Review: Acer Iconia One 8 (B1-850) en One 10 (B3-A20)

31 maart 2016 + 10 minuten 2 Reacties
acer-iconia-one-8-iconia-one-10-retina

In deze review kijken we uitgebreid naar twee nieuwe tablets binnen de lijn van Acer Iconia, namelijk de Iconia One 8 (B1-850) en de Iconia One 10 (B3-A20). Beide tablets hebben dezelfde specs en draaien op Android 5.1 Lollipop.

Acer Iconia One 8 (B1-850) en One 10 (B3-A20) – specificaties

Acer Iconia One 8 (Iconia One 10)
Scherm8 inch (10,1 inch), 1280 bij 800 pixels
DigitizerNee
ProcessorMediaTek MT8165 (MediaTek MT8163)
RAM1GB
Opslaggeheugen16GB
SDJa, microSD
HDMINee
USBJa, MicroUSB
GPSJa
3G/4GNee
BluetoothJa, 4.0
NFCNee
Camera’sTwee megapixel voor, vijf megapixel achter
Accu4600 mAh Lithium Polymer (6100 mAh Lithium Polymer)

Specs

Wanneer je puur naar de specs van de Acer Iconia One 8 en One 10 kijkt, dan kun je al gauw concluderen dat ze ondermaats zijn. De gebruikte processor maakt de tablets niet heel snel en met slechts 1GB aan werkgeheugen loop je al gauw tegen een vastloper aan. Desondanks hebben we wel te maken met een quad-processor, dus kunnen de apparaten wel enigszins multitasken. Het maakt deze tablets met name geschikt om je e-mail bij te werken, grafisch minder vereisende games mee te spelen of om gewoon even lekker te internetten.

Display

De Iconia One 8 beschikt over een acht inch IPS-display met een schermresolutie van 1280 bij 800 pixels. Daarmee kom je uit op een pixeldichtheid van 189 pixels per inch en dat zorgt voor een scherp beeld van gemiddelde kwaliteit. De grote variant, de Iconia One 10, beschikt over een 10,1 inch IPS-scherm, met dezelfde resolutie. Dat zorgt er logischerwijs voor dat de pixeldichtheid afneemt naar een tegenvallend 149 pixels per inch. Beide schermen leveren dus geen spetterend beeld af. Het acht inch-model doet het wel flink beter.

Acer Iconia One 8 (B1-850) en One 10 (B3-A20) – hardware en design

Het design van beide tablets zijn lekker simpel gehouden. Ze zijn voorzien van mooie ronde hoeken en liggen lekker in de hand. De dikke randen op de Iconia One 10 zorgen ervoor dat je altijd een goede grip op de tablet hebt, of je hem nu verticaal of horizontaal houdt. Voor de One 8 geldt hetzelfde, al zullen mensen met dikke duimen soms toch op het scherm leunen wanneer ze de tablet verticaal vasthouden. De knoppen zijn wel beter geplaatst dan op de One 10, want op de laatstgenoemde kan de camera nog wel eens in de weg zitten.

Advertentie

Wanneer je de Acer Iconia One 10 verticaal wil vasthouden, dan kun je er meestal voor kiezen dat de camera, die zich in het midden, aan de bovenkant van de achterkant bevindt, aan de kant zit waar je hand niet zit. Ikzelf ben links en houdt de tablet met mijn rechterhand vast, waardoor het prettiger is wanneer de camera links en dus niet rechts onder mijn vingers zit. Maar dat betekent wel dat de twee fysieke knoppen (aan- en uitknop en volumeknoppen) links onderin zitten. Zit de camera rechts, dan zitten die knoppen rechts bovenin.

Dat is iets waar je als ontwerper niet meer onderuit kunt komen wanneer je besluit de camera in het midden en aan de bovenkant van de tablet te plaatsen; dan zit die vroeg of laat in de weg. Het is een kleine vorm van ongemak en gelukkig geen groot obstakel de tablet links te laten liggen. Verder voelen beide tablets stevig aan en heb je niet het idee met een goedkoper model te maken te hebben wanneer je er naar kijkt. Alle poorten zijn ook goed te bereiken. De microSD-kaartsleuf op de One 10 is zelfs van een sluiter voorzien – erg netjes.

Connectiviteit

Zowel de Acer Iconia One 8 als de One 10 zijn beiden voorzien van WiFi, Bluetooth 4.0 en gps. Dat zijn wel de minimale verbindingsopties die je mag verwachten tegenwoordig, waardoor je op het internet kunt, bestanden uit kunt wisselen en gebruik kunt maken van locatiediensten. Verder kun je er een microSD-kaart tot 128GB in plaatsen, wat echt een zuivere aanvulling is op het interne geheugen. Van de 16GB aan boord, is slechts 10GB beschikbaar. Dat moet genoeg zijn voor wat apps, games en foto’s, maar je bent er wel zo doorheen.

Speakers

Over de speakers in de tablets kunnen we het ook kort houden; deze zijn ondermaats. Ze kunnen wel hard gezet worden, maar het geluid zelf is niets om over naar huis te schrijven. Waar je ook naar luistert: het klinkt schel en ver weg. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt in tonen, waardoor het geluid van sommige video’s of games als een kakofonie uit de tablets komt. De One 10 heeft stereospeakers, maar brengt het er niet beter van af. Wanneer ik de linker speaker afdekte, dan hoorde ik zelfs bijna geen verschil zonder die af te dekken.

