Review: Alcatel Idol 4S met virtual reality-bril

11 oktober 2016 + 10 minuten 2 Reacties
alcatel-idol-4s-1

In deze review kijken we naar de Alcatel Idol 4S, een Android-smartphone met een meegeleverde virtual reality-bril. Dit is een phablet met een luxueuze uitstraling, maar hoe zit dat precies qua prestaties?

Alcatel Idol 4S – specificaties

Alcatel Idol 4S
Scherm 5,5-inch, 1440 bij 2560 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm MSM8976 Snapdragon 652
RAM 3GB
Opslaggeheugen 32GB
SD Ja, microSD
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s 8 megapixel voor, 16 megapixel achter
Accu 3000 mAh Lithium Polymer

Specs

De Snapdragon 652 is op zich geen verkeerde processor, helemaal niet voor een midrange toestel zoals de Alcatel Idol 4S. Het apparaat beschikt over een hoge snelheid (1,8GHz, hoger dan gemiddeld in elk geval) en dankzij de acht aanwezige kernen, is de hardware ook nog eens extreem efficiënt. Daarnaast is er 3GB aanwezig, wat weer 1GB hoger is dan gemiddeld tegenwoordig in een Android-toestel zit (al wordt dat gemiddelde wel steeds meer omhoog geschroefd). Ja, de specs kunnen beter, maar dan is de prijs ook meteen stukken hoger.

Display

Het 5,5″-display beschikt over een hoge resolutie van 1440 bij 2560 pixels. Dat is officieel een 2K-resolutie en dat levert haarscherpe beelden op. Vanwege het schermformaat van de smartphone, hebben we hier te maken met een phablet. Een apparaat dat tussen een smartphone en tablet invalt. Dat kan betekenen dat sommige mensen het scherm juist onhandig vinden. Hoe dan ook, met een pixeldichtheid van maar liefst 534 pixels per inch heb je niets te klagen. Dit scherm is bijna twee keer zo scherp als een gemiddeld toestel uit 2016.

Alcatel Idol 4S – hardware en design

Alles aan het design van de Alcatel Idol 4S schreeuwt luxe. Het metalen frame, de glanzende achterkant en de metalen knoppen voelen luxueus en prettig aan. Aan de boven- en onderkant van het scherm bevinden zich de stereospeakers (daarover later meer). Rechts bovenin zit de camera en de nabijheidsensor. Aan de rechterkant zitten de volumeknoppen. Deze zitten net even te hoog om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Zeker wanneer je de phablet in één hand, verticaal vasthoudt: je duim komt er dan nét niet bij.

In het midden, nog steeds aan de rechterkant, zit een extra knopje. De functie van dat knopje kun je zelf indelen. Zo kun je er een screenshot mee maken of direct een app mee opstarten, wanneer de Idol 4S ontgrendeld is. Is de smartphone vergrendeld, dan kun je hem er mee ontgrendelen. En dat vinden we extreem handig, aangezien het aan-uitknop helemaal links aan de bovenkant zit. Ook deze knop voelt net buiten handbereik, net als de volumeknoppen. We zijn dus blij dat er een fysiek alternatief is voor de functie ontgrendelen.

Op de achterkant zit een camera, inclusief een flitser. Ook bevinden zich hier twee extra speakeropeningen, waar we straks iets uitgebreider op terugkomen. Verder is de phablet lekker plat te noemen en voelt die ook niet echt zwaar aan. Wel hebben we het idee dat de bovenkant iets zwaarder is dan de onderkant, waardoor we constant het idee hadden dat het toestel uit onze handen zou glippen. Het gladde oppervlak aan de achterkant speelt daar ook een grote rol in. Je doet er dus goed aan een hoesje te kopen ter bescherming voor het vallen.

Aan de onderkant van de Alcatel Idol 4S zit een usb-poort, een micro-usb-poort om precies te zien. Hier sluit je de oplader op aan. Het was even wennen om terug te gaan naar micro-usb (we zijn inmiddels usb-type-c gewend), waardoor we soms onnodig de aansluiting moesten omdraaien. Maar dat is een kwestie van wennen. Sterker nog: heb je nog geen smartphone met usb-type-c gehad, dan is er helemaal niets aan de hand. Bovenop het toestel zit de koptelefoonaansluiting, wat ons betreft de beste plek is voor een dergelijke aansluiting.

Connectiviteit

De Alcatel Idol 4S beschikt over een groot aantal connectiviteitsopties. Zo is er ondersteuning voor 3g/4g, bluetooth 4.2, nfc en wifi. Daarnaast kun je er twee (nano)sim-kaarten in stoppen, of één nanosim-kaart en een micro-sd-kaart. Verder mag je rekenen op een snelheidsmeter, digitaal kompas, gps en een gyroscoop. Er zijn ook twee openingen: eentje voor de micro-usb-kabel, waar je de phablet mee oplaadt, en een koptelefoonaansluiting, waar je dus een koptelefoon in kunt doen. Het zijn geen bijzondere, maar wel complete specs.

