Het antwoord op de vraag is van verschillende factoren afhankelijk, maar gebaseerd op verschillende reviews die ik (en Sam) heb mogen maken de afgelopen maanden is het antwoord momenteel makkelijker te vinden. Het belangrijkste element, naar mijn mening, is het besturingssysteem. Dit bepaalt voor 75 procent of de ervaring met een tablet positief is of negatief. Nu de iPad 3 binnen twee weken te koop zal zijn wordt voor veel consumenten de vraag belangrijk of nu gaan voor de iPad de juiste keuze is.
Android Honeycomb
99 procent van de Android tablets draaien momenteel op Android 3.2 Honeycomb of een eerdere versie van het besturingssysteem. De wat betere tablets beschikken over Honeycomb, dat geoptimaliseerd is voor tablets, en de budget varianten beschikken vaak nog over Android 2.x, dat geoptimaliseerd is voor smartphones. Op zich geen probleem want de functies werken allemaal wel. Maar, er zit één groot nadeel aan beide systemen.
Android Honeycomb is, zoals ook Sam in de review van de Samsung Galaxy Tab 7.7 aangaf, verre van optimaal. Het besturingssysteem zit nog vol fouten, bugs en lag waardoor de tablet-ervaring vaak tegenvalt. Android 2.x is speciaal ontwikkeld voor smartphones en mist dus aardig wat tablet features en functies. Daarbij is de interface niet optimaal voor tablets. Al met al werken deze twee versies van Android niet mee aan een optimale tablet-ervaring.
Android Ice Cream Sandwich
Natuurlijk heeft Google hiervoor Android 4.0 Ice Cream Sandwich gelanceerd die dit probleem moet oplossen. Maar, de uitrol van dit besturingssysteem gaat zo traag en gaat gepaard met zoveel problemen dat veel mensen hier ook niet vrolijker van worden. Zo hebben onlangs de Eee Pad Transformer en de Archos G9 tablets een update naar Android 4.0 gekregen maar zijn de reacties van gebruikers zo negatief dat ASUS de uitrol voorlopig stop heeft gezet.
Koop geen Android tablet
Eigenlijk is de conclusie van bovenstaande punten dat op dit moment Android geen goede keuze is. Wanneer je kijkt naar het belangrijkste element van een tablet, het besturingssysteem, dan heeft Android nog een lange weg te gaan.
Koop wel een Android tablet
Toch zijn er twee redenen om wel een Android tablet te kopen. De eerste is de ASUS Eee Pad Transformer Prime. Deze tablet is compleet ingericht op Android 4.0 Ice Cream Sandwich, hoewel deze in eerste instantie met Android 3.2 Honeycomb geleverd werd. De update naar Android 4.0 verliep zeer soepel en de meeste gebruikers zijn behoorlijk tevreden met de prestaties van de software. Ook ik kwam in de review van de Transformer Prime nauwelijks problemen tegen met de software. Combineer dit met een zeer fraai design, productief werken met het optionele keyboard en indrukwekkende hardware specs en je krijgt een Android tablet die wel degelijk aan te raden is.
Maar, er is nog een andere reden waarom je voor Android kan kiezen, iets wat eigenlijk een argument is wanneer je voorkeur er nu al naar uitgaat. Mocht Android Honeycomb voor jou voldoende bieden en kun je leven met de negatieve punten dan is het wellicht een optie voor een Android tablet te gaan. Daarbij kun je natuurlijk wachten op de uitrol van Android 4.0 voor de desbetreffende tablet maar helaas is dat gezien de recente updates geen garantie voor een optimale tablet-ervaring.
Ook kan ik me voorstellen dat je qua hardware specs graag een Android tablet wilt kopen. Kijk bijvoorbeeld naar de Samsung Galaxy Tab 7.7. Deze tablet beschikt over een zeer fraai 7.7 inch Super AMOLED display en maakt een filmpje kijken wel zeer indrukwekkend. Ook hierbij moet je dus goed beseffen wat de nadelen van Android Honeycomb zijn en ermee willen leven, totdat Google – in samenwerking met de fabrikanten – de software problemen heeft opgelost.
‘Open Android’
Een argument dat door veel Android liefhebbers en gebruikers wordt gegeven om voor Android te kiezen is het feit dat het besturingssysteem ‘open’ is, in ieder geval minder gesloten dan iOS. Dit houdt in dat je meer mogelijkheden en minder restricties hebt. Fabrikanten kunnen specifieke software aanpassingen doen en developers (derden) kunnen met de software aan de slag aangezien Android ‘open-source’ is. Daarbij het is beleid minder strict wat extra functies mogelijk maakt zoals gebruik van Torrents, bredere ondersteuning van video- en audioformaten en niet afhankelijk hoeven zijn van een programma als iTunes voor het overzetten van media. Dat biedt dus zeker mogelijkheden maar naar mijn idee komen deze mogelijkheden pas in the picture wanneer het besturingssysteem naar behoren functioneert.
Daarbij kun je zeggen dat door het stricte en gesloten beleid van Apple de controle over alles dat je kunt doen een stuk groter is en daardoor de kwaliteit ook gewaarborgd blijft. Apple zal geen functies introduceren of toestaan die maar half werken of die negatieve invloed kunnen hebben op de prestaties van het product.