Camera’s

De camera’s zijn van gemiddelde kwaliteit, maar niet beter dan voorgaande modellen in dezelfde serie. Sterker nog: de foto’s die je met de vijf megapixel-camera maakt kunnen soms wazig, niet altijd even gedetailleerd of goed belicht zijn, maar dit is geen zwaar punt. Over het algemeen gebruik je een tablet niet om foto’s mee te maken en zien we ze dan ook als een extra aanvulling op de hardware. Gelukkig voelen de camera’s zelf, op beide tablets, solide en vast aan – dus aan de bouwkwaliteit ligt het in elk geval niet. Dat zit wel snor.

Accuduur

De Acer Iconia One 8 moet volgens de fabrikant een accuduur hebben van negen uur bij gemiddeld gebruik. Dan gaat de fabrikant er mogelijk vanuit dat we onze tablets toch iets minder vaak gebruiken dan we daadwerkelijk doen, want de negen uur haalde ik niet bij dagelijks gebruik. Daardoor lag de kleine tablet al gauw aan het stroom. De grotere variant doet het iets beter, maar haalt ook de beloofde tien uur niet. Hij gaat wel langer mee dan de One 8. We zetten onze schermen niet op volle helderheid aan, dat moet al iets meer geholpen hebben.

Acer Iconia One 8 (B1-850) en One 10 (B3-A20) – software

De tablets worden geleverd met de Acer-skin van Android 5.1 Lollipop. Hoewel die software natuurlijk prima is en soepel loopt op de hardware, profiteer je niet van de nieuwste updates en opties van het besturingssysteem. De basisdingen zijn gelukkig wel allemaal aanwezig. Ook heeft Acer zelf enkele handige opties toegevoegd. Zo kun je drie keer tikken op het scherm om de tablet de ontwaken. En wanneer je met vijf vingers tegelijk op het vergrendelde en slapende scherm drukt, dan kun je direct een vooraf ingestelde app openen.

En zo heeft Acer nog een aantal voorgeïnstalleerde apps, die je dit keer wellicht niet allemaal zult verwijderen. Wij hebben er nog wel een zooi weggehaald of uitgezet, omdat we die simpelweg niet gebruiken en daar dus ook liever niet mee geconfronteerd willen worden. Wanneer je de tablets voor het eerst aanzet, dan zijn er natuurlijk wel een groot aantal updates beschikbaar – voor zowel het OS als de applicaties die je al op de tablets vindt. Maar met een uurtje wachten, installeren en alles even nakijken, heb je de meeste dingen al ingesteld en klaargemaakt.

Acer Iconia One 8 (B1-850) en One 10 (B3-A20) – in gebruik

Wanneer je het bovenstaande leest, dan denk je wellicht dat de tablets je geld niet waard zijn. Maar het tegendeel bewijst zich wanneer je de tablets gebruikt voor de meest simpele dingen. Bijvoorbeeld voor het checken van je e-mailberichten in je mailapplicatie naar keuze. Of het spelen van een game als Alto’s Adventure, simpelweg surfen over het internet of het checken van Twitter en Facebook. Sterker nog, je kunt al die dingen tegelijkertijd open hebben staan en daar niet meteen de effecten van merken, omdat de One-tablets kunnen multitasken.

Ik heb deze tablets de afgelopen weken dan ook afwisselend gebruikt voor mijn werk in het bijhouden van het nieuws en zelfs in het opstellen van een nieuwsbericht, maar ook voor mijn plezier wanneer ik zin had om een game te spelen, een artikel te lezen of een YouTube-filmpje te bekijken (met koptelefoon op komt er overigens een prima geluid uit). Ook moet ik nog vermelden dat de schermen op de tablets behoorlijk reflecterend zijn, waardoor je in veel te lichte omgevingen al snel niet meer kunt zien wat er op het scherm gebeurt, helaas.

Advertentie

Prestaties

De prestaties van beide tablets waren niet overweldigend, maar zeker wel prima. Daarbij wil ik alsnog een onderscheid maken tussen de grote en de kleine versie. De laatstgenoemde kan veel beter met het beschikbare werkgeheugen omgaan dan de eerstgenoemde, aangezien die constant aangaf dat zijn werkgeheugen volraakt. En dat is gewoon irritant, zeker wanneer je enkel en alleen Chrome en Twitter open hebt staan. Daarom gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar de One 8; niet alleen vanwege het formaat, maar ook dus de prestaties.

Acer Iconia One 8 (B1-850) – conclusie

De Acer Iconia One 8 (B1-850) komt beter uit de bus dan de Acer Iconia One 10 (B3-A20). Het formaat is veel handzamer, waardoor de kans groot is dan je hem nog eens onderweg meeneemt voor het spelen van een game of het bijhouden van nieuws. Daarnaast presteert de tablet ook beter, ook al hebben beide tablets nagenoeg dezelfde specificaties. Beide tablets hebben zich wat mij betreft bewezen op het gebied van bruikbaarheid, ook al zou je dat niet zo één-twee-drie kunnen zeggen wanneer je puur kijk naar de specs. En dan zijn de prijzen ineens heel riant.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Heeft een mooi formaat
 • Tablet kan prima multitasken
 • Perfect voor simpele taken

Minpunten
 • Scherm reflecteert erg

 • Werkgeheugen is laag
 • Batterij valt ietwat tegen

Acer Iconia One 10 (B3-A20) – conclusie

7.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Groot scherm
 • Tablet kan prima multitasken
 • Perfect voor simpele taken

Minpunten
 • Scherm reflecteert erg

 • Werkgeheugen is laag
 • Pixeldichtheid is wel erg laag

Reacties (2)