus heb ik daar geen problemen mee. Wat ik iets minder prettig vind, is de plaatsing van de volumeknoppen. Die zitten meteen links aan de zijkant van de tablet. Daardoor kwam het meer dan eens voor dat ik zowel de volume- als de aanknop tegelijkertijd indrukte, waardoor de tablet dus niet reageerde wanneer ik hem uit de slaapstand wilde halen.
Verder vinden we aan de linkerkant, maar dan onderaan, de koptelefoon- en de micro-usb-aansluiting. Deze openingen lijken ietwat lelijk afgewerkt, omdat ze niet in het midden van de rand geplaatst zijn. Aan de voorkant, boven het scherm, zien we de camera en de nabijheidssensor zitten, terwijl de camera aan de achterkant helemaal in de linker bovenhoek zit. De Asus ZenPad 10 (Z300M) voelt heel stevig aan, kraakt niet en ziet er verder wel netjes afgewerkt uit (op de aansluiting na dan). Ook valt het gewicht van het apparaat ontzettend mee.
Connectiviteit
In vergelijking met de vorige Asus ZenPad 10 (Z300C), valt op dat er minder opties met betrekking tot connectiviteit aanwezig zijn. Heel veel minder is het echter niet. Dit jaar treffen we bijvoorbeeld geen sleuf voor een sim-kaart aan, waardoor je dus niet het internet op kunt met een 3G/4G-verbinding. Daardoor kan de tablet wel een stuk goedkoper in de markt worden gezet, aangezien de nieuwprijs van de nieuwe Asus ZenPad 10 nu even hoog is als de oude ZenPad 10 (uit augustus 2015). Voor de rest zijn de opties hetzelfde.
Dat betekent dus dat er een wifi-verbinding aanwezig is, evenals bluetooth 4.0, gps en micro-usb. De Asus ZenPad 10 beschikt niet over nfc of een hdmi-poort. Dat hoeft ook niet erg te zijn, omdat de tablet nou niet echt een multimedia powerhouse is en je hem dus ook niet snel zult gebruiken als middel waarop je video’s streamt via een hdmi-kabel naar je televisie toe. Verder is opvallend dat er ditmaal maar één opslagoptie bestaat: 16GB. Vorig jaar kon je nog kiezen uit 16GB, 32GB en 64GB aan ruimte. Gelukkig is er een micro-sd-kaartsleuf.
Speakers
De speakers zitten aan de voorkant van de tablet. Dat betekent dat het geluid direct richting de gebruiker wordt gestuurd en dat betekent een betere geluidservaring. Wanneer je een video bekijkt die voornamelijk bestaat uit tekst, dan hoef je het volume helemaal niet hard te zetten om alles kraakhelder te kunnen verstaan. Wanneer je muziek gaat beluisteren of andersoortige video’s bekijkt, dan valt al snel het limiet van de speakers op: de bass is helemaal niet diep, maar de hoge tonen komen wel mooi door. Al met al niet heel slecht.
Camera’s
De camera’s zijn wel een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar. Op de achterkant zit nu een camera van vijf megapixel, die met veel licht redelijke foto’s maakt. Met weinig licht valt het echter zwaar tegen – maar dan nog is het beter dan vorig jaar (met twee megapixel). De camera aan de voorkant beschikt nu over twee megapixel en zolang je daar niet te veel van verwacht, kun je ook niet echt teleurgesteld worden. Ook dit is overigens een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar: destijds was er een 0,3 megapixel-camera aanwezig.
Hieronder hebben we een foto geplaatst met de frontcamera met daglicht.
Hieronder hebben we een foto geplaatst met de frontcamera met kunstmatig licht.
Accuduur
In vergelijking met de vorige versie van de Asus ZenPad 10 (Z300C) merken we weinig verschil qua accuduur. Destijds haalde de tablet ruim negen uur op een volle batterij en dat is nu ongeveer hetzelfde. Het ligt er maar net aan hoe je de tablet gebruikt natuurlijk, maar acht tot negen uur op een volle accu moet gewoon haalbaar zijn. Echter, ongeveer negen uur is nog steeds geen indrukwekkend aantal en zelfs gemiddeld te noemen, maar voor een budgettablet met een scherm van 10,1-inch, vinden we dat we niets te klagen hebben.
Asus ZenPad 10 (Z300M) – software
De software die wordt meegeleverd is de Asus Android-skin, ditmaal gebaseerd op Android 6.0 Marshmallow. Dit is, op moment van schrijven, de meest recente versie van het OS, die een aantal handige features met zich meebrengt, zoals energiebesparing en nog veel meer. De Asus ZenPad 10 (Z300M) profiteert flink van die features, wat het gebruik eigenlijk alleen maar ten goede komt. Wel is het zo dat we een lading apps aantroffen waar we in eerste instantie niet zo snel van wisten wat we er precies aan zouden hebben.
