Review: Asus ZenBook Flip (UX360CA)

04 oktober 2016 + 10 minuten 0 Reacties
asus-zenbook-flip-ux360c-retina

In deze review kijken we uitgebreid naar de Asus ZenBook Flip (UX360CA): een 2-in-1-tablet die je ook als een laptop kunt gebruiken.

Asus ZenBook Flip (UX360CA) – specificaties

Asus ZenBook Flip (UX360CA)
Scherm 13,3-inch, 1920 bij 1080 pixels
Digitizer Nee
Processor Intel Core M3 6Y30
RAM 8GB
Opslaggeheugen 256GB
SD Ja, microSD
HDMI Ja
USB Ja, usb-type-c
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.1
NFC Nee
Camera’s 720p, alleen aan de voorzijde
Accu 53 Wh Lithium Polymer

Specs

Met 8GB aan werkgeheugen is er genoeg ram aanwezig om zowel Windows als enkele applicaties soepel te laten draaien. De processor is echter een ander verhaal. Hoewel die op papier niet slecht te noemen is, kan het wel zijn dat die mettertijd mindere prestaties gaat leveren. Zeker wanneer het apparaat (erg) warm wordt, dan kunnen die hard achteruit gaan. Die processor is geklokt op 0,90GHz en dat betekent dat die ook langzamer is dan gemiddeld. De chip is echter capabel genoeg voor de meeste taken voor op kantoor of een redactie.

Display

Met een scherm van 13,3-inch heb je qua laptop een normaal formaat. Voor een tablet kan het scherm net even te groot zijn. Met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels komt je uit op een pixeldichtheid van 165 pixels per inch. En dat is een dichtheid van gemiddeld tot hoog niveau en levert ook daadwerkelijk mooie beelden op. Daarnaast is 1080p ook uitermate geschikt voor het bekijken van films, bijvoorbeeld. En met een schermverhouding van 16:9 kun je ook ongestoord naar films kijken — het scherm lijkt ervoor gemaakt te zijn.

Asus ZenBook Flip (UX360CA) – hardware en design

Zo op het eerste gezicht is de Asus ZenBook Flip behoorlijk dun te noemen. Zeker wanneer je het apparaat als een laptop gebruikt, dan lijkt het haast niet alsof je met je polsen leunt op het toetsenbord, omdat je handen nagenoeg plat liggen. Zijn aluminium behuizing maken hem nog lichter dan zijn voorganger, waardoor je niet snel zult merken dat je overdag met een laptop aan het slepen bent. Daarnaast is de tablet ook erg mooi afgewerkt met een luxueuze uitstraling, zowel aan de boven- als aan de zij- en onderkanten.

De ZenBook Flip weegt nog wel 1,3 kilo, maar dat zul je dus niet snel merken in je tas. Heb je het apparaat echter als een tablet vast, dan merk je pas dat het ook een zware machine kan zijn. Ook wordt die dan ongemakkelijk dik, maar het is allerminst een onhandelbaar design te noemen. Het is geen optimaal design, maar je moet ergens de concessie doen, natuurlijk. Ondanks dat is het apparaat ook prettig in tabletmodus te gebruiken kun je hem natuurlijk ook altijd op schoot leggen. Daar is het scherm immers ook groot genoeg voor.

Connectiviteit

Aan de linker- en rechterkant van de Asus ZenBook Flip bevinden zich de poorten voor de connectiviteit. Aan de linkerkant zit een usb-poort en een sd-kaartsleuf. Ook bevinden zich hier de volume- en aan-uitknoppen. Rechts vind je de koptelefoonaansluiting, de hdmi-poort, een usb-type-c-poort en nog een reguliere usb-poort. Ook zit er de voedingsaansluiting, waarmee je het apparaat oplaadt. Al met al genoeg mogelijkheden met betrekking tot connectiviteit, gericht op de toekomst (usb-type-c) en het heden (de reguliere usb-poorten).

