Krimpende tabletmarkt heeft budgettablets nodig voor groei

28 november 2014 1 Minuut 0 Reacties
hema-h10-zwart

Uit onderzoek blijkt dat de tabletmarkt op het punt staat in te storten en goedkope tablets nodig heeft om weer een groei te realiseren.

Naar verwachting zal het marktaandeel van iOS flink en van Android een beetje dalen en dat van Windows stijgen.

Krimpende tablet-markt

Het kon ook haast niet anders. Toen de tablet geïntroduceerd werd, was-ie wellicht niet meteen het populairste jongetje van de klas. Maar met de introductie van de iPad steeg de markt als een raket omhoog. Het kon niet op: iedereen had wel een tablet, of die nou van Apple of Google was. Nog nooit kwam het voor dat een tech-product zo snel in populariteit groeide, maar dan komt de stagnatie en uiteindelijk de daling: bijna iedereen die een tablet wilde, heeft er inmiddels een en vervangen hem pas als hij stuk is.

Dat zorgt ervoor dat de tabletmarkt op het punt staat in te storten. Uit onderzoek van IDC blijkt dat nog wel eens dit jaar kan gebeuren, maar 2015 wordt voorlopig een zwaar jaar, met als ultieme dieptepunt 2018. Het aantal verscheepte tablets neemt misschien toe, maar de groei is inmiddels uit de tablet-markt. De iPad en de Android-tablets zullen hun marktaandeel zien dalen, terwijl Windows waarschijnlijk gigantisch gaat stijgen, aangezien er al verschillende goedkope Windows-tablets op de markt zijn en er nog veel meer aankomen.

Advertentie

Naar verwachting zal het marktaandeel van Windows verdrievoudigen. Hoe dat ineens komt? Onlangs maakte Microsoft bekend Windows gratis aan te bieden aan productontwikkelaars. En omdat die fabrikanten geen licentiekosten hoeven te betalen, betekent dat direct dat Windows-tablets goedkoper in de markt kunnen worden gezet. Let wel: dit zijn vaak de budget-apparaten, maar dat is dan ook waar de markt het in de toekomst van moet gaan hebben. De juiste stap van Microsoft, waarschijnlijk ook op het juiste moment.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)