Review: Apple iPad mini retina

19 november 2013 + 10 minuten 0 Reacties
iPad-mini-retina-gebruik

Het is zo'n twee weken geleden dat de review van de iPad Air hier verscheen en vandaag is het de beurt aan het kleinere broertje van de iPad, de tweede generatie iPad mini. Een iPad mini die eigenlijk precies biedt wat we al sinds de eerste dag na aankondiging van de eerste iPad mini verwachtten, een retina scherm. Ondanks dat we dus eigenlijk allemaal wel wisten wat er ging gebeuren heeft Apple toch verrast, de iPad mini retina is namelijk ook nog eens (een heel stuk) krachtiger geworden.

iPad mini retina – Specificaties

Qua specificaties lijkt de iPad mini retina heel erg op de al eerder genoemde iPad Air. Het enige echt grote verschil zit hem in het formaat van het scherm; 7,9-inch versus 9,7-inch.

 • 7,9-inch display met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels (326 ppi)
 • Apple A7-processor met de extra M7-processor voor achtergrond data
 • Verkrijgbaar in 16, 32, 64 en 128GB
 • Beschikbaar met of zonder LTE (mobiele internet verbinding)
 • Bluetooth 4.0
 • Dual band WiFi a/b/g/n (MIMO)
 • iOS 7

Niet alleen de specs lijken op die van de iPad Air, ook volgen beide tablets dezelfde designkeuzes en lijken dus enorm op elkaar. De iPad mini retina heeft een afmeting van 200 x 134.7 x 7.5 millimeter en weegt 331 gram.

iPad mini retina – Video

In onderstaande video worden de belangrijkste punten uit deze geschreven review behandeld en laat ik de belangrijkste features en functies van de Apple iPad mini retina zien.

Advertentie

iPad mini retina – Hardware en design

Qua design is er ten opzichte van de eerste generatie niet gek veel veranderd aan de iPad mini retina. Natuurlijk is de nieuwe kleurstelling ook voor deze iPad van toepassing, als je een zwarte versie aanschaft is de achterkant ‘space-grey’ en niet meer het matte zwart dat je kent van de eerste generatie iPad mini en de iPhone 5. De witte variant heeft nog steeds dezelfde aluminium achterkant. Ook qua materialen is er niets veranderd. Het is nog steeds een tablet die gemaakt is van premium materialen en waarvan je direct ziet dat er een hoop aandacht aan geschonken is.

iPad-mini-retina-iPad-Air-design

De iPad mini retina is wel iets dikker en zwaarder geworden in vergelijking met de vorige generatie. Hetzelfde gebeurde toen Apple voor het eerst een retina scherm in de grote iPad wist te verwerken (iPad 3). Toch zijn de verschillen zo klein dat je er verstandig aan doet je er geen zorgen over te maken. De nieuwe iPad mini retina is namelijk 0.3 mm dikker geworden en slaat de naald van de (keuken)weegschaal 23 gram verder uit.

iPad-mini-retina-iPad-Air-design-2

Bij het blind testen kon ik het verschil merken met de eerste generatie, maar zowel mijn broertje als buurman konden dat niet. Het is geen wetenschappelijk test en de nieuwe iPad mini is iets zwaarder dus doe met die informatie wat je wilt. De extra 0.3 millimeter is niet genoeg om je zorgen te maken over compatibiliteit met accessoires en hoesjes die voor de eerste generatie iPad mini op de markt zijn. Alleen de allerkrapste hoesjes zouden een heel misschien voor problemen kunnen zorgen.

De iPad mini retina voelt toch iets anders aan in vergelijking met vorig jaar. Waar sommige producten zoals de iPad mini (iPhone 5 en de iPad Air) soms bijna ‘nep’, hol of onredelijk licht aanvoelen is de iPad mini retina voor het gevoel iets compacter. Het heeft waarschijnlijk met het extra gewicht en de verdeling daarvan te maken.

