Nokia 8 Sirocco – premium in elk opzicht
Wanneer je ook maar één blik op de Nokia 8 werpt, dan valt direct op dat het toestel premium uitstraalt — in elk aspect. Niet alleen beschikt het apparaat over een slank en futuristisch design, ook is er een (plastic) oled-scherm aanwezig. De randen zijn mooi rond en licht gebogen, terwijl de body van de phone gemaakt is uit een blok roestvrij staal. Dat het toestel er mooi uitziet is natuurlijk één ding; gelukkig beschikt de Nokia 8 Sirocco ook over een IP67-certificaat. Daarom kan die tegen een bepaalde hoeveelheid water en stof.
Het scherm is 5,5-inch groot en beschikt over een hoge resolutie van 2k. De kijkhoeken zijn goed, de kleuren komen mooi tot hun recht op het scherm en de animaties lopen enorm vloeiend over het display. Die vloeiende animaties hebben we ook te danken aan de Qualcomm Snapdragon 835 en 6 GB aan werkgeheugen. Toegegeven, de processor is niet dezelfde als in de Sony Xperia XZ2 of vergelijkbaar met die van van de Samsung Galaxy S9, maar de prestaties liegen er niet om. De Snapdragon 845 mis je in elk geval niet.
Naast 6 GB aan werkgeheugen is er ook 128 GB aan interne opslagruimte. In tegenstelling tot de Nokia 7 Plus en nieuwe Nokia 6 (daar later meer over) beschikt de Nokia 8 Sirocco niet over een micro-sd-kaartsleuf. Het toestel beschikt wel over een dubbele achtercamera met ZEISS-optiek. Je hebt hierbij de beschikking over twee camera’s van dertien megapixel, waar je mooie foto’s mee kunt maken. Bovendien ligt de smartphone ontzettend lekker in de hand en is die lang niet zo zwaar als je zou verwachten door dat blok roestvrij staal.
Nokia 7 Plus – een vlaggenschip voor iedereen?
Met de Nokia 7 Plus wil het bedrijf een interessant alternatief binnen op de midrange markt. De 7 Plus heeft een groot scherm van 6-inch, een hd+-resolutie en een schermverhouding van 2:1. Onder de motorkap treffen we de Qualcomm Snapdragon 660 aan, de betere chipset voor midrange devices, evenals 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagruimte. Gelukkig is hier wel een micro-sd-kaartsleuf aanwezig, waardoor het mogelijk is dat geheugen uit te breiden, mocht 64 GB niet genoeg zijn voor je.
Op het eerste gezicht oogt de Nokia 7 Plus als een premium toestel. Dat komt onder meer door dat grote scherm en de relatief dunne schermranden eromheen. Daarnaast is het zo dat de achterkant is voorzien van een een flinke laag speciale verf, waardoor die ook wat meer luxe aanvoelt. De antennelijnen zo zijn goed als helemaal weggewerkt daardoor; dat zijn kleine details waar je enthousiast over kunt worden. Verder is het fijn dat het apparaat uit één stuk aluminium is gemaakt, waardoor de smartphone licht en comfortabel aanvoelt.
Ook deze smartphone beschikt over een dubbele camera: een twaalf megapixel hoofdcamera en een dertien megapixel telelens. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk foto’s met het bokeh-effect te maken (de achtergrond is dan wazig gemaakt). Op de voorkant zit een selfiecamera van zestien megapixel. Het pakket is compleet door de flinke accu, die, zo blijkt uit tests, twee dagen mee moet gaan. Wanneer je kijkt naar alle functies, mogelijkheden en de prijs, dan lijkt dit een vlaggenschip voor de massa te gaan worden.
Nokia 6 – nieuwe ronde, nieuwe kansen
De oude Nokia 6 was geen slechte smartphone, maar er was nog wel wat te wensen over. HMD Global heeft bijvoorbeeld voor het 2018-model ervoor gezorgd dat de capacitieve toetsen zijn verdwenen. Daarnaast is de vingerafdrukscanner naar de achterkant verplaatst. Alleen deze twee veranderingen zorgen er al voor dat de ervaring erop vooruitgegaan is. Het scherm dat vorig jaar aanwezig was, een ips lcd-display van 5,5-inch, zit nu ook in een iets kleiner jasje, waardoor die veel beter in je hand past dan vorig jaar het geval was.
Onder de motorkap treffen we de Qualcomm Snapdragon 630 aan. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende configuraties. Zo is er een versie met 3 GB aan werkgeheugen en 32 GB opslagruimte en een versie met 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslagruimte. Tijdens het moment waarop we met de smartphone aan de slag konden bleek dat het apparaat behoorlijk snel reageerde en verder ook gewoon vlot aanvoelde. Dat heeft onder meer te maken met de software die is geïnstalleerd, namelijk Android One.
Android One en 8.0 Oreo
Voor de drie genoemde smartphones hierboven geldt dat ze draaien op Android One. Elke smartphone binnen deze lijn blijft actueel met de nieuwste AI powered-innovaties voor de hoogste beveiligingskwaliteit van Google. Met een pure Android-software vermijden de Nokia-smartphones overbodige aanpassingen aan de gebruikersinterface of verborgen processen die de levensduur van de batterij vertragen. De nieuwe smartphones bevatten maar een beperkt aantal vooraf geïnstalleerde apps om de opslagruimte te vergroten.
Dankzij Android 8.0 Oreo geniet je van de nieuwste functies, zoals picture-in-picture voor multitasking, Android Instant Apps om apps zo eenvoudig en vlug mogelijk te ontdekken en uit te voeren, zestig fantastische nieuwe emoji’s, functies die de batterijduur verlengen, zoals een beperking van het gebruik van de achtergrondapp en nog zo veel meer.
Hands-on video
Prijs en beschikbaarheid
De Nokia 8 Sirocco – limited edition is vanaf mei verkrijgbaar voor een verkoopprijs van 749 euro. De Nokia 7 Plus is vanaf april te koop voor 399 euro en komt in twee kleuruitvoeringen, namelijk Black-Copper en White-Copper. De Nokia 6 is straks verkrijgbaar in een uitvoering met 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslaggeheugen in de kleuren Black Copper en White Iron voor 279 euro of een versie met 4 GB en 64 GB in de kleur Blue Gold voor 299 euro. De vernieuwde Nokia 6 zal in april op de markt verschijnen.
Meer lezen?
Deze smartphones van Nokia zijn aangekondigd tijdens Mobile World Congress 2018. Wil je meer lezen over producten die tijdens deze beurs worden aangekondigd, dan kun je terecht in ons Mobile World Congress-nieuwsarchief.
Reacties (0)