Intel lanceert Z3000 “Bay Trail” chip voor tablets en hybride laptops

11 september 2013 2 Minuten 0 Reacties
Intel-logo

Begin dit jaar werd de nieuwe Bay Trail-chip van Intel al aangekondigd en vandaag heeft de chipfabrikant de processor tijdens het Intel Developer Forum 2013 officieel gelanceerd. De chip wordt dit jaar nog verwacht in zowel Android als Windows 8 tablets.

Intel Bay Trail-processor

De Bay Trail-processorfamilie is gebaseerd op Intels energiezuinige maar Silvermont microarchitectuur die in mei 2013 werd aangekondigd. De Intel Atom Z3000 Processor Series (Bay Trail-T) is de eerste mobiele multicore SoC van de chipfabrikant voor tablets en andere slanke mobiele ontwerpen. De chip biedt volgens Intel een snelle en soepele ervaring en een krachtige balans van prestaties, batterijduur en grafische kracht.

Met de nieuwe Bay Trail T Z3000-chips moeten goedkopere tablets met lange batterijduur mogelijk gemaakt worden. Daarbij zou hiermee het einde van Windows RT in zicht zijn aangezien het grote voordeel voordeel van de ARM-processor, de energiezuinigheid in combinatie met krachtige prestaties, wegvalt. Afgelopen week zagen we tijdens IFA 2013 al geen enkele Windows RT tablet meer gelanceerd worden.

Intel introduceert verschillende varianten van de Bay Trail-processor. De Bay Trail T Z3000-variant voor tablets en hybride laptops is het krachtigst en moet tweemaal sneller zijn dan de Clover Trail-processors die we in veel huidige tablets terugvinden, waaronder de Acer Iconia W3 en de Samsung ATIV Tab 3. De betere prestaties gaan volgens Intel echter niet ten koste van de batterijduur. De tablets kunnen licht en dun blijven, en moeten een batterijduur van meer dan 8 uur bieden.

Advertentie

De Bay Trail-processor komt in zowel dualcore- als quadcore-configuraties en beschikt over een kloksnelheid van maximaal 2.4GHz. Ook is er ondersteuning voor DirectX 11, OpenGL ES 3.0 en hoge resolutie (4K) displays. De quadcore variant is met name gericht op Windows 8 tablets waarmee gebruikers zowel de desktopomgeving als de touch-interface intensief willen gebruiken. De dualcore varianten worden waarschijnlijk ingezet voor Android tablets die op een prijsniveau van minder dan 200 dollar moeten komen te liggen. Eerder vandaag liet Intel echter al weten voor het einde van dit jaar door Atom-chips aangestuurde tablets met een prijs van minder dan 100 dollar te verwachten.

ASUS Bay Trail tablet

Intel geeft aan dat verschillende fabrikanten de nieuwe chip zullen integreren in tablets en hybride modellen. Zo moeten Acer, ASUS, Dell, Lenovo en Toshiba voor het einde van dit jaar nog producten met een Bay Trail-processor lanceren.

Reacties (0)