‘Miljoenen Android-smartphones gekaapt voor mining cryptocurrency’

14 februari 2018 1 Minuut 1 Reacties
google-android-malware-gooligan

MalwareBytes meldt dat er miljoenen Android-telefoons werden gebruikt voor het opgraven van cryptocurrency. Sommige Android-gebruikers werden in hun browser doorgestuurd naar een website waar het opgraven gebeurde, zonder hun medeweten.

Android-smartphones werden gebruikt voor opgraven crypto-munten

In de laatste paar maanden is de term cryptocurrency uitgegroeid tot een mondiaal begrip. Niet alleen hebben heel veel mensen zelf geprobeerd munten op te graven of te kopen en te verkopen, ook probeerden sommige mensen op sluwe wijze aan die felbegeerde munten te komen. Zo zijn er in de afgelopen weken ook veel nieuwsberichten verschenen over websites die de kracht van de computer gebruiken voor het opgraven van de munten, zonder dat de websitebezoekers en eigenaars van de computers daar van af weten.

MalwareBytes meldt nu dat ook miljoenen Android-smartphones zijn getroffen door dergelijke praktijken. Vaak ga je dan gewoon naar een website die je kent of vertrouwt, maar wordt je doorgestuurd naar een lege pagina met een vreemd url. Op die pagina werd er dan naar cryptocurrency gegraven, in het specifiek naar Moreno. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop enkele advertenties op YouTube onlangs nog te werk gingen. Ook daar zijn mensen onbewust slachtoffer geworden van het minen naar crypto-valuta.

MalwareBytes weet niet precies hoeveel mensen er zijn getroffen, maar schat dat twee websites in elk geval goed waren voor ruim dertig miljoen bezoeken per maand. Die twee domeinnamen leverden al gauw 800.00 bezoekers op een dag op, samen. Sommige websites verborgen het feit niet dat ze aan het graven waren en vroeger de bezoeker een handeling te verrichten om zogenaamd het minen te stoppen, waardoor ze dus langer op de pagina actief waren. Het is vooralsnog niet bekend hoeveel geld er is verdiend.

Reacties (1)