Sommige van die apps presenteren namelijk Android-opties direct op het startscherm van je tablet, waardoor je er eenvoudig toegang tot krijgt. En wanneer je gewoonweg niet zo gewend bent aan Android of je weet nooit hoe je precies bij één van die functies in de instellingen moet komen, dan is het verdomd handig dat Asus deze apps heeft toegevoegd. Het was nog nooit zo gemakkelijk om even het werkgeheugen te ontdoen van ingenomen ruimte – met een simpele druk op de knop houd je de tablet zo snel als de eerste keer dat je hem opstart.
Echter, er staan ook apps op die net even te veel op elkaar lijken, waardoor je toch wel een beetje het idee krijgt met een overvolle tablet te maken te hebben. Gelukkig kun je het één en ander aan voorgeïnstalleerde applicaties verwijderen, waardoor je de tablet in kunt stellen zoals je zelf wil. Maar apps die meteen toegang geven tot het opschonen van je werkgeheugen, de nieuwste software-updates, je bestanden en de energiebesparende modus zijn meer dan welkom voor de mensen die vinden dat het OS toegankelijker gemaakt mag worden.
En in het kader van toegankelijkheid, biedt ook het snelle menu (het menu dat je vanuit de statusbalk bovenin kunt trekken) genoeg opties voor beginnende Android-gebruikers. Je kunt er de helderheid(smodus) mee aanpassen, de verbindingen beheren en een rekenmachine gebruiken, maar ook het geluid instellen en zelfs de cast-modus (waarmee je media streamt naar een ander apparaat) in- en uitschakelen. Het biedt wellicht net even te veel opties aan waardoor het overzicht niet optimaal is, maar de opties die er staan gebruik je wel dagelijks.
Asus ZenPad 10 (Z300M) – in gebruik
Meer dan eens pakten we deze tablet erbij in onze dagelijkse bezigheden. Of we nu aan het gamen waren en we even snel een oplossing zochten voor een puzzel of op de zaterdagavond tijdens het mixen van bekende en onze eigengemaakte cocktails, de tablet was erbij. De combinatie van genoeg werkgeheugen, de redelijke processor en het fijne scherm (hoewel soms korrelig), zorgt voor een enorm fijne gebruikerservaring. De tablet is ook helemaal niet zwaar (ondanks zijn redelijke dikte), waardoor je hem ook sneller onderweg meeneemt.
Prestaties
Zoals je hierboven al kunt opmaken presteert de tablet meer dan prima. Omdat je met een budgettablet te maken hebt, profiteer je niet van de beste hardware die nu beschikbaar is. Maar de gekozen processor in combinatie met de hoeveelheid werkgeheugen zorgen voor fijne en betrouwbare prestaties. Ook het feit dat je met een simpele druk op de knop werkgeheugen vrij kunt maken, betekent dat je vrijwel altijd verzekerd bent van een optimale ervaring. Android doet het nog altijd heel goed met ‘slechts’ 2GB aan werkgeheugen onder de motorkap.
We hebben daarvoor meerdere apps getest. Niet alleen die van Asus zelf, waarvan je eigenlijk mag verwachten dat ze werken, maar ook recent uitgebrachte apps zoals de nieuwe Kingdom Hearts-game en dat online ruilspel van Pokémon. Apps zoals Slack en Stack, Chrome en YouTube en Inbox en Twilight werken ook lekker vlot en vertonen geen haperingen of iets dergelijks. We raden wel de app Twilight aan in plaats van de ingebouwde filter voor het blauwe licht, omdat die nou eenmaal zijn werk veel beter verricht.
Asus ZenPad 10 (Z300M) – conclusie
De Asus ZenPad 10 (Z300M) is een ontzettend fijne tablet. Met de aanwezige hardware kom je nog steeds uit de voeten, omdat Android nog steeds goed en vlot draait op 2GB aan werkgeheugen en de processor die wordt geleverd door MediaTek. Daarnaast komt er prima geluid uit (maar verwacht niet te veel) en gaat de accu redelijk lang mee, maar verwacht ook hier geen wonderen van meer dan tien uur. De tablet ligt lekker in de hand, voelt luxueus aan en is niet zwaar. En qua mogelijkheden kom je voorlopig weer uit de voeten met het apparaat.
Maar er zijn natuurlijk ook enkele nadelen. Zo kun je niet langer kiezen voor een model met meer opslagruimte. En dat is voor veel mensen nog steeds een gemis, want dan moet er weer gezorgd worden voor een sd-kaartje. Daarnaast zijn er ook geen versies meer met 3G/4G-verbindingen, waardoor je de tablet alleen in combinatie met wifi kunt gebruiken wanneer je online wil. Ook moet je het doen met ontzettend veel (soms dubbele) applicaties die al zijn geïnstalleerd, maar gelukkig kunnen enkele apps eenvoudig toegang bieden tot verstopte functies.
Beoordeling
- Luxueus design en niet zwaar
- De tablet is lekker vlot en werkt goed
- Veel verborgen functies zijn toegankelijk gemaakt
Batterij gaat gemiddeld lang mee
- Er zijn al veel apps geïnstalleerd
- Scherm vertoont niet altijd de meest scherpe beelden
Reacties (11)