Dit is mu-mimo: een complex wifi-systeem voor sneller internet

11 februari 2018 8 Minuten 0 Reacties
mu-mimo-linksys

Als je veel apparaten in huis met wifi verbindt, dan merk je misschien dat het internet wat trager wordt. Daar kan mu-mimo wat aan doen. Deze nieuwe technologiestandaard komt in steeds meer routers voor en kan de internetsnelheid in huis drastisch verhogen.

In de afgelopen maanden zijn er wat routers aangekondigd en verschenen waar ondersteuning op zit voor mu-mimo. Maar wat is dat precies, wat heb je eraan en moet je wifi-router erover beschikken? In dit artikel geven we een overzicht van wat deze technologiestandaard inhoudt en wat het voor je kan betekenen. Het doel van de bedenkers van de technologie is het revolutioneren van de wifi-standaard. Of dat gaat lukken is altijd nog maar de vraag — maar zoals het er nu naar uitziet gaat het in elk geval de goede kant op.

Internetverbinding delen

Wellicht heb je het thuis al gemerkt. Wanneer je heel veel apparaten hebt aangesloten op het wifi-netwerk, dan heeft er iemand last van een trage verbinding. Misschien is het niet altijd merkbaar, maar ergens vindt er een opstopping van data plaats, waardoor sommige apparaten dus op hun beurt moeten wachten voordat ze data kunnen verzenden en ontvangen. Dat komt doordat de routers van nu slechts met één apparaat tegelijkertijd communiceren. Stream je content naar je pc toe, dan kun je geen content naar je tv streamen, bijvoorbeeld.

Mocht je nu denken: “Dat klopt niet, want we streamen wel degelijk naar meerdere apparaten tegelijkertijd”, dan heb je geen ongelijk. Het klopt inderdaad dat meerdere apparaten tegelijk in verbinding staan met je wifi-router (waarom heb je anders zo’n ding in huis staan?). Oudere routers verdelen als het ware de verbinding over de apparaten die op dat moment aandacht eisen. Zo wordt er een stukje data naar je pc gestuurd en vlak daarna naar je televisie. Dat gebeurt razendsnel, waardoor je als het ware weinig van hoeft te merken.

Hoe hoger de bandbreedte, hoe minder je het zult merken in huis. Want als er veel data per seconde gedeeld kan worden, dan kunnen veel apparaten dus sneller de dingen doen waartoe je opdracht geeft. Dat zou dus een oplossing voor een steeds groter probleem kunnen zijn, maar niet iedereen in Nederland (of andere delen op de wereld) heeft toegang tot razendsnel internet. Daardoor is het mooi dat hardwarefabrikanten ook nog steeds meedenken en nieuwe technologieën bedenken. Zoals bijvoorbeeld mu-mimo.

We gebruiken nu su-mimo

Mocht je net een draadloze router hebben gekocht, dan is de kans groot dat die ondersteuning aanbiedt voor su-mimo. Die afkorting staat voor Single-User Multiple Input Multiple Output en stelt een router dus in staat met één apparaat tegelijkertijd te communiceren. Su-mimu is onderdeel van de standaard 802.11n. Alle routers die ondersteuning aanbieden voor die standaard, ondersteunen su-mimu. Deze routers zorgen er dus voor dat de apparaten om beurten data krijgen. En dat proces stopt pas als de dataoverdracht is voltooid.

Het aantal gelijktijdige datastromen wordt beperkt door de minimale hoeveelheid antennes op de router. Heb je er twee, dan kunnen er twee datastromen tegelijkertijd plaatsvinden; heb je er vier, dan zijn dat er vier. Hoe meer apparaten je dus op een router met weinig antennes aangesloten hebt, hoe langzamer de dataoverdracht mogelijk is. Stel dat je op vier apparaten video wil streamen in full hd via een router met twee antennes, dan ga je ongetwijfeld op waarschijnlijk twee televisies een beeld zien dat full hd of hd ready niet eens haalt.

Dit is mu-mimo

En dit is waar mu-mimo van pas komt. Deze afkorting staat voor Multi-User Multiple Input Multiple Output. Deze nieuwe standaard moet in de toekomst heel groot gaan worden. Deze technologie moet de oplossing gaan aanbieden voor de beperking van su-mimo. Daar waar die technologie als het ware te omschrijven is als een winkel die datapakketten slechts per vrachtwagen over één weg kan versturen, heeft mu-mimo toegang tot meerdere vrachtwagens en meerdere wegen, die veel gerichter te werk kunnen gaan dan voorheen.

