MWC 2016: wat te verwachten op het gebied van tablets

15 februari 2016 5 Minuten 2 Reacties
fira-barcelona-mwc

MWC staat voor Mobile World Congress. MWC 2016 is een evenement vol aankondigingen op het gebied van tech, dat plaatsvindt tussen 22 en 25 februari. In dit artikel kijken we vooruit en zetten we de verwachtingen op een rij.

MWC 2016: tablets, phablets, hybrides en convertibles

MWC, wat een afkorting is voor Mobile World Congress, vindt iedereen plaats aan het einde van februari of het begin van maart. Dit jaar vindt het evenement plaats tussen 22 wn 25 februari, en begint dus aanstaande maandag. Tijdens MWC zullen verschillende fabrikanten hun plannen voor de toekomst belichten en nieuwe producten aankondigen (en dan nemen we de dag voor het event voor het gemak even mee). Je kunt erop rekenen dat zo’n beetje elke grote fabrikant aanwezig is – behalve Apple, die organiseert zijn eigen show.

Dit grote evenement staat in het teken van meer dan alleen tablets natuurlijk, maar hier op Tablets Magazine bekijken we alleen de producten die relevant zijn voor ons magazine. De verwachting is echter dat de smartphone meer aandacht zal krijgen dat de tablet; gelukkig hebben we dan nog de phablet om de twee productgroepen te overbruggen. In dit artikel kijken we vast vooruit om te zien wat de verschillende fabrikanten voor ons in petto hebben, op basis van de informatie die we tot aan het schrijven van dit artikel hebben verzameld.

Samsung

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen we inmiddels stellen dat Samsung de Galaxy S7 edge zal aankondigen. Dit is de phablet-variant van de Galaxy S7 en de opvolger van de Galaxy S6 edge+. Over die S7 edge is inmiddels al een hoop naar buiten gebracht. Zo zal de phablet mogelijk een scherm krijgen van 5,5 inch en zal onder de motorkap een Qualcomm Snapdragon 820- of een Samsung Exynos M1-processor gaan zitten. Ook wordt er gesproken over een microSD-kaartsleuf, evenals 3D Touch-achtige technieken.

Naast de nieuwe smartphonelijn, kunnen we wellicht nog meer verwachten van deze Zuid-Koreaanse consumentenelektronicafabrikant. Zo wordt er gemeld dat Samsung tijdens zijn presentatie zal bekendmaken wanneer we de betaaldienst Samsung Pay mogen verwachten in andere landen dan de VS en Zuid-Korea en zouden we mogelijk een opvolger of opfrisser van de Samsung Galaxy Tab S2 te zien krijgen. De Galaxy Tab S2-serie bestaat tot nu toe uit de 9,7 inch Galaxy Tab S2 9.7 en de 8 inch Galaxy Tab S2 8.0.

LG

Op dezelfde dag dat Samsung in elk geval de Galaxy S7 edge uit de doeken gaat doen, zal ook LG zijn nieuwste vlaggenschip gaan presenteren: de LG G5. LG heeft, net als Samsung, al de uitnodigingen verstuurd. Wat het schermformaat van de G5 betreft, houden we nog even een slag om de arm. Het is tot op heden nog niet duidelijk hoe groot het scherm gaat worden: bronnen die elkaar constant tegenspreken melden een schermformaat van ergens tussen de 5,3 en de 5,6 inch – en wij mogen hem pas meerekenen vanaf 5,5 inch.

De kans is echter groot dat LG wederom een phablet van de nieuwe G maakt, omdat de G4 dat ook was en phablets steeds populairder worden onder telefoongebruikers. Daarom gaan we voor nu nog even van een formaat van 5,6 inch uit, inclusief zijn waarschijnlijke qhd-resolutie (2560 bij 1440 pixels). Onder de motorkap zit mogelijk een Qualcomm Snapdragon 820-processor. Ook zou de G5 worden voorzien van een verwijderbare onderkant, waardoor je in elk geval de batterij zou kunnen vervangen. Het hoesje is al aangekondigd.

Sony

Het is op moment van schrijven nog onbekend waar Sony mee zal aankomen tijdens MWC 2016. Wel weten we dat het bedrijf op maandagochtend meteen een presentatie zal geven. Waarschijnlijk zal Sony nog een tablet gaan aankondigen, ondanks het gerucht dat de fabrikant zich minder op die markt zou willen richten. Desondanks leeft het idee dat we een Sony Xperia Z6 Tablet of Sony Xperia Z6 Tablet Compact gaan zien dit jaar, omdat het bedrijf eerder ook zowel de Sony Xperia Tablet Z2 en Z4 Tablet in Barcelona aankondigde.

HTC, Microsoft, Acer, et cetera

We gooien hier een hoop fabrikant op één hoop, omdat er voor de genoemde bedrijven (en meer) nog helemaal niet bekend is wat we mogen verwachten van hen. Een enkele fabrikant zou achter de schermen nog werken aan een tablet, maar geen van die producten is in het verleden gekoppeld aan een mogelijke bekendmaking tijdens MWC 2016. Ook lijkt het er niet op dat deze producenten een phablet zullen gaan aankondigen, of ze nou Android of Windows krijgen. Dit moeten we dus echt gaan afwachten en kijken wat er komt.

Algemeen

We weten dus al het één en ander over MWC 2016, maar er valt nog genoeg te wensen, te hopen en te bedenken.

  • Het zou kunnen dat we bijvoorbeeld de eerste, echt buigbare smartphone kunnen gaan zien
  • Mogelijk verschijnen er meer smartphones en phablets met Windows 10 Mobile als OS
  • De Chinese fabrikanten zouden hun stempel kunnen drukken (Xiaomi zou een phablet kunnen aankondigen)
  • We hopen eerder op grotere batterijen, in plaats van dunnere apparaten
  • Meer processorkracht, zonder de bijbehorende hitte
  • Wellicht horen we iets over de modulaire tablet?

Verder…

MWC 2016 is het volgende evenement na de CES in Las Vegas, een soortgelijke beurs waar ook veel productonthullingen centraal staan. Om alle aankondigen van CES 2016 nog eens op een rij te lezen, check je dit artikel.

Reacties (2)