Afgezien van multinationals die hele specifieke macro’s en andere custom-made add-ons en plug-ins gebruiken voor de mastodont van de kantoorsoftware MS Office, wordt er steeds minder getikt en berekend in dit traditionele pakket. En zelfs als je je kantoor-werkomgeving nodig hebt op een iPad is dat geen probleem, komen we nog op terug. Waar het om gaat is, dat de aloude laptop voor serieus gebruik vaak alleen nog als browservenster naar een CMS of een online software-suite wordt gebruikt. Een CMS is een Content Management System en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het artikel dat je nu leest (ook) op een website leesbaar is. Binnen een CMS tik je je tekst, voeg je afbeeldingen in en geef je dingen als koppen en dergelijke aan. De gebruikersinterface is vergelijkbaar met die van iedere gangbare tekstverwerker. Lokale software installeren is niet nodig, een recente browser volstaat. Ongeacht op welk besturingssysteem of wat voor soort computer die draait. Hetzelfde geld voor bedrijven die hun essentiële software als web-app hebben draaien. Denk aan een database met klant- en productgegevens bijvoorbeeld. Kwestie van inloggen van waar ter wereld dan ook en je ding doen.
Met de komst vorig jaar van iPadOS 16 is de tablet van Apple nog nooit zo geschikt geweest om als ‘daily driver’ voor kantoor en studie te gebruiken. Mede ook omdat de eisen die aan traditionele kantoorsoftware inmiddels in veel bedrijfstakken volledig op de schop zijn gegaan. Online is de toekomst (en het heden), meer dan ooit.
Minstens zo snel als desktops en laptops
De iPad leent zich verrassend goed voor deze ‘nieuwe’ manier van werken. Wel geldt dat je voor serieus werk moet investeren in een toetsenbord en een muis. Dat kunnen losse exemplaren zijn, of een in een iPad-hoes geïntegreerd toetsenbord en trackpad. Net wat je voorkeur heeft. De snelheid van de recente iPad Pro’s en Air’s is één op één vergelijkbaar met die van diverse modellen macBooks. Ze delen immers exact hetzelfde kloppend hart in de vorm van een van de M-series SoC’s/ Zo’n SoC is een System on a Chip, ofwel een vrijwel complete computer met diverse processoren, grafische processoren, geheugen enzovoort aan boord. Gekoppeld aan het zeer lage energievebruik van deze M-serie die vaak sneller is dan de snelste Intel-CPU’s kom je met een op dit hart gebaseerd systeem de dag wel door.
Tip: Investeer beslist in een voor jou prettig werkend toetsenbord als je veel tikwerk moet verrichten, een goedkoop budget-exemplaar wreekt zich dan heel snel.
Pro-software, extra beeldscherm: het kan allemaal
Een haarscherp beeldscherm plus de mogelijkheid – voor bijvoorbeeld tekenaars en ontwerpers – om een uiterst nauwkeurige Apple Pencil te gebruiken voor precies tekenwerk completeert het geheel. Inderdaad: die iPad is qua specificaties gewoon een laptop zonder toetsenbord. En daar waar de appclicaties voorheen nog erg ‘mobiel’ aandeden, kun je tegenwoordig desktopwaardige software verwachten. Denk aan Adobe Photoshop, Lightroom, een volledige versie van OpenOffice, Apple’s eigen Office-suite en nog veel meer. Voor onderweg blijkt het compacte scherm van de iPad in de praktijk steeds opnieuw uitstekend te voldoen. Maar wil je thuis achter je bureau meer ‘schermcomfort’? Geen probleem: op de Air- en Pro-modellen sluit je in een handomdraai een extern beeldscherm van elk gewenst formaat aan. Tot en met 4K-resolutie desgewenst. App-vensters sleep je moeiteloos van het ene naar het andere scherm. Zo kun je dan op het kleinere iPad-scherm bijvoorbeeld je mail-app open laten staan en altijd de nieuwste berichten direct lezen en op het andere scherm een browser met een web-app. Of een tekstverwerker, spreadsheet enzovoort.
Remote desktop voor de zaak
Een optie is ook om via RDP – een protocol om contact te maken met een Windows-computer op afstand – verbinding te maken met je werksysteem op de zaak. Op een grotere monitor van ‘reguliere’ afmetingen zie je dan echt geen verschil meer tussen een ‘echte’ en een ‘remote’ Windows-sessie. Op het moment dat je verbinding hebt met de computer van je werk, kun je daar alles op doen net alsof je er direct achter zit. Deze manier van werken is in een stroomversnelling geraakt door de Covid-pandemie. En voor veel bedrijven is het ook een blijvertje geworden: we hoeven echt niet élke dag met z’n allen in de kantoorfile te staan. Verder biedt remote werken ook meteen een blik op de toekomst. De tijd dat we met z’n allen een zware pc in huis hebben staan nadert echt z’n einde. Gigabit-internet is voor steeds meer mensen de gewoonste zaak van de wereld, ook thuis. Het betekent dat je software kunt ‘streamen’ a la Windows via RDP. Of – nog praktischer – web-applicaties draait in de browser. Beide technieken worden al volop gebruikt, maar zullen uiteindelijk gemeengoed zijn, zelfs voor gamen. Het enige wat je dan op je werkplek – ongeacht waar die is – nog nodig hebt is een ‘slim beeldscherm’. Dat kan ook in geval van nood de smart-tv in de huiskamer zijn, zolang er maar een browser in aanwezig is.
Tip: Investeer in een Bluetooth-muis. Die werkt het meest nauwkeurig gekoppeld aan een iPad. Een bekabelde muis (via een USB-adapter) kán, maar de ervaring leert dat de nauwkeurigheid beduidend minder is. Idem voor een draadloze muis met USB-dongle.
Echt draagbaar en veilig
Hoe dan ook: de iPad is per direct al geschikt om voor een heel groot deel als vervanger van die aloude door complexe updates geplaagde pc te dienen. De ervaring heeft dat echt geleerd hier, inmiddels. In een komende – bescheiden – serie artikelen zetten we een of meer apps voor de iPad in het zonnetje, die een verrijking zijn (of zelfs een must-have) voor serieus werk op de iPad. Want dat kan echt, en met name voor een snelgroeiende generatie die liefst in café’s en dergelijke z’n werk doet, of ver weg in het buitenland (de digitale nomade) is het een uitkomst. Lichtgewicht, zeer energiezuinig, razendsnel en connectief. Plus van huis uit stevig beveiligd, bij diefstal hoef je – tenzij je een heel dom wachtwoord hebt gekozen – geen angst voor gegevensdiefstal te hebben. Je kunt een gestolen iPad zelfs van op afstand blokkeren en wissen. Een dief heeft er dan niets meer aan en het apparaat is meteen onverkoopbaar.
Reacties (0)