Display

Apple wijkt niet graag af van sommige keuzes en ook bij dit retina display is voor de ‘simpelste’ oplossing gekozen. Door de resolutie van de eerste generatie te verdubbelen zorgen ze niet alleen voor een retina display maar stellen ze ook compatibiliteit met alle apps in de App Store veilig. Met 2.048 bij 1.536 pixels op een 7,9-inch display dat een stukje kleiner is dan die van de iPad Air is dit dus de iPad met de hoogste pixeldichtheid (PPI), 326 vs 264.

Het scherm is van enorm indrukwekkende kwaliteit. Kijkhoeken, contrast en kleurweergave zijn allemaal bijna perfect geregeld. Toch moet het woordje bijna er bij want qua kleurweergave scoort de iPad Air toch nog net iets beter. Het verschil is (voor mij) alleen zichtbaar als ik de beide tablets naast elkaar heb liggen en in praktijk niets om je zorgen over te maken, tenzij je een grafisch professional bent die afhankelijk is van een 100 procent correcte weergave van de kleuren. Overigens scoort de (veel) goedkopere Nexus 7 2013 ook beter op dit vlak, alleen zichtbaar in een directe vergelijking maar niet onbelangrijk om even te noemen.

Nu ik het muggenziften achter de rug heb moet gewoon gezegd worden dat dit scherm echt indrukwekkend mooi is. Retina afbeeldingen zijn mooi en leuk, maar het verschil als het gaat de rendering van tekst (nu haarscherp) is enorm en heeft niet alleen impact op het gebruiksplezier van de iPad mini retina maar is ook nog eens beter/rustiger voor je ogen.

Connectiviteit

Een bekend kopje bij onze reviews van Android en Windows tablets maar bij iPads is het altijd wat lastiger om dit onderdeel ‘te vullen’. De iPad heeft geen usb-poort of microSD-slot maar beperkt zich tot een enkele Lightning-aansluiting en draadloze connectiviteit.

Maar ook hier loopt Apple niet voorop en ondersteunt zelfs niet eens alle mogelijkheden van hun eigen draadloze routers. Hoewel de Dual band (MIMO) WiFi a/b/g/n implementatie nieuw en goed is kan deze nieuwste iPad nog geen WiFi a/c aan. Bluetooth 4.0 is er natuurlijk wel maar NFC kan je wel op je buik schrijven, al is het natuurlijk geen verrassing. Apple’s eigen iBeacons-implementatie is natuurlijk de techniek waarop ze zich blijven focussen.

Advertentie

Speakers

De speakers zitten nog steeds onderaan de tablet, aan weerskanten van de Lightning-connector. Dit is (verreweg) niet genoeg ruimte om een (goed) stereo-effect te creëren en zeker in landscape-modus kan het als irritant of jammer omschreven worden dat het geluid alleen maar van links of rechts komt. Het geluid zelf is aardig en kan vrij hard gezet worden zonder noemenswaardige vervormingen. Natuurlijk zijn de lage tonen niet gek indrukwekkend en hetzelfde geldt voor hoge tonen. Maar een sterke middenrange maken de speakers prima bruikbaar voor een YouTube video, game of sporadisch liedje. Koptelefoons of (Bluetooth) speakers zijn voor de serieuzere toepassingen altijd een betere optie natuurlijk.

Camera’s

De camera’s op de iPad mini retina zijn gelijk aan die van de iPad Air en iPad 4. Misschien zijn er kleine veranderingen maar ik heb ze niet kunnen ontdekken. De camera op de achterzijde van de iPad mini retina is van redelijk goede kwaliteit al haalt deze het niet de kwaliteit van de camera die je op de laatste generaties iPhones vindt. Toch is deze goed bruikbaar voor snelle kiekjes, videogesprekken en om jezelf te vermaken met apps als iMovie, Pinnacle en allerlei fotobewerkingsprogramma’s. De camera aan de voorzijde is puur interessant voor een videogesprek of een snel zelfportret.

