We hebben tijdens MWC 2016 in Barcelona heel wat nieuwe producten voorbij zien komen en opvallend genoeg was één van de meest interessante producten, op het eerste gezicht althans, een Windows 10-smartphone van HP. De Amerikaanse fabrikant komt met zijn eerste phablet die over Windows 10 Mobile beschikt en daardoor interessante mogelijkheden met Continuum biedt.
HP Elite X3 hands-on review
De HP Elite X3 die wij kort in handen hadden was nog een preproductiemodel dat nog niet 100 procent gelijk is aan de uiteindelijke versie en bovendien werkte de Mobile Extender laptop helemaal nog niet, maar het idee van HP werd met onze korte hands-on wel duidelijk.
De Elite X3 zelf is een 5,96-inch smartphone, voorzien van een oled-display met een resolutie van 2.560 bij 1.440 pixels. Onder de motorkap zien we een Qualcomm Snapdragon 820-processor terug, vergezeld door 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslaggeheugen. Verder komt de phablet met twee stereospeakers aan de voorzijde, WiFi en Bluetooth 4.0 met NFC, een microSD-kaartlezer om het geheugen uit te breiden, een 16 megapixel camera aan de achterzijde, een 8 megapixel webcam aan de voorzijde, een vingerafdrukscanner en 4G/LTE. Ook is het toestel bestand tegen water en stof en kan het toestel opgeladen worden via de microusb type-c-poort. Zoals je ziet wil HP met dit model laten zien alles in huis te hebben om de beste ‘productieve’ smartphone aan te bieden.
Het scherm is het eerste dat opvalt, zowel op papier als in de praktijk. HP heeft het toestel voorzien van een indrukwekkend goed scherm. De kleurweergave is zeer dynamisch en natuurlijk, het contrast ligt op hoog niveau en de zwartwaarden zijn zeer diep. Ook is de scherpte, vanzelfsprekend, indrukwekkend.
Qua prestaties valt er nog weinig te zeggen aangezien we met een zeer vroeg model te maken hadden maar het navigeren door Windows 10 Mobile verliep lekker vloeiend, net als de koppeling met externe accessoire als een monitor en een toetsenbord. Hier en daar duurde het ontgrendelen van het apparaat wat lang, maar dit was volgens HP te wijten aan het preproductiemodel. Kortom, qua prestaties moeten we echt nog even wachten op de volledige review.
Het design is ook een positief punt, al voelt het toestel door zijn grote formaat wat log aan. Maar, met 195 gram en een profiel van 7,8 millimeter mogen we daar eigenlijk niet meer over klagen. De zilveren speakergrill geeft het voor de rest grijze apparaat een chique uitstraling mee en de premium materialen zorgen voor een high-end ‘feel’.
Windows 10 en Continuum
Wellicht het belangrijkste wapenfeit van de Elite X3 is een feature van Windows 10; Continuum. Hierdoor kun je van je ‘kleine’ smartphone een volwaardige desktop of laptop maken. HP biedt hiervoor natuurlijk de ideale accessoires; de HP Mobile Extender en een speciaal en compact HP Desk Dock.
De compacte Desk Dock biedt een complete desktop-ervaring voor de HP Elite x3. Het beschikt over een DisplayPort voor externe monitorondersteuning, twee aansluitingen voor een USB-A en een USB-C, en een Ethernet verbinding voor het naadloos opschalen van productiviteit. De dock ondersteunt de HP Elite x3 met of zonder een beschermende case. Zet het toestel in het dock, sluit hier een monitor en toetsenbord op aan en je hebt binnen enkele seconden een volwaardige desktop voor je neus staan. Qua prestaties ga je er niet op achteruit en alles in Windows wordt prima geschaald (aangepast) op het grotere scherm en het toetsenbord. De ‘brains’ van het alles blijft echter de smartphone.
De HP Mobile Extender is een laptop met een 12,5-inch HD scherm. In het scherm zit nauwelijks hardware verwerkt, puur omdat de aansturing via de smartphone verloopt. Wel zit aan het scherm een toetsenbord gekoppeld waardoor je dus eigenlijk van je smartphone een monitor met toetsenbord (in de vorm van een laptop) maakt. In plaats van de desktop creëer je dus een laptop; de laptop is het dock, de monitor en het toetsenbord in één. Helaas was dit model nog niet werkend te zien tijdens MWC 2016.
HP zet vol in op de zakelijke en productieve gebruiker, en natuurlijk betekent dit ook dat er op het gebied van software diverse toepassingen en oplossingen toegevoegd zijn. Onder meer voor extra veiligheid en mogelijkheden voor bedrijven.
Conclusie
Helaas valt een echte conclusie over de HP Elite X3 nog niet te trekken, daarvoor hebben we te weinig tijd met een apparaat dat nog niet zoals de uiteindelijke versie is kunnen spelen. Maar, wat we hebben kunnen zien en doen liet een zeer goede indruk achter. We zijn dan ook zeer benieuwd naar de prijsstelling van de smartphone en bijbehorende accessoires. Voor de zomer verwachten we meer informatie van HP.
Reacties (0)