Speakers

Aan boord zitten stereospeakers. Alcatel zegt dat het er vier zijn en technisch gezien klopt dat niet helemaal. Er zijn wel vier openingen zichtbaar: twee aan de voorkant (altijd goed!) en twee aan de achterkant. Echter zit het zo: de speakers aan de achterkant zijn dezelfde speakers aan de voorkant en zenden het geluid dus maar één kant op (altijd naar voren). Luister je aan de achterkant, dan kun je het geluid niet beter of slechter horen dan speakers met alleen openingen aan de voorkant, waardoor dit een beetje jammerlijk overkomt.

Het geluid zelf is zeer helder te noemen. De muziek die uit de speakers komt (we hebben voornamelijk drum ’n bass en edm afgespeeld), is van hoge kwaliteit, al is de bas natuurlijk ietwat ver te zoeken. Maar de overige tonen klinken helder en dynamisch. Zeker wanneer je vakantievideo’s of video’s op YouTube aan het kijken bent, kun je heel goed verstaan wat er precies gezegd wordt. Ook de ondersteuning voor HiFi-audio doet de smartphone goed. Al met al zijn we dus enorm te spreken over de kwaliteit van de stereospeakers op het apparaat.

Camera’s

De camera op de achterkant beschikt over een camera van maar liefst zestien megapixel. Dat betekent dat je er foto’s mee kunt maken in hoge kwaliteit. De maximale lensopening is even groot als op andere smartphones (f/2.0) en dat is helemaal niet erg. Ook kan er in 4K worden opgenomen. De camera aan de voorkant beschikt over een acht megapixel camera en is ook van een hogere kwaliteit, in vergelijking met de gemiddelde smartphone of phablet. Qua hardware heb je dus eigenlijk al niets te klagen.

Dan hebben we de software nog. De camera-app op het toestel biedt een groot aantal opties aan. De meeste opties zul je wellicht herkennen van andere Androids, die soortgelijke features aanbieden. Opties als panorama of de automatische stand kennen we inmiddels. Maar de app op de Alcatel Idol 4S kan ook video’s in slowmotion schieten. Daarnaast kun je direct, vanuit dezelfde app, een kleine video maken (micro-video wordt die optie genoemd) en zijn er nog veel meer onderdelen waarmee je lekker kunt spelen en experimenteren.

Wil je zien wat de camera in huis heeft? We hebben de foto’s in dit artikel met de camera gemaakt.

Accuduur

Alcatel heeft ons een beltijd van dertien uur beloofd en we moeten zeggen dat de smartphone daar aardig bij in de buurt komt. Wanneer je het toestel echter minder gebruikt om te bellen en meer voor het internet en de berichtendiensten, dan kan die gemakkelijk twee dagen meegaan op een volle accu. Die accu beschikt overigens over 3000mAh en dat is iets hoger dan gemiddeld in een smartphone gestopt wordt tegenwoordig. De batterij zorgt er in elk geval voor dat je ruim twee dagen zonder oplader aan de slag kunt; dat is een fijne gedachte.

Virtual reality-bril

In de doos van de Alcatel Idol 4S zit ook een meegeleverde virtual reality-bril. Deze bril is vergelijkbaar met de Gear VR van Samsung, maar voelt net even wat goedkoper aan. Wel is het een toffe accessoire om zomaar gratis mee te geven, waardoor de Idol 4S toch een streepje voor krijgt op andere midrange toestellen. Verder is de vr-ervaring zo goed als de apps die je ervoor downloadt. En met een juiste setup (bijvoorbeeld met een extra controller), kun je hier een leuke ervaring uithalen. Een leuke extra dus, die een beetje goedkoop aanvoelt.

Alcatel Idol 4S – software

Hoewel het al fantastische Android 6.0.1 Marshmallow wordt meegeleverd, heeft Alcatel hier en daar toch kleine aanpassingen gedaan. Zo kun je de volgorde van de iconen in het snelle menu aanpassen, zoals dat bijvoorbeeld in Android 7.0 Nougat kan. Ook kun je zelf indelen welke icoontjes je daar wil zien, maar daar houdt het wel bij op. Voor specifieke apps of functies dien je toch echt Nougat te hebben en het is vooralsnog onduidelijk of Alcatel die upgrade zal uitbrengen voor dit toestel. Verder is er een extra kopje voor de Boom-toets.

