Marktwaakhond klaagt Facebook aan, moet mogelijk aankopen terugdraaien

10 december 2020 2 Minuten 0 Reacties
facebook-pexels

De FTC, de Amerikaanse marktwaakhond, heeft Facebook voor de rechter gesleept voor het misbruiken van zijn machtspositie.

‘Facebook moet aankopen terugdraaien’

Dat is niet het enige probleem voor Facebook nu: er is namelijk ook een tweede rechtszaak, aangespannen door procureur-generaals van 48 verschillende staten in Amerika. De aanklacht staat in het teken van het vermoeden dat het bedrijf zijn concurrentie probeerde uit te schakelen door ze over te nemen. In dit geval gaat het om de gigantische aankopen van Instagram en WhatsApp. Dat schrijft Politico.

De aanklagers hebben gekeken naar de aankopen van zowel Instagram als WhatsApp, twee concurrenten die hadden kunnen uitgroeien tot grotere rivalen wanneer ze niet opgekocht waren door het huidige moederbedrijf. Daarnaast is er gekeken naar het gedrag van Facebook. Zo heeft het concurrenten beperkt door toegang te ontzeggen tot belangrijke gebruikersgegevens. Met hun eigen onderzoek proberen de aanklagers aan te tonen dat het bedrijf misbruik maakt van zijn machtspositie, waardoor het voor andere bedrijven veel moeilijker gemaakt wordt.

De FTC, de Amerikaanse marktwaakhond, geeft als voorbeeld het feit dat Facebook api-toegang ontzegde voor partijen die mogelijk een dreiging konden vormen voor het bedrijf (api’s zijn belangrijke tools voor ontwikkelaars). In dit geval gaat het om videoplatform Vine, dat door Twitter overgenomen werd. Met Vine konden mensen hun vrienden via Facebook, maar door het ontzeggen van de toegang lukte dat niet meer. Daarnaast blijkt uit interne communicatie dat hooggeplaatste medewerkers, waaronder ceo Mark Zuckerburg, herhaaldelijk pogingen gedaan hebben competitieve partijen dwars te liggen.

Advertentie

De FTC en de openbare aanklagers willen nu dat Facebook gestraft wordt en dat het bedrijf maatregelen treft. Zo wordt voorgesteld onderdelen af te stoten, zoals bijvoorbeeld Instagram en WhatsApp. Ook moet het bedrijf de voorwaarden voor softwareontwikkelaars aanpassen en in het vervolg om goedkeuring vragen wanneer het een bedrijf (of concurrent) wil overnemen.

Het terugdraaien van de aankopen van WhatsApp en Instagram kan nog wel eens lastig worden. Het bedrijf is namelijk begonnen met het integreren van de chatdiensten van Instagram, Messenger en WhatsApp, waardoor de drie diensten aan elkaar gekoppeld zijn. Facebook beweert daarom al een tijdje dat opslitsen niet meer mogelijk is. In een reactie laat het bedrijf weten te kijken naar de aanklacht. Maar er is ook al gezegd dat de FTC in het verleden geen problemen had met de overnames.

Reacties (0)