Een router met mu-mimo aan boord verstuurt data dus over meerdere verbindingen, en niet over slechts ééntje. Daardoor is er dus weinig vertraging op de route van router naar apparaat. Mu-mimo stelt de router in staat data beter te verdelen, aangezien het apparaat niet elke microseconde het ene apparaat boven het andere hoeft te prioriteren. Dit betekent echter niet dat je een ongelimiteerd aantal apparaten kunt aansluiten op zo’n router. Middels aanduidingen wordt duidelijk hoeveel overdrachten er tegelijkertijd kunnen plaatsvinden.

Dit moet je weten over mu-mimo

Die aanduidingen zijn 2×2, 3×3 en 4×4. Die cijfers houden in, als we 4×4 als voorbeeld gebruiken, dat zo’n router tot vier apparaten aankan qua dataverdeling, zonder dat er vertraging op de lijn zit. Sluit je er meer dan vier op aan, dan schakelt die automatisch terug naar su-mimo en kun je dus merken dat er vertraging is. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de technologiestandaard alleen terug te vinden is op routers met ondersteuning voor 802.11ac. De technologie moet ook echt worden ingebouwd door een routerfabrikant.

Maar goed, dan heb je dus een nieuwe router, met 802.11ac aan boord, en je ziet dat mu-mimo wordt ondersteund. Prima, maar dan ben je er nog steeds niet. Je hebt namelijk ook apparaten nodig die mu-mimo ondersteunen. Want deze technologie werkt alleen wanneer de zender en ontvanger op dezelfde lijn zitten, anders gaat de vlieger niet op. Zoals je leest zitten er een aantal voordelen aan mu-mimo (voornamelijk het snellere internet zal mensen wellicht snel over de streep trekken), maar er zitten ook wat nadelen aan de technologie.

Nadeel van mu-mimo

Naast de bovengenoemde nadelen (alle apparaten moeten mu-mimo ondersteunen, want anders werkt het niet), is er nog een groot nadeel aanwezig: de kosten. Je moet niet alleen je router vervangen, maar dus mogelijk ook je laptop en al je andere devices in huis. In de afgelopen maanden zijn er wel steeds meer mu-mimo-apparaten verschenen, maar de apparaten die je nu gebruikt heeft die ondersteuning waarschijnlijk niet ingebouwd zitten. Er zitten dus, vooralsnog, veel kosten aan verbonden.

Bovendien is de technologie nog erg beperkt op dit moment. Wanneer je de meest uitgebreide (en waarschijnlijk ook meest dure) versie van een mu-mimo-router koopt, dan kun je slechts vier apparaten toegang geven tot de verbeterde netwerkverbinding. Koppel je meer apparaten, dan schakelt de router terug naar su-mimo en dan ben je dus als het ware de voordelen van de router kwijt. De meeste mensen hebben een smartphone en een laptop en dat zit je al op twee apparaten — dan moet de rest van het huishouden er nog bij.

Daarnaast is het zo dat mu-mimo alleen voordelen biedt op het gebied van downloaden. Ja, je zult snellere downloadsnelheden kunnen realiseren, maar qua uploaden zal er niets veranderen. Ook profiteer je niet maximaal van mu-mimo wanneer er veel apparaten in één kamer staan (de techniek werkt het beste als de apparaten verspreid staan). Ten slotte hebben we nog dit: als je een probleem hebt, is het moeilijker te achterhalen waar het precies aan ligt. Je zult meer dan eens de instellingen van je router doorzoeken dan nu het geval is.

Moet je nu investeren in mu-mimo?

Als je graag meedoet met recente technologische ontwikkelingen en de voordelen zwaarder vindt wegen dan de nadelen (oftewel: je gebruikt slechts een paar apparaten tegelijkertijd, terwijl de overige apparaten niets met internet doen), dan is het het waard om nu al te investeren. Maar voorlopig lijkt het erop dat mu-mimo vooral is bedoeld als middel om wifi-signalen in de goede richting te helpen en kun je dit zien als tussenstap voor een ware, brede, oplossing voor het langzame internet in huis. Voorlopig is je oude wifi-router dus nog afdoende.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over thuisnetwerken, routers of andere mogelijkheden, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

Reacties (0)