Hoe verbind je een Android tablet met je TV?

03 april 2012 4 Minuten 47 Reacties
samsung-Smart-TV-streaming-tablet

Wanneer je een Android tablet hebt dan is het negen van de tien keer voldoende om op je mobiele display te werken, maar soms is het weergeven van content op je TV gewenst. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van een game, het kijken van een film of het weergeven van je meest recente foto's. Er zijn verschillende manieren om je tablet te verbinden met je TV, zowel met draad als draadloos.

Update!

We hebben in september 2014 een compleet nieuw artikel met alles over het verbinden van je Android tablet met je tv gepubliceerd. Hierin vind je nieuwe informatie over alle mogelijkheden.

HDMI

De meest voor de hand liggende manier om je tablet met je TV te verbinden is de HDMI aansluiting. Veel tablets beschikken over een micro/mini HDMI uitgang waardoor je direct een kabel kunt aansluiten op de HDMI ingang van je TV. Middels HDMI vindt een snelle signaaloverdracht plaats en kun je genieten van de hoogste resolutie/kwaliteit. Ook hebben sommige tablets de mogelijkheid om via HDMI 3D content op een 3D TV weer te geven. Een nadeel van HDMI is natuurlijk het feit dat je perse een kabel nodig hebt.

DLNA

Een techniek die ook al een hele tijd bestaat is DLNA (Digital Living Network Alliance). Dit is een standaard die ervoor zorgt dat apparaten binnen een Wifi netwerk met elkaar kunnen communiceren en dus bestanden uit kunnen wisselen. Je kunt je tablet gebruiken als bron om zo content te streamen naar je TV, mits beiden met DLNA uitgerust zijn. Als dit het geval is kun je op de TV zoeken naar DLNA apparaten binnen je thuisnetwerk, de tablet selecteren en vervolgens bestanden vanaf de tablet richting de TV streamen. Ook zijn er tablets die andersom werken waardoor je bestanden richting een TV kunt ‘gooien’. Onder meer Sony en Samsung hebben applicaties die het weergeven van content op je TV zeer eenvoudig maken.

WHDI

WHDI is een standaard die vergelijkbaar is met DLNA. WHDI gecertificeerde apparatuur kan draadloos met elkaar communiceren en zo bestanden uitwisselen. WHDI is compatibel Full HD signalen, 3D signalen en tot 5.1 audiosignalen over een afstand van maximaal 30 meter. Het enige verschil met DLNA is dat DLNA gebruik maakt van gecomprimeerde overdracht van multimedia bestanden. WHDI maakt gebruik van ongecomprimeerde bestanden, waardoor je niet alle apparaten kunt verbinden (alleen diegene die HD aankunnen als bron of ontvanger) maar wel betere kwaliteit hebt.

MHL (Mobile High-definition Link)

Een nieuwe techniek, welke we in steeds meer producten terugzien, is MHL. Deze techniek werkt helaas niet zonder kabel maar zorgt er wel voor dat je content snel en in hoge kwaliteit kunt overzetten naar je TV. Het grote voordeel van MHL is dat het via de standaard microUSB poort werkt die al op je tablet (in de meeste gevallen) zit. Hierdoor wordt er ruimte bespaard en liggen de kosten lager voor de tablet. Wanneer een tablet een MHL gecertificeerde USB poort heeft kun je met een microUSB-naar-HDMI kabel content in een 1080p resolutie en met maximaal 7.1-kanaals surround audio op je TV weergeven.

Er zijn al tablets op de markt die MHL ondersteunen, waarzonder de HTC Flyer, de Samsung Galaxy Tab 10.1 en de Samsung Galaxy Tab 8.9. Nieuwe modellen zullen waarschijnlijk steeds vaker van de MHL standaard voorzien worden.

WiDi (Wireless Display)

WiDi is een nieuwe draadloze techniek om content naar je TV te streamen en op het eerste gezicht lijkt het veel op DLNA. Toch is er één belangrijk verschil; WiDi heeft namelijk geen bestaand Wifi netwerk nodig om te werken. Wanneer zowel je tablet als je TV is uitgerust met WiDi kunnen deze producten samen een klein Wifi netwerk opzetten, puur om content uit te wisselen. In principe zou je deze techniek kunnen vergelijken met Bluetooth maar dan stukken sneller en eenvoudiger.

Bovenstaande manieren om je Android tablet met je TV te verbinden kunnen overigens ook gelden voor huidige Windows 7 tablets, de BlackBerry PlayBook en toekomstige Windows 8 tablets. De HDMI aansluiting is duidelijk te vinden aan de zijden van een apparaat terwijl je DLNA, MHL en WiDi standaarden in de specificaties vermeld zouden moeten staan.

Reacties (47)