Accuduur

Een verdubbeling van van de resolutie betekent in praktijk viermaal zoveel pixels (er vindt immers verdubbeling plaats over zowel de lengte als de breedte). Dit betekent dus ook dat er viermaal zoveel pixels verlicht moeten worden. Toch houdt Apple vast aan hun eigen eis om apparaten met minimaal 9 tot 10 uur accuduur te verschepen. Dit betekent dat de accu in de iPad mini retina fors groter is geworden en waarschijnlijk ook als schuldige voor de extra 0.3mm aangewezen kan worden. Maar het resultaat mag er zijn want de iPad mini retina gaat zo’n 9 tot 11 uur mee op een enkele lading, afhankelijk van de taken die je richting scherm en processor gooit natuurlijk. Apple levert dit jaar ook een krachtigere lader mee, in plaats van de iPhone lader van vorig jaar zit er nu een echte (10W) iPad-lader in de doos.

iPad mini retina – Software

Zoals je natuurlijk al verwacht en waarschijnlijk ook gewoon weet draait de de nieuwe iPad mini retina op iOS 7. Ik zal er ook voor deze review niet teveel aandacht aan schenken want je bent ongetwijfeld al bekend met iOS 7 en de daarbijbehorende voor- en nadelen. Mocht je nog niets weten over iOS 7 dan is het waarschijnlijk leuk en interessant om onze video over iOS 7 op de iPad te bekijken.

Het is wel belangrijk om even te noemen dat alle functionaliteiten die je kent van andere Apple producten beschikbaar zijn op deze iPad, dus inclusief Siri. Ook is het altijd even goed om te weten dat in de App Store veel (heel veel) speciaal voor de iPad ontworpen software te downloaden is. Het app-aanbod voor iPad is wat mij betreft nog steeds één van de allerbelangrijkste unique selling points. Het bekendste nadeel is en blijf natuurlijk de ‘gesloten’ aard van het systeem dat je minder mogelijkheden biedt tot personalisatie.

iPad-mini-retina-software

Met de introductie van de iPad Air en iPad mini retina heeft Apple er ook voor gekozen hun eigen apps gratis beschikbaar te maken aan kopers van nieuwe Mac en iOS producten. Zowel het iWork pakket als het iLife pakket zijn nu gratis te downloaden vanuit de App Store. Voor power users is het iWork pakket (Pages/Numbers/Keynote) niet voldoende om als volledig Office alternatief zijn werk te doen, maar voor de meeste gebruikers biedt deze gratis software meer dan genoeg mogelijkheden. In iLife zitten de apps iPhoto, Garageband en iMovie. Deze drie apps bieden voor jong en oud genoeg leuke mogelijkheden tot het maken van muziek en video’s of het bewerken van foto’s. Naast deze nieuwe gratis apps is er natuurlijk nog veel meer te vinden in iOS. Het meeste daarvan zijn standaard apps waar je hoogstwaarschijnlijk al mee bekend bent maar er zijn natuurlijk ook iets minder bekende (en beminde) apps als “Find my Friends” en iTunes U.

iPad mini retina – In gebruik

De iPad mini noemde ik vorig jaar al de beste iPad ooit en dat kwam vooral door het nieuwe formaat wat ik voor de meeste mensen als ideale keuze zou omschrijven. Toch was een iPad mini van vorig jaar niet compromisloos, je kocht namelijk als het ware een iPad met de specificaties van de iPad 2, die op dat moment al twee jaar oud was. De nieuwe iPad mini retina is een volledige top-of-the-line iPad, inclusief een retina scherm en een de modernste processor. De kloksnelheid ligt een paar procenten lager dan op die iPad Air en het scherm van de Air heeft zoals gezegd een iets beter bereik qua kleurweergave. Maar in praktijk zijn beide zaken niet echt merkbaar en waarschijnlijk al helemaal geen deal-breaker.

Door de nieuwe en snelle processor kan je nu ook (snel) echt alles doen op de iPad dat je op de grotere broer ook dan doen. Met gratis apps als iMovie en Garagaband is audio- en videoproductie geen enkel probleem. Natuurlijk is het typen op het het on-screen toetsenbord iets krapper dan op de grote versie en zijn sowieso alle elementen op het scherm kleiner als je de directe vergelijking maakt de iPad Air. Maar als het hierop aankomt hebben we het gewoon over een kwestie van persoonlijke voorkeur, en een probleem als klein toetsenbord kan natuurlijk altijd via Bluetooth opgelost worden en zou je zelfs kunnen zeggen dan duim-typen makkelijker is op de iPad mini retina. Het is maar wat je wilt.

