Review: Acer Liquid Z6 Plus

03 januari 2017 + 10 minuten 0 Reacties
acer-liquid-z6-plus-foto-1

In deze recensie kijken we naar de midrange phablet Acer Liquid Z6 Plus. Het toestel draait op Android 6.0 Marshmallow en heeft 3GB aan werkgeheugen aan boord. Het apparaat gaat weg voor een prijs van rond de 250 euro.

Acer Liquid Z6 Plus – specificaties

Acer Liquid Z6 Plus
Scherm 5,5-inch, 1920 bij 1080 pixels
Digitizer Nee
Processor MediaTek MT6753
RAM 3GB
Opslaggeheugen 32GB
SD Ja, microSD
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 5 megapixel voor, 13 megapixel achter
Accu 4080 mAh Lithium Polymer

Specs

De Acer Liquid Z6 Plus is een midrange toestel waar je niet heel veel voor hoeft te betalen, maar waar je ook niet hele denderende specs van hoeft te verwachten. Desondanks krijg je toch 3GB aan werkgeheugen van de fabrikant, wat 1GB meer dan gemiddeld is in Android-apparaten. Ook krijg je 32GB aan interne opslagruimte, wat in principe genoeg is voor de doorsnee gebruiker. Mocht dat toch niet genoeg zijn, dan kun je nog altijd een micro-sd-kaart gebruiken om het interne geheugen uit te breiden, dus dat is eigenlijk niet heel verkeerd.

Onder de motorkap zit de 64-bit-processor MediaTek MT6753. Deze is vergelijkbaar met de Qualcomm Snapdragon 625, maar in veel opzichten minder veelzijdig. Zo ondersteunt de MT6753 camera’s tot zestien megapixel, terwijl de 625 camera’s tot 21 megapixel ondersteunt. Video’s kunnen wel in 1080p worden opgenomen, maar met die van Qualcomm in 4K. Ook kan de geïntegreerde Mali-gpu slechts beeldschermen aan van 1080p, terwijl de Snapdragon 625 2K ondersteunt. Maar uiteindelijk ligt het er natuurlijk aan wat je zoekt.

Acer Liquid Z6 Plus – hardware en design

De Acer Liquid Z6 Plus beschikt over een metalen body en is daardoor ook iets zwaarder. De achtercover is gemaakt van aluminium en heeft een metal brush finish. Vooral dat klepje geeft het toestel een beetje een goedkope uitstraling mee, terwijl de rest van het toestel er goed uitziet. Aan de rechterkant zitten de knoppen voor het volume en het aan- en uitzetten van het toestel. Aan de linkerkant zitten geen knoppen, maar kun je wel de micro-sim-kaart voor de phablet plaatsen. Ook is er de ruimte voor de micro-sd-kaart.

Op de achterkant van het toestel zit een camera en een flitser, terwijl we aan de bovenkant een koptelefoonaansluiting aantreffen. Aan de onderkant zitten de speakers. Onder het grote 5,5″-scherm vinden we een knop, met daarin de vingerafdrukscanner verwerkt. Daarmee kun je de grote telefoon ontgrendelen. Ook kun je er aankopen mee bevestigen in Google Play, de digitale winkel van Android. Verder treffen we de frontcamera naast de belspeaker aan op de voorkant. Van voren oogt het toestel overigens ontzettend elegant en stijlvol.

Display

Met een scherm van 5,5-inch en een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, kom je uit op een pixeldichtheid van 401 pixels per inch. Dat is een betere score dan het gemiddelde Android-apparaat uit 2016 en zorgt ervoor dat de foto’s en video’s behoorlijk gedetailleerd op de display kunnen worden weergeven. Er zijn ook weinig kartelrandjes te zien. Daarnaast is er een sensor aanwezig die de helderheid van het toestel automatisch kan bijstellen wanneer dat nodig is. In het zonlicht kun je ook altijd nog goed zien wat er precies gebeurt op het scherm.

Connectiviteit

Qua connectiviteitsopties is de Acer Liquid Z6 Plus behoorlijk compleet. Wifi, bluetooth 4.0, 3g, 4g, een snelheidsmeter, digitaal kompas, gps-chip — het is allemaal aanwezig. Daarnaast kun je een micro-sd-kaart gebruiken voor extra opslagmogelijkheden en dien je een micro-sim-kaart te gebruiken, wat tegenwoordig een veelvoorkomende sim-kaart is. Er is ook een vingerafdrukscanner aanwezig in de knop aan de voorkant van het toestel. Helaas werkt die knop niet goed, omdat de opgeslagen vingerafdruk vaker niet herkend wordt dan wel.

