Review: Acer Aspire Switch One 10 (SW1-011-194R)

08 maart 2017 + 10 minuten 1 Reacties
acer-aspire-switch-one-10-foto-1

De Acer Aspire Switch One 10 is een hybride tablet met Windows 10, die je ook als laptop kunt gebruiken dankzij het afneembare toetsenbord. In deze recensie bespreken we het apparaat uitgebreid.

De hybride tablet heeft een vanafprijs van 249 euro.

Acer Aspire Switch One 10 – specificaties

Acer Aspire Switch One 10
Scherm10,1-inch, 1.280 bij 800 pixels
DigitizerNee
ProcessorIntel Atom x5-Z8300
RAM2 GB
Opslaggeheugen32 GB
SDJa
HDMIJa
USBJa
GPSNee
3G/4GNee
BluetoothJa, 4.0
NFCNee
Camera’s2 megapixel voor, 2 megapixel achter
Accu8200 mAh Lithium Polymer

Specs

De Acer Aspire Switch One 10 is een goedkope hybride tablet, dus hoef je ook geen hoogstaande specificaties te verwachten. Maar dat betekent niet dat je met een waardeloos product te maken hebt, aangezien deze Acer prima te gebruiken zal zijn om lichte kantoortaken op te verrichten en om media middels streamingdiensten te consumeren. De quadcore-processor is daartoe prima in staat en valt qua prestaties net onder wat de andere, onlangs gelanceerde, Acer-hybride aankan. Over de Acer Aspire Switch V10 lees je meer in de eerder gepubliceerde recensie.

Dat gezegd hebbende is het wel teleurstellend dat Acer wederom een product op de markt brengt dat op Windows 10 draait en slechts 2 GB aan werkgeheugen bevat. Dat is niet genoeg om Windows 10 vlekkeloos te laten draaien en nog applicaties open te hebben staan. Aanvankelijk zul je er wellicht weinig van merken, maar na verloop van tijd gaan de prestaties snel achteruit. Ook 32 GB aan interne opslagruimte is erg mager, aangezien Windows daar ruim de helft van nodig heeft. Gelukkig kan er ook een micro-sd-kaart in.

Advertentie

Acer Aspire Switch One 10 – hardware en design

De buitenkant van de Acer Aspire Switch One 10 is volledig gemaakt van plastic. Alleen de achterkant van de tablet is van metaal gemaakt. Desondanks voelt het apparaat stevig en solide aan en kun je de behuizing ook niet gemakkelijk ombuigen. Het toetsenbord is een ander verhaal: de plastic accessoire is wel gemakkelijk door te buigen. Over de kwaliteit van dat bord en de trackpad lees je verderop in deze recensie meer. Verder valt op dat het complete apparaat behoorlijk dik is en ook, helaas, redelijk goedkoop aanvoelt door het plastic.

Display

Het scherm van de Acer Aspire Switch One 10 is 10,1-inch groot en beschikt over een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. De display heeft een mooie helderheid en kleurenweergave — daarmee heeft de fabrikant ons eigenlijk verrast. Het oogt net wat beter in vergelijking met de Acer Aspire Switch V 10. Het contrast is niet superhoog en het zwartniveau valt ook ietwat tegen, maar over het algemeen kun je er prima mee uit de voeten wanneer je er simpelweg in verschillende Office-applicaties op werkt. Helaas is het wel een erg reflecterend scherm.

Connectiviteit

Gelukkig is de tablet voorzien van een aantal connectiviteitsopties. Zo is er een micro-hdmi- en een micro-usb-poort. Ook is er een koptelefoonaansluiting en vinden we er een micro-sd-kaartsleuf op terug. Alle aansluitingen zitten aan één kant. Aan de andere kant zijn geen aansluitingen te vinden. Wanneer je het toetsenbord aansluit op de tablet, dan krijg je nog toegang tot een grote usb 2.0-poort, waar je je accessoires op kunt aansluiten. En uiteraard zijn ook wifi en bluetooth aanwezig, maar qua aansluitopties blijft het daar helaas bij.

Speakers

De speakers zitten aan de onderkant, op de achterkant, van de tablet en kunnen niet heel erg hard. Daarmee voorkom je natuurlijk dat het geluid snel kraakt of iets dergelijks. Daarnaast is het zo dat er zo goed als geen basweergave is, waardoor je er dus goed aan doet gebruik te maken van externe speakers of een koptelefoon. Voor een Skype-gesprek zou je prima zonder kunnen, maar voor je mediaconsumptie is deze geluidsweergave gewoonweg niet genoeg. Dat de speakers achterop zitten, helpt helaas ook niet bij een goede verspreiding van het geluid.

Camera’s

De camera’s zijn slecht. Ze voldoen voor de eerdergenoemde Skype-gesprekken, maar voor andere dingen zouden we ze niet willen gebruiken. De twee megapixel-camera aan de voorkant levert beelden af die nogal flets zijn (helemaal met weinig licht). En dezelfde camera aan de voorkant presteert niet veel beter. Het beeld is over het algemeen behoorlijk korrelig en ontdaan van details, waardoor de kleuren er niet echt uitspringen; dat levert een ‘plat’ en levenloos beeld op. Zorg in elk geval voor veel licht wanneer je de camera’s gebruikt.

