Microsoft toont nieuwe features Windows 10, Office en Edge

29 april 2015 6 Minuten 1 Reacties
Anniversary Update

Microsoft heeft vandaag tijdens de Build-conferentie in de Verenigde Staten veel nieuwigheden en ontwikkelingen voor ontwikkelaars getoond maar natuurlijk toonde het bedrijf uit Redmond ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van Windows 10.

Windows 10 tot nu toe

We hebben het nieuwe Windows 10 besturingssysteem al meerdere malen besproken en Microsoft heeft ook al meerdere malen demonstraties van de software op tablets gegeven. Maar, Windows 10 is/was nog niet af en daarom toonde het bedrijf vandaag nieuwe toepassingen, ontwikkelingen en features. Een overzicht van alle reeds gepubliceerde nieuwtjes vind je in ons Windows 10-archief.

Wat is er nieuw?

Vanzelfsprekend gaat de aandacht vooral uit naar het feit dat Windows 10 op alle apparaten moet gaan draaien, van de Xbox en een smartphone tot een tablet en een desktop. Windows 10 kan schalen op elk scherm, ongeacht het formaat. Wel verschillen bepaalde functionaliteiten wanneer je bijvoorbeeld een desktop met een smartphone vergelijkt. Microsoft wil dan binnen 2 tot 3 jaar 10 miljard apparaten op Windows 10 draaien. Dit moet onder meer bereikt worden door het besturingssysteem het eerste jaar gratis beschikbaar te stellen voor Windows-gebruikers.

Windows Store en apps

Op het gebied van de Windows Store is het interessant te melden dat Microsoft carrier-billing gaat doorvoeren. Dit betekent dat je apps kunt kopen via de rekening van je mobiele provider. Dit geldt niet alleen voor smartphones, ook voor onder meer tablets en laptops. Alle apparaten die op Windows 10 draaien kunnen hiervan profiteren.

Ook ‘universele apps’ staan centraal. Dat houdt in dat één app uit de Windows Store op alle apparaten kan draaien. Zo moet bijvoorbeeld de Netflix-app uit de Windows Store op je smartphone, je tablet en je desktop draaien zonder dat je hier zelf een andere app moet downloaden of een instelling moet veranderen. Voor ontwikkelaars moet het daarbij eenvoudiger worden om apps te ontwikkelen, onder meer met code die zo goed als compleet op eigen server staat en diverse nieuwe technieken (.Net en Win32).

Voor smartphones met Windows 10 is het voor ontwikkelaars mogelijk om nagenoeg alle gebruikte code voor een Android-app te gebruiken voor een Windows-app. Simpel gezegd komt dit erop neer dat Android-apps relatief eenvoudig naar de Windows Store gebracht kunnen worden. Door een speciale ‘container’ van Microsoft moet de gebruikservaring op een Windows-apparaat optimaal zijn. Voor Objective C, de code die voor iOS-apps gebruikt wordt, geldt bijna hetzelfde. Simpel gezegd wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om een voor iOS ontwikkelde app aan te passen en in de Windows Store te zetten. De grote vraag blijft echter of ontwikkelaars hier echt gebruik van gaan maken, hoe makkelijk het daadwerkelijk is en in hoeverre het de uiteindelijke ervaring binnen Windows 10 beïnvloedt.

Office

Op het gebied van Office heeft Microsoft diverse nieuwe implementaties bedacht, met name voor apps van derden. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘widget’ van Uber in je Outlook-app tonen of een SAP-widget in je Excel-bestand. Deze integratie zorgt ervoor dat je in alle Office-apps altijd toegang hebt tot je belangrijkste informatie van andere diensten.

Windows 10

Het design van Windows 10 is hier en daar weer aangepast. Microsoft toonde onder meer het nieuwe startmenu met 3D-effecten in dynamische tegels en een semi-transparante achtergrond voor dit menu. In het startmenu worden voortaan ook suggesties voor nieuwe apps gedaan, mocht je al een tijdje niet in de Windows Store gekeken hebben. Natuurlijk zijn deze suggesties gebaseerd op je gebruik.