Speakers

Hoewel we er natuurlijk rekening mee houden dat dit geen highend-toestel is, moeten we toch helaas concluderen dat de speakers niet echt goed zijn. Het geluid klinkt scherp en schel en zijn volledig ontbeerd van een basweergave. Muziek luisteren of video’s bekijken zonder koptelefoon of bluetooth-speaker is geen pretje. Tijdens het gamen is het soms moeilijk de verschillende geluiden van elkaar te onderscheiden. Bovendien kan je hand het geluid dempen door de positie van die speaker: aan de onderkant van de grote smartphone.

Camera’s

De dertien megapixel-camera aan de achterkant maakt in het donker redelijk mooie foto’s met de flitser aan. Zet die flitser niet uit, want dat zorgt voor een ontzettend korrelig beeld. Wel zijn de foto’s een beetje flets, maar overdag valt dat gelukkig reuze mee. Zorg dus altijd voor genoeg (natuurlijk) licht in de omgeving. Dat levert nou eenmaal de meest mooie plaatjes op, zeker wanneer de camerasensor niet jé van hét is en de processor al aan zijn maximale capaciteit zit. Maar wanneer je kijkt naar de prijs van het toestel, dan valt het allemaal reuze mee.

Deze foto is overdag gemaakt.

 

Deze foto is in de avond gemaakt.

Accuduur

De capaciteit van de accu is behoorlijk groot: maar liefst 4.080mAh. Hier hebben we dan ook te maken met de meest belangrijke eigenschap van de phablet, omdat de batterij het toestel zo waardevol maakt. Het is ons gelukt het toestel drie dagen, bij normaal gebruik, mee te laten gaan, voordat we aan het einde van de dag naar de oplader grepen. Dat komt ook door de implementatie van Doze, dat onderdeel is van Android 6.0 Marshmallow. Doze schakelt achtergrondprocessen uit om de batterij te besparen, wanneer het apparaat niet gebruikt wordt.

Acer Liquid Z6 Plus – software

Android 6.0 Marshmallow werkt ontzettend fijn op de Acer Liquid Z6 Plus. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de fabrikant zelf geen zware skin over de software heeft gelegd. De ervaring met vanilla Android (het onaangepaste Android dat Google levert op zijn eigen smartphones en tablets) komt er dicht bij in de buurt. Je merkt alleen dat er wat opties zijn bijgekomen bij de instellingen en dat het snelle menu wat meer is uitgebreid met extra opties. Maar heel veel verschil tussen deze Android-versie en dat van Google, is er gelukkig niet.

Helaas is het wel zo dat Acer ontzettend veel applicaties vooraf heeft geïnstalleerd. Waarschijnlijk vanwege deals en afspraken met bepaalde partijen, maar we hebben ongeveer de helft van al die geïnstalleerde rotzooi verwijderd. Het zijn nou niet echt apps die nodig zijn, nog los van de vraag of je die apps of games überhaupt wíl gebruiken. Wanneer je helemaal naar links gaat op het thuisscherm, dan kom je bij Acer Liquid Home uit. Dit is een soort Google Now met nieuws en dergelijke, maar het nut van de software ontgaat ons een beetje. Less is more.

Acer Liquid Z6 Plus – in gebruik

In het dagelijkse gebruik is ons twee dingen opgevallen. Wanneer je instellingen wil veranderen of andere dingen met betrekking tot het systeem wil regelen, dan reageert de Acer Liquid Z6 Plus behoorlijk snel en draait de software vloeiend. Maar vanaf het moment dat je een app opent, dan merk je dat de processor niet heel krachtig is. Over het net surfen en websites bezoeken gaat traag en scrollen over de pagina’s gaat ook met enige vertraging. Het zijn geen irritante dingen die het toestel breken, maar wel dingen die na verloop van tijd gaan opvallen.