Speakers

Het geluid aan de stereospeakers (die aan de onderkant zitten), is ontzettend helder en kan best diep gaan. Wanneer je kijkt naar een video waarin veelal gesproken wordt (of je luistert naar een podcast, bijvoorbeeld), dan merk je hoe scherp de audio is. Het basgeluid is aanwezig, maar natuurlijk niet super – en dat verwachten we ook niet. Wel zijn de speakers uitermate geschikt voor het voeren van Skype-gesprekken, bekijken van YouTube-video’s en beluisteren van podcasts, vanwege het heldere karakter en mooie toonweergave.

Camera’s

De camera levert een korrelige kwaliteit af. De kwaliteit is wel in hd, maar ziet er gewoonweg niet goed uit. Wanneer je die camera gebruikt waarvoor hij bedoeld is (videogesprekken voeren), dan hebben we niets te klagen. Meestal kun je de grootte van het scherm instellen binnen zo’n videobelapplicatie, waardoor de kwaliteit niet opvalt — ook niet wanneer die niet denderend is. Je hoeft er immers geen foto’s mee te maken zoals je dat wel doet met je smartphone. Maar van echt hoge kwaliteit kunnen we hier niet spreken.

Accuduur

Wij hebben het apparaat voornamelijk gebruikt om op te werken. Dan hebben we een aantal programma’s openstaan, zoals een browser en een zwaarder programma zoals Photoshop. Meestal staat ook Slack aan en zijn we bezig in een tekstverwerker. Op zo’n dag gaat de 2-in-1 zo’n 7,5 uur mee. Dat is niet de beloofde tien uur, maar desondanks nog een redelijke score te noemen. Op een werkdag kan het ook zijn dat je even weg bent van je laptop en in dat geval zou je in principe een complete werkdag moeten halen met deze accu.

Toetsenbord

De Asus ZenBook Flip beschikt over een fijn toetsenbord. De toetsen zijn lekker dun, maar bieden gelukkig genoeg feedback aan om zeker te weten dat een bepaalde toets is ingedrukt. Daardoor hebben we al snel blind kunnen typen. Echter, sommige knoppen (rechts bovenin bijvoorbeeld) lijken net even te ver te liggen van het midden, waar je handen zich bevinden, of zijn net te klein. En dat betekent dat je soms, wanneer je een liggend streepje nodig hebt, een andere toets indrukt. Dat kan op den duur irriteren, maar kun je wel aan wennen.

Asus ZenBook Flip (UX360CA) – software

De Asus ZenBook Flip (UX360CA) draait op Windows 10. Je koopt deze 2-in-1 dus wanneer je een lichtgewicht laptop zoekt waar je onderweg ook moet kunnen werken. En gelukkig kan dat. Want als Windows ergens in uitblinkt, dan is het in het aanbieden van een goede werkomgeving. Er zijn genoeg apps en sites beschikbaar wil je mee of op kunt werken en de Flip kan het allemaal aan. Wel wordt er nog wat software meegeleverd door Asus zelf, maar gelukkig is dat niet heel veel. Maar die meegeleverde apps echt gebruiken zal niet gebeuren.

Asus ZenBook Flip (UX360CA) – in gebruik

In de tijd dat we de ZenBook Flip hebben kunnen testen, hebben we er meer dan prima op kunnen werken. We hebben de 2-in-1 meegenomen naar locaties waar geen pc of laptop stond om op te werken en namen onze eigen laptops en tablets niet mee, maar hebben die ook voor geen moment gemist. Ja, natuurlijk zijn sommige dingen even wennen, zoals bijvoorbeeld dat toetsenbord. Maar we kwamen geen dingen tegen die ons niet aanstonden. De Asus ZenBook Flip reageert snel en kan gemakkelijk een dag mee op een volle accu.

Wel hebben we gemerkt dat het apparaat snel heet kan worden en ook voor lange tijd heet blijft. Dat is het nadeel van de processor onder de motorkap, die daar om bekend staat wanneer die zijn warmte niet goed kwijt kan. Die processor zorgt er tevens voor dat de laptop juist zo dun kan blijven én goed kan functioneren. Dit betekent echter wel dat – zoals je al kunt lezen bij het kopje Specs – het apparaat aan het einde van de dag minder goed presteert dan aan het begin. De processor moet dus koel zijn om te kunnen presteren.