De Boom-toets is dat extra fysieke knopje aan de rechterkant. Die kun je instellen door naar de instellingen te gaan en naar beneden te scrollen tot aan Apparaat. Verder is Android zelf niet echt aangepast, wat altijd een goed teken is. Wel is het zo dat er enorm – écht heel veel – apps worden meegeleverd. Het gros is zelfs dubbel, doordat Google wil dat zijn apps ook worden geïnstalleerd. Wat er nog overblijft zijn de apps die je in de praktijk weinig zult gebruiken en dat is zonde van de energie. De meeste apps kun je gewoon verwijderen of uitzetten.

Alcatel Idol 4S – in gebruik

In de weken dat we hebben rondgelopen met de Alcatel Idol 4S, heeft het toestel een positieve indruk achtergelaten. Het apparaat werkt snel en aan Android zelf is weinig geknutseld. Ook is het scherm enorm helder en laat de 2K-resolutie goed zien wat het in huis heeft. We hebben we moeten wennen aan een aantal aspecten. Ten eerste is het toestel iets groter dan de gemiddelde smartphone, wat niet altijd fijn in de broekzak aanvoelt. Maar dat is wat ons betreft een kwestie van wennen. Het tweede aspect weegt iets zwaarder mee.

Hoewel de phablet beschikt over een fijne en hoge resolutie, heeft Alcatel er wel voor gekozen alles uitvergroot in beeld te brengen. Het grotere scherm verliest wat ons betreft zijn waarde wanneer er minder informatie op het scherm kan worden weergeven. In vergelijking met de Nexus 5X bijvoorbeeld (een smartphone met een 5,2″-scherm), merken we goed hoe weinig info eigenlijk in beeld staat. Toegegeven, die smartphone hebben we ingesteld met de kleinste stand qua lettergrootte, maar dan nog is dat geen excuus te noemen.

De Alcatel Idol 4S mist namelijk een aantal opties met betrekking tot personalisatie. Zo is de resolutie zelf niet aan te passen en ook kunnen we de grootte van de letters maar tot een beperkte mate instellen. En dat is jammer, want we zien graag zo veel mogelijk informatie op het scherm. Zeker wanneer we weten dat die optie gewoon in Android gebouwd zit, is het eigenlijk niet goed te praten dat we het moeten doen met de instellingen en beperkingen van de fabrikant. Want voor de rest is het namelijk een ontzettend fijn toestel.

Prestaties

Zoals eerder aangegeven hebben we te maken met een fijn toestel. We hebben geen enkel moment gemerkt dat de Alcatel Idol 4S onze handelingen niet aan zou kunnen. We hebben volop gebruikgemaakt van de bluetooth-verbinding voor het beluisteren van muziek (via SoundCloud en Groove Music), terwijl we de Firefox-browser gebruiken om dingen op te zoeken en ondertussen aan het chatten zijn op Telegram. Wel hebben we gemerkt dat de achterkant nogal warm kan worden – helemaal wanneer er veel gevraagd wordt van de processor.

Alcatel Idol 4S – conclusie

Onder de streep hebben we hier te maken met een ontzettend fijn toestel, voor een redelijke prijs. Voor de 399,99 euro die het toestel kost, krijg je een complete, bijna high-end ervaring én nog eens een (ietwat goedkoop aanvoelende) virtual reality-bril. De specs zijn redelijk te noemen. In de praktijk merk je er weinig van dat je niet te maken heb met een Snapdragon 810 of 820, maar dat ligt er natuurlijk aan wat je precies doet. De acht kernen en de kloksnelheid zorgen in elk geval voor een bijzonder fijne en vooral soepele gebruikerservaring.

Er zijn wel wat nadelen. Zo is het toestel echt behoorlijk glad en kan die zo uit je handen glijden. Ook doen de speakers op de achterkant niets, waardoor die neerkomen op een flauwe marketingtruc. Het feit dat de phablet snel en goed warm wordt is ook nadelig, want dat kan op den duur de prestaties aantasten. Het grootste nadeel vinden we nog altijd het feit dat we de resolutie of de grootte van de letters niet zelf kunnen aanpassen, waardoor de meeste apps en teksten behoorlijk uitvergroot in beeld worden gebracht.

Maar dankzij het fenomenale 2K-scherm met zijn 5,5″-formaat zul je nergens slechte kwaliteit tegenkomen. Al met al kunnen we stellen dat de Alcatel Idol 4S zijn prijs eer aan doet. Toegegeven, de prijs zit aan de hogere kant van het middensegment, maar je krijgt er dus wel een complete ervaring voor terug. De meeste nadelen die er zijn, zijn niet vreemd voor een midranger, maar zijn wel zaken waar je even rekening mee dient te houden. Maar over het algemeen is dit een goed toestel met ook nog eens een recente versie van Android aan boord.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Luxueus design
  • 3GB aan werkgeheugen
  • Camera’s leveren mooie kwaliteit foto’s af

Minpunten
  • Toestel is behoorlijk glad

  • Geen vier, maar twee speakers aan boord
  • Weinig personalisatieopties

Reacties (2)