Hoewel ze ons leven enerzijds gemakkelijk maken, zit er ook een groot nadeel aan deze elektronische apparaten. Een hoop van deze apparaten worden weggegooid en slechts 40% wordt gerecycled. De overige 60% wordt elektronisch afval, ook wel e-waste. Dit is een van de snelst groeiende afvalstromen in de Europese Unie en zorgt voor grote problemen. Elektronisch afval wordt verbrand, waardoor schadelijke chemische stoffen vrijkomen. Deze zijn niet alleen ongezond voor de mens, maar ook voor het milieu.
Wat kunnen we doen aan het voorkomen van elektronisch afval?
De levensduur van een apparaat geeft aan hoelang een apparaat bruikbaar is en zijn functie behoudt. De levensduur van elektronisch apparatuur verschilt enorm. Waar een telefoon gemiddeld 3 jaar meegaat, kan huishoudelijk apparatuur, zoals een wasmachine, ruim 6 jaar mee. Nadat deze levensduur is verstreken vervangen we het oude model vaak voor een nieuwe model en gooien we het oude model weg, waardoor elektronisch afval ontstaat.
De levensduur van elektronische apparaten kan op een aantal vlakken worden verlengd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee en een ander. Is jouw apparaat kapot? Denk dan in eerste plaats aan een reparatie in plaats van direct vervangen. Zeker wat betreft jouw mobiele telefoon, zijn er met de komst van verschillende telefoonreparatie bedrijven, zoals ThePhoneLab, genoeg opties om deze te laten repareren. Een reparatie is een duurzame manier en voorkomt e-waste.
Daarbij heeft de Europese Unie dit duurzaamheidsthema ook hoog op de agenda staan. De EU wil een cultuur van hergebruik en reparatie stimuleren en de bewustwording over de ecologische voetafdruk creëren. We moeten met zijn allen af van een wegwerpeconomie, zodat er plaats komt voor een kringloopeconomie. Daarom is er een nieuwe wet- en regelgeving ingevoerd over het recht op reparatie voor consumenten. Hierdoor kunnen consumenten gemakkelijker aan originele (reserve)onderdelen komen, waardoor een telefoon reparatie zelf kan worden uitgevoerd. Daarnaast kun je natuurlijk ook je iPhone, Samsung, OPPO of OnePlus telefoon laten repareren bij een gespecialiseerd bedrijf zoals ThePhoneLab. Bij de consument ontstaat steeds meer de bewustheid dat repareren beter is dan vervangen, maar ook wordt vaak ervaren dat bijvoorbeeld een Samsung S21 Ultra schermreparatie erg complex is en consumenten dit toch liever aan een expert zoals ThePhoneLab overlaten. Daarbij zijn de meest luxe versies van Samsung en iPhone telefoons tegenwoordig zo kostbaar, dat het risico te groot is om zelf te gaan sleutelen aan een defect. Ook komt de Europese Unie met plannen voor een digitaal product paspoort, waarin staat hoe een product gerecycled of gerepareerd kan worden en hoelang het product meegaat. Dit geeft consumenten ook de mogelijkheid om een nog meer bewuste keuze te maken.
Wil jij jouw elektronische apparaat toch wegdoen? Dan zijn er nog twee opties die beter zijn dan het weggooien van jouw device. Zo zijn er diverse partijen waar jij jouw apparaat kan inleveren, waardoor hergebruik of recycling wordt gewaarborgd. Daarnaast kun je jouw elektronische apparaat ook weggeven of verkopen. Dit zorgt ervoor dat jouw device een tweede leven krijgt en afval wordt tegengegaan. Er zijn verschillende online partijen die jouw toestel willen kopen of je kunt het product aanbieden via bijvoorbeeld marktplaats. Bovendien zijn er ook goede doelen waarbij jij jouw device kunt inleveren. Deze partijen zorgen ervoor dat jouw telefoon een tweede leven krijgt bij iemand die een telefoon goed kan gebruiken, maar zichzelf dat niet kan veroorloven.
Dit gesponsorde artikel is geschreven door ThePhonelab.
Reacties (0)