Over de belkwaliteit zijn we wel te spreken. Je kunt de spreker aan de andere kant van de lijn goed verstaan. Ook kunnen zij jou goed verstaan. Het toestel is overigens wel zwaarder dan gemiddeld (en veel zwaarder dan ik persoonlijk gewend ben). Dat heeft te maken met de grote accu die de behuizing herbergt. Ook is de phablet daardoor iets dikker. Het is een duidelijke trade-off: ga je voor een slank en dun toestel, dan heb je vaak een kleinere accu en minder energie tot je beschikking. De grote accu is echter wel een groot voordeel.

Wanneer we niet te veel aan het gamen waren, dan ging de accu met gemak drie dagen mee. Helaas is het wel zo dat die accu ook een groot nadeel met zich meebrengt. Wil je het toestel opladen, rekenen er dan maar op dat je daar een ochtend aan kwijt bent. Tegenwoordig worden accu’s vaak in anderhalf tot twee uur voor één (soms twee dagen, ligt aan de smartphone) opgeladen. Ook hier hebben we dus met een duidelijke trade-off te maken: je toestel hangt misschien wel langer aan de lader, maar gaat daarentegen ook veel langer mee dan gemiddeld.

Om de prestaties om het gebied van gaming te testen, hebben we de game Need for Speed: No Limits gedownload. Dit is een grafisch zware titel die waarschijnlijk een hoop uit de hardware van de Acer Liquid Z6 Plus heeft moeten persen. Maar niet alles, want de game draaide redelijk goed. Wel merken we lichte schokken in de animaties op en loopt alles dus niet even soepel, maar dan mag je ook helemaal niet verwachten van deze midranger. Het is immers geen highend-model. De Acer Liquid Z6 Plus staat dus ook op dit vlak zijn mannetje.

Prestaties

De Acer Liquid Z6 Plus is een midrange toestel en heeft dus ook specificaties van gemiddelde kwaliteit. Dan nog zijn de specs meer dan redelijk te noemen en hebben we qua prestaties – lettend op de prijs – weinig te klagen. Ja, tijdens het internetten kan de app traag worden en tijdens het gamen zullen de animaties niet vloeiend over het scherm vliegen, maar dat mag je ook helemaal niet verwachten voor een phablet van minder dan 250 euro. Kijkend naar de prijs en de specificaties die Acer daarvoor aanbiedt, hebben we met mooie prestaties te maken.

Acer Liquid Z6 Plus – conclusie

Acer levert met de Liquid Z6 Plus een compleet toestel af voor een indrukwekkend lage prijs. Het grote 5,5″-scherm is helder en geeft de kleuren mooi weer, terwijl de processor en het werkgeheugen zorgen voor een algemeen goede ervaring. Wel kun je her en der opmerken dat de hardware niet jé van hét is, maar dat mag je ook niet verwachten voor minder dan 250 euro. En het is ook maar net wat je met de smartphone van plan bent: wil je er bijvoorbeeld niet op gamen, dan kun je dat alweer doorstrepen en je focussen op de goede dingen.

Goede dingen zoals het interne geheugen van 32GB, wat voor de doorsnee gebruiker voldoende zal zijn. Zeker met de populariteit van de verschillende streamingdiensten en de back-upmogelijkheden voor audio, video en afbeeldingen (zoals Google Photos). Goede dingen zoals de grote accu die het toestel, bij normaal gebruik, drie dagen kan laten meegaan. Maar er zijn ook minder mooie dingen, zoals de gebrekkige vingerafdrukscanner, de speakers en hun geluidsweergave en de aanvankelijke luxueuze uitstraling die al snel gaat tegenvallen.

Ook kun je het toestel te dik of zelfs te zwaar vinden. In veel gevallen van de negatieve punten geldt dat het om een trade-off gaat: wat vind je nou echt belangrijk in een (grote) smartphone en wat niet? Wil je een grote accu waardoor de phablet langer meegaat, dan zul je moeten inleveren op design en gewicht, bijvoorbeeld. Ook is het zo dat je smartphone er langer over doet om helemaal opgeladen te worden, maar daardoor gaat ‘ie wel langer mee. De Acer Liquid Z6 Plus is een compleet toestel, maar de grote accu geeft het uiteindelijk het bestaansrecht.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Extreem lange accuduur
  • …maar wel aan de voorkant
  • Mooie prijs/kwaliteit-verhouding

Minpunten
  • Speakers van slechte kwaliteit

  • Geen luxe uitstraling aan de achterkant…
  • Vingerafdruklezer werkt niet naar behoren

Reacties (0)