Eigenlijk alle iPads hebben een kwaliteit die ik meestal omschrijf als: “het nodigt uit om gebruikt te worden”. Deze nieuwe iPad mini heeft dat ook maar voegt daar nog iets aan toe. Het apparaat nodigt zichzelf uit om overal mee naar toe genomen te worden. Nu het weer winters weer buiten is heb ik mezelf al een paar keer op een iPad mini in de binnenzak van mijn jas betrapt. Tijdens het uitlaten van de hond kon ik dan toch mooi even een kwartiertje extra Oceanhorn spelen. Hoewel de Nexus 7 ook makkelijk in een jas past (makkelijker zelfs!) heeft dit apparaat me toch nooit op dezelfde manier weten te vangen. Maar laten we duidelijk zijn, dat kan zomaar met persoonlijke voorkeuren te maken hebben!

Prestaties

Eigenlijk heb ik al een paar genoemd maar voor de volledigheid zal ik hier ook nog even onder het kopje prestaties noemen dat de iPad mini retina snel is, heel snel. In vergelijking met de de iPad Air is de A7-processor geklokt op 1.3GHz in plaats van 1.4GHz, maar het verschil is niet echt merkbaar in de praktijk. Zelfs (belachelijk) intensieve taken als het ver- en bewerken van foto- en videomateriaal is goed te doen door deze nieuwe snelle processor.

De 1GB aan werkgeheugen blijft wel wat karig, iOS 7 beheert het gebruik goed en tijdens het draaien van een app zul je ‘nooit’ een probleem hebben, maar het zou fijn zijn om bijvoorbeeld 2GB aan RAM te hebben zodat websites wat langer in het geheugen blijven van Safari. Het komt namelijk soms voor dat na gebruik van een andere app je terug naar Safari gaat en de pagina’s opnieuw gerenderd moeten worden.

Advertentie

Qua gaming doet deze iPad ook niets onder voor zijn grotere broer, het is misschien qua formaat voor veel handen misschien wel wat makkelijker. Ik heb in ieder geval een voorkeur voor gamen op de iPad mini. Games laden snel en draaien soepel, zover ik weet heb ik geen merkbare frame-drops of vertragingen ondervonden tijdens het spelen. Vertragingen die te wijten waren aan het gebrek aan rekenkracht natuurlijk, want een nieuwe app als het eerder genoemde Oceanhorn heeft nog wel her en der wat bugs natuurlijk.

De prestaties zijn in ieder geval top-of-the-line en ik zal deze iPad samen met de grotere Air versie zelfs durven te omschrijven als de meest krachtige tablets op de markt, deels te danken aan de (gesloten) software en het ecosysteem met apps.

iPad mini retina – Conclusie

De nieuwe iPad mini retina is een indrukwekkende tablet. Apple heeft het verschil tussen beide iPads enorm weten te verkleinen, het zijn uiteindelijk bijna dezelfde machine’s met als belangrijkste verschil het formaat. De nieuwe iPad Air is dun en licht, en deze nieuwe iPad mini heeft een mooi retina scherm en is krachtig. Welke het beste bij je past is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Ook moet je natuurlijk goed bedenken of de 4:3 beeldverhouding en het iOS besturingssysteem genoeg (extra) waarde aan je biedt om voor een iPad te kiezen, want de in veel opzichten vergelijkbare tablet uit het Android-kamp kost maar 269 euro (Google Nexus 7 2013) en dan krijg je ook nog eens standaard 32GB opslaggeheugen. Maar ook dat is weer een kwestie van voorkeur en wensen qua apps. Welke tablet je ook kiest, het zal mij verbazen als iemand het als miskoop ervaart want het is allemaal enorm mooi spul. Mijn geld is dit jaar in ieder geval uitgegeven aan de iPad mini retina.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Indrukwekkend retina display
 • Zeer snel
 • Dun en licht

Minpunten
 • Geen uitbreidingsmogelijkheden

 • Relatief duur

Reacties (0)