Accuduur

Wanneer je geen veeleisende applicaties opent en de tablet gebruikt om websites te bezoeken of documenten te bewerken, dan kun je er vanuit gaan dat de accu meer dan een werkdag meegaat. Je hoeft daarvoor nog niet eens de accubesparingsmodus te hebben geactiveerd, in dat geval kun je er gemakkelijk nog een uurtje achteraan plakken. De accu is ook groot – aanzienlijk groter dan in de Switch V 10 – waardoor dat ook geen vreemd gegeven is. Desondanks zijn we er blij mee, want we konden met een gerust hart de oplader een dag thuislaten.

Toetsenbord en trackpad

Het toetsenbord vergt wat wentijd. Tijdens het typen beweegt die namelijk wat mee, wat voor minder prettige feedback zorgt. Het is niet heel erg vervelend, maar het is wel iets dat je merkt in het begin. Ga je er echter elke dag op werken, dan zul je je er waarschijnlijk aan gaan storen. De trackpad voelt helaas heel goedkoop en stroef aan, waardoor we al snel de beslissing maakten over te gaan op een muis. Wel ondersteunt de trackpad de verschillende bewegingen die in Windows 10 zijn gebouwd, dus je kunt daar in elk geval gebruik van maken.

Acer Aspire Switch One 10 – software

De hybride tablet draait zoals gezegd op Windows 10. De aanwezige hardware zorgt ervoor dat Windows soepel loopt, maar alleen wanneer je niet te veel software open hebt staan. Dat komt door Windows 10 Home: dat is een versie van Windows 10 die niet al te veeleisend is op het gebied van hardware. Wanneer je een app op start, dan duurt het iets langer dan gemiddeld voordat die ook daadwerkelijk opgestart is. Er wordt verder wel wat vooraf geïnstalleerde software meegeleverd, maar het zijn helaas applicaties die je niet meteen zelf zou willen gebruiken.

Acer Aspire Switch One 10 – in gebruik

Opvallend is dat tijdens het gebruik van de Acer Aspire Switch One 10, de tablet niet heel warm wordt. We hadden nergens het idee dat we het apparaat niet meer op de schoot konden laten liggen of vast konden houden. Maar tijdens ons gebruik zijn we dus wel wat andere dingen tegengekomen waar je rekening mee mag houden. Wij houden van solide toetsenborden die zo min mogelijk meebewegen. En wanneer zo’n keyboard dan toch ineens trilt, dan merken we dat en gaat dat ten koste van onze typervaring. Zeker wanneer je, zoals wij, er dagelijks op werken.

Daarnaast is duidelijk wat Acer met het apparaat wil bereiken: consumenten die niet veel willen spenderen aan een 2-in-1-apparaat, die lang meegaat op een volle accu en een prima basiservaring aan kan bieden qua werk en entertainment. Nee, je hoeft geen echte gameprestaties te verwachten, maar daar zul je deze tablet dan ook niet voor in huis halen. Verder blijven we bij het standpunt dat 2 GB gewoonweg te weinig is voor Windows 10, zeker wanneer je gebruik wil maken van een programma zoals Google Chrome of veel Office-apps opent.

Advertentie

Ook is de hybride in twee andere standen te gebruiken: een tent- en natuurlijk de presentatiestand. Die modus kun je gebruiken wanneer je een video bekijkt, bijvoorbeeld. Het kliksysteem leent zich ook voor het snel wisselen van de standen: je haalt moeiteloos het scherm van het toetsenbord af en klikt hem ook zo weer vast. Wel is het even wennen dat je voor de presentatiestand het scherm moet loshalen, omdraaien en weer moet vastklikken, in plaats van het scherm naar achteren te draaien. Dat is iets minder gebruiksvriendelijk dan we al gewend zijn.

Prestaties

Zoals gezegd beschikt de Acer Aspire Switch One 10 niet over de beste hardware, maar wel over hardware waar je meer dan prima op kunt werken, mits je verder niet te veel vraagt van de tablet of veel andere applicaties open hebt staan. De processor heeft een standaard kloksnelheid van 1,44 GHz en kan maximaal naar 1,84 GHz gaan. Wanneer je webpagina’s bezoekt met veel multimedia, zoals in te laden video’s en afbeeldingen, dan merk je dat het simpelweg wat langer duurt. Houd het dus vooral simpel voor jezelf en deze hybride tablet.

Acer Aspire Switch One 10 – conclusie

De Acer Aspire Switch One 10 is geen hybride tablet die we aan iedereen kunnen aanbevelen. In plaats daarvan dien je goed voor jezelf te bedenken wat je verwacht van een dergelijk apparaat én wat je daaraan wil uitgeven. Zoek je een laptop die redelijke (maar wel minder dan gemiddelde) prestaties aflevert en dat combineert met een 2-in-1-design, en weet je zeker dat je er niet elke dag op hoeft te werken, dan is deze Acer, met een prijskaartje van ongeveer 250 euro, geen verkeerde oplossing. Maar dan alleen als apparaat voor erbij.

Zoek je toch een apparaat dat meer aan kan en heb je ook meer te besteden, dan raden we je aan verder te kijken. De specificaties spreken boekdelen: weinig werkgeheugen zorgt voor een minder snelle computer, en het aanwezige opslaggeheugen zal waarschijnlijk zo vol zitten met bestanden en applicaties. Ben je echter op zoek naar een tablet en laptop voor je kinderen, waar ze enkele schooltaken op kunnen verrichten zonder al te veel afleiding van wat er nog meer in de Windows Store staat, dan kun je eveneens de Acer Aspire Switch One 10 overwegen.

6.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Prijs/kwaliteit-verhouding
  • Aansluitingen
  • Kwaliteit van het scherm

Minpunten
  • Weinig werkgeheugen

  • Toetsenbord trilt tijdens typen
  • Geluid is niet denderend

Reacties (1)