Apple’s iOS en de iPad
Kijkend naar de software, het iOS besturingssysteem, ligt Apple momenteel dus een paar stappen voor op Android. iOS is compleet afgesteld op de hardware die Apple produceert en biedt dan ook een optimale tablet-ervaring. Natuurlijk zullen er functies op Android zitten die je wellicht niet op iOS tegenkomt maar over het algemeen bieden beide besturingssysteem hetzelfde maar op een andere manier. Daarbij is de keuze qua tablets zeer beperkt, hoewel de iPad 2 voorlopig voor een lagere prijs te koop zal blijven. iOS is momenteel het meest stabiele pakket en zal het grootste deel van de consumenten dan ook een positievere ervaring bieden.
Daarbij is de hardware die Apple biedt ook nog eens van hoge kwaliteit. Je ‘mist’ misschien wat extra opties zoals een microSD card reader of een USB en HDMI aansluiting maar weegt dit op tegen een stabiel en optimaal besturingssysteem?
Android of iOS ecosysteem
Een belangrijke element waar niet veel mensen rekening mee houden bij de keuze tussen Android en iOS is het ecosysteem. Zonder er al te diep op in te gaan – iets wat Sam binnenkort in een apart artikel zal doen – heeft de keuze die je maakt invloed op wat je in de toekomst zal aanschaffen of waar je mee te maken zult krijgen.
Applicaties
Wanneer je kiest voor iOS of Android kies je natuurlijk automatisch ook voor de applicaties die voor het OS beschikbaar zijn. Als je veel applicaties koopt dan heb je na een bepaalde periode heel wat geïnvesteerd in het OS waardoor overstappen naar een ander OS je vaak teveel zal kosten. Je moet namelijk je applicaties, mochten ze ook voor het andere OS beschikbaar zijn, opnieuw aanschaffen. Je wordt dus in principe afhankelijk van het besturingssysteem waar je voor kiest.
Apparatuur
Daarbij krijg je ook te maken met andere apparatuur die van dezelfde software gebruikmaakt. Je hebt bijvoorbeeld een iPad en een MacBook en bent op zoek naar een nieuwe mobiele telefoon. De kans dat de vervolgens voor een Android telefoon kiest is zeer klein, puur omdat je al in het ecosysteem van Apple werkt en hierdoor onder meer applicaties kunt uitwisselen, je content kunt delen middels iCloud en middels iTunes je muziek aanschaft en synchroniseert tussen apparaten.
Google heeft grootse plannen met Android en gaf onlangs nog aan dat ze pas begonnen is. Zo is Android onlangs op Google TV’s verschenen, wil Google het naar huishoudelijke apparatuur brengen en moeten auto’s voorzien worden van Android. Dit is natuurlijk nog toekomstmuziek maar zal zorgen voor een groot en geavanceerd ecosysteem waarin alle producten gebonden zijn aan Android. Ook Apple probeert dit gedeeltelijk te doen met Apple TV, de iPad, de iPhone en wellicht binnenkort een Apple HDTV.
Android heeft wat dit betreft wel een voordeel ten opzichte van iOS. Apple doet namelijk alles zelfs en creëert dus beperkte keuze, zowel in producten als in prijs. Google doet bijna niets zelf, laat alles aan fabrikanten over, en zorgt dus voor veel meer keuze, zowel in de verscheidenheid aan producten en prijzen van Android producten.
Toekomst
Een ander punt is dat Android momenteel een gratis besturingssysteem is voor fabrikanten en dat Google er nagenoeg geen geld mee verdient. Toch moet ooit de grote investering in Android terugverdiend worden. Hoe gaat Google dit aanpakken? Gaan we gepersonaliseerde advertenties op Android apparatuur ontvangen? Moeten we voor bepaalde Android diensten abonnementen gaan afsluiten? Ook dit ligt nog in de verre toekomst maar Google zal ooit met een plan hiervoor moeten komen.
Android tablet of nieuwe iPad?
Concluderend is het wel duidelijk dat momenteel de nieuwe iPad naar mijn idee de beste keuze is. Toch kun je, wanneer de hardware interessant voor je is of Android je voorkeur heeft, kijken naar bijvoorbeeld de ASUS Eee Pad Transformer Prime. Deze tablet biedt momenteel de beste ervaring op het gebied van Android. Zoals gezegd, wanneer je genoegen neemt met de mindere prestaties van eerdere Android versies of als hardware belangrijker voor je is dan een optimale tablet-ervaring, is Android nog steeds een optie. Tot het moment dat Google en fabrikanten Android optimaal draaiend krijgen zijn Android tablets wat mij betreft momenteel geen aanraders. Of dit met nieuwe tablets wel gebeurd of dat we moeten wachten op Android 5.0 is nog maar de vraag.
Over een paar maanden
Laat ik duidelijk maken dat ik over het hier en nu spreek. Er komen binnenkort (binnen drie maanden) een hoop tablets op de markt die net als de Transformer Prime compleet ingericht zijn voor Android 4.0 Ice Cream Sandwich en dus niet afhankelijk zijn van een update die maar half werkt. Fabrikanten als Samsung, ASUS en Acer komen met nieuwe modellen die beschikken over interessante specificaties en dus wel degelijk een optie kunnen zijn. Je kunt hier op wachten maar wederom moet gezegd worden dat Google en de fabrikanten eerst maar moeten bewijzen dat Android stabiel en soepel kan draaien op tablets. Dat nu één tablet aan de verwachtingen voldoet wil niet zeggen dat Android nu ook een aanrader is.
Meer informatie
- Waarom zou je een nieuwe iPad kopen?
- Welke nieuwe iPad moet je kopen?
- Vergelijking: De iPad 3 vs de iPad 2 en de concurrentie
Reacties (25)