Het lockscreen (ontgrendelscherm) is voorzien van een dynamische stroom aan informatie die voor jou belangrijk of interessant is. Microsoft laat je aangeven wanneer je afbeeldingen die op het scherm getoond worden leuk vindt zodat meer van dat soort afbeeldingen verschijnen. Daarbij kunnen nieuwe features van het besturingssysteem op dit scherm getoond worden zodat je er kennis mee kunt maken.

Voor tabletgebruikers wordt bijvoorbeeld een app getoond die optimaal gebruikmaakt van het touchscreen (Microsoft toonde Fresh Paint) zodat je deze direct kunt downloaden en proberen. Microsoft noemt deze functie Windows Spotlight en hiermee moet je meer te weten komen over het Windows ecosysteem. Gelukkig is de functie uit te schakelen.

Cortana, de persoonlijke assistent, heeft een make-over gekregen en ziet er in de nieuwste versie van Windows 10 iets gelikter uit. Daarbij moet de Cortana het nog eenvoudiger maken om nieuwe apps in de Windows Store te ontdekken. Voor ontwikkelaars wordt het eenvoudiger om Cortana met een app te laten werken, zowel met gesproken als geschreven tekst. Zo kun je Cortana met een spraakopdracht een chat in Viber, met een specifiek persoon, laten opstarten.

De nieuwe web browser, welke ging onder de naam Project Spartan, heeft eindelijk een naam gekregen van Microsoft. De browser gaat vanaf nu door het leven als Microsoft Edge. De browser moet op alle apparaten met Windows 10 gaan draaien, beschikt over integratie met Cortana en moet vooral de web-ervaring van gebruikers vereenvoudigen.

Natuurlijk waren ook de kleinere apparaten tijdens de presentatie van de partij, al schonk Microsoft er niet heel veel aandacht aan. Wel liet het bedrijf een 8-inch tablet met een vernieuwd homescreen zien, een homescreen dat veel doet denken aan het startscherm van Windows 8. De meeste aandacht ging uit naar Continuum.

Continuum is de naam die Microsoft geeft aan de mogelijkheid de interface aan te passen aan de hand van het apparaat dat gebruikt wordt. Zo wordt de interface aangepast wanneer je het toetsenbord loskoppelt van een hybride tablet. Vensters worden dan bijvoorbeeld in volledig scherm weergegeven. Op kleine Windows tablets wordt de interface volledig geoptimaliseerd voor touch zodat je eenvoudiger kunt schakelen tussen apps, gegevens kunt invoeren en media kunt bekijken. Natuurlijk is ook de standaard (desktop)weergave beschikbaar, handig voor wanneer je bijvoorbeeld een toetsenbord en muis aansluit. Een tablet of een smartphone kan bovendien op een extern scherm aangesloten worden waardoor de desktopweergave getriggerd wordt en je dus een volledige versie van Windows 10 tot je beschikking hebt en deze zelfs met een toetsenbord en muis kunt bedienen. Zo heb je met een smartphone eigenlijk ook een volwaardige pc voorhanden. Deze toepassing vereist echter wel dat de hardware over ‘dual-screen’ mogelijkheden beschikt.

Windows 10 installeren

Windows 10 wordt komende zomer officieel uitgebracht. Een exacte releasedatum heeft Microsoft nog niet bekendgemaakt maar de upgrade zal het eerste jaar gratis zijn voor alle Windows-gebruikers.

Meer over Windows 10

De komende dagen verwachten we meer nieuwtjes van Microsoft en mocht je alles willen teruglezen dan verwijzen we je naar ons Windows 10-archief. Hier vind je een overzicht van alle laatste nieuwtjes.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

rally breuer

rally breuer
03 november 2015 om 10:35

Hoe ‘beïnvloed’ ik “meest gebruikt” in het startmenu linksbovenaan? Ik wil daar ‘Word’ hebben staan.

Inloggen