Het maakt daarin wel uit wat je precies doet. Ben je YouTube-video’s aan het bekijken terwijl je nog twee andere programma’s open hebt staan, dan kun je er inderdaad om vragen dat die processor warm wordt. Hij moet immers harder werken om alles draaiende te houden. Zorg er dus voor dat je de tablet niet al te veel te doen geeft tegelijkertijd, want met de dualcore-processor kan dat dus voor veel warmte zorgen. Daar merk je weinig van wanneer de tablet op een tafel staat, maar wanneer je op je schoot werkt des te meer.

We vinden het prettig dat Asus zowel reguliere als moderne usb-poorten op het apparaat geplaatst heeft. Zo kun je en je nieuwe, maar ook je oudere usb-accessoires, bijvoorbeeld een muis of extern toetsenbord, blijven gebruiken. Je wordt immers niet verplicht om over te stappen op iets nieuws. Naast het toetsenbord, zijn we ook erg te spreken over de trackpad eronder. Die voelt niet alleen luxueus aan, maar reageert ook razendsnel en werkt bovendien erg prettig. Ook het indrukken van de knoppen kost geen enkele moeite, bijvoorbeeld.

Wel hebben we gemerkt dat het scherm ontzettend reflecteert. dat kun je goed zien op de foto’s. Tijdens het werken heb je er niet zo heel veel last van, helemaal wanneer je in de avond werkt. Maar overdag kan het dus zijn dat je een weerspiegeling ziet. Werk je met een raam achter je? Reken er dan maar op dat je constant het licht van buiten gereflecteerd ziet. Probeer er dus altijd voor te zorgen dat je scherm in een goede hoek staat en je achter je altijd een muur hebt of iets dergelijks, want dan profiteer je optimaal van het full hd-scherm.

Prestaties

Zoals gezegd presteert de Asus ZenBook Flip (UX360CA) behoorlijk goed, ondanks de Intel Core m3-processor aan boord. Dit is niet de beste processor van dit moment, maar wel eentje die in staat is het apparaat dun en licht te houden, terwijl je er toch goed op kunt werken. Naarmate de dag vordert en je langer op de 2-in-1 werkt, wordt die wel warmer en kan die iets trager worden. Probeer dan te kijken of je ook een programma uit kunt zetten of geef het systeem een moment rust, want op een gegeven moment ga je het echt merken.

Asus ZenBook Flip (UX360CA) – conclusie

Al met al zijn we behoorlijk positief over de Asus ZenBook Flip (UX360CA). Vooral vanwege het feit dat de fabrikant een premium look en feel aan het apparaat heeft meegegeven. Het omhulsel voelt luxueus aan en straalt dat ook uit. Het apparaat is behoorlijk dun en in verschillende standen te gebruiken (tent, laptop, tablet, scherm rechtop) en daardoor ook voor meerdere doeleinden inzetbaar. Het grote scherm kan mooie plaatjes genereren en het geluid is bovengemiddeld goed te noemen, met zijn heldere klankweergave.

Er zijn ook wat minpunten. Zo kan het toetsenbord even wennen zijn en hebben we ook niet te maken met de beste processor. Bovendien kan die processor behoorlijk warm worden en kunnen de prestaties achteruitgaan aan het einde van de dag. Daarnaast reflecteert het scherm behoorlijk. Daar tegenover staat wel een mooi en dun product waar je meer dan prima op kunt werken, die voldoende connectiviteitsopties heeft en een geweldige trackpad. En dankzij het werkgeheugen van 8GB kun je er voorlopig weer mee vooruit.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Lichte tablet, strak design
  • Genoeg werkgeheugen aanwezig
  • Kan hier meer dan prima op werken

Minpunten
  • Scherm reflecteert behoorlijk

  • Niet de beste processor
  • Camera levert korrelige kwaliteit af

Reacties (0)