Hands-on preview met de Samsung Galaxy Note 10 en Note 10+

07 augustus 2019 7 Minuten 0 Reacties
Galaxy Note 10+

De Samsung Galaxy Note 10 en de Note 10+ zijn zojuist aangekondigd. Wij hebben beide toestellen al even mogen testen. Lees er alles over in deze hands-on preview met de Samsung Galaxy Note 10 en Note 10+.

Zojuist is de Samsung Galaxy Note 10 en de Note 10+ officieel gepresenteerd. Vorige week hebben wij alvast kennis mogen maken met de nieuwe smartphones. De nieuwe S Pen lijkt weer een belangrijke rol te gaan spelen bij het bedienen van deze modellen. We vertellen je alles over de nieuwe toestellen in deze hands-on preview.

Bij de Galaxy Note-series draait het niet alleen om performance. Waar de jaarlijkse Galaxy S-serie boven alles een echte smartphone is, daar is de Galaxy Note-serie ook ideaal om zakelijk te gebruiken. De kenmerkende S Pen is wederom aanwezig en is dit keer verder geëvolueerd met verschillende handige functies. Samsung wil met dit toestel veelzijdige productiviteit bieden om het meeste uit elk moment te halen.

Topkwaliteit display

Voordat we ingaan op de extra functionaliteiten van het toestel kijken we eerst even naar het scherm en het design van beide toestellen. Zoals we van Samsung gewend zijn is het scherm opnieuw van topkwaliteit. Niet alleen is het display met een resolutie van 2.280 bij 1.080 pixels (Note 10) en 3.040 bij 1.440 pixels (Note 10+) zeer scherp, ook de kleuren springen echt uit het scherm naar voren. Net als bij de Galaxy S10 hebben we hier wederom te maken met een Dynamic Amoled Infinity-O Display, waarbij de O staat voor het gaatje in het display voor de frontcamera. Het gaatje van de frontcamera is dit keer verplaatst naar het midden bovenaan het scherm, wat ik als minder storend heb ervaren dan bij de Galaxy S10 in de bovenhoek.

We mochten tijdens het persevenement ook alvast aan de slag met de game Call of Duty: Mobile, dat binnenkort zal verschijnen. De Note 10 heeft geen enkele moeite met een dergelijke veeleisende game en ook het gaatje in het display voor de camera stoort absoluut niet. Uiteindelijk zul je zelf een keuze moeten maken of je dit storend vindt of niet. De hoge kwaliteit van het edge-to-edge display en de aanwezige snelle hardware zorgen er in ieder geval voor dat we ons geen zorgen hoeven te maken om de beeldkwaliteit en de snelheid van beide toestellen tijdens het kijken van films of series of het spelen van games.

Schitterend design is een vingerafdrukmagneet

Een groot pluspunt kunnen we geven aan het design van het toestel, want zowel de Note 10 als de Note 10+ zien er schitterend uit. Het gebruik van glas in combinatie met de overlopende kleuren van het Aura Glow-model zijn een lust voor het oog. Het zijn beide echter wel behoorlijke vingerafdrukmagneten. Even het toestel vasthouden en de vingervlekken verpesten gelijk de gladde achterkant. Dit is minder opvallend bij het toestel in Aura Black, maar ook daar zul je regelmatig met een doekje moeten vegen om de vingerafdrukken er weer af te krijgen. Een oplossing is natuurlijk om een hoesje gebruiken, maar dan stop je het mooie design juist weer weg. Dit is natuurlijk niet alleen een probleem bij de Note 10-serie, maar zien we ook bij smartphones van andere fabrikanten met glazen achterkanten terug.

Air actions met de S Pen

De S Pen zit aan de onderkant in de behuizing verstopt. Deze stylus druk je even in, waarna je deze uit de behuizing kunt pakken. Gelukkig is de S Pen niet te kort, maar lang genoeg om goed in de hand te kunnen vasthouden. De knop op de S Pen is een ideaal hulpmiddel in verschillende situaties. Dit komt tevens door de toevoeging van Air actions. Druk de knop op de S Pen in en beweeg met je hand om verschillende acties uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld van links naar rechts swipen door ook deze beweging met je hand te maken, maar kun je ook de camera perfect bedienen van een afstandje. Je kunt zelfs inzoomen via de S Pen door de knop in te drukken en cirkels te maken met je hand. Deze optie werkte nog niet helemaal soepel, dus laten we hopen dat Samsung dit nog weet te verbeteren. Samsung heeft daarnaast de SDK opengesteld voor derden, waarbij je straks veel meer mogelijkheden met de S Pen kunt gaan ontdekken. Denk hierbij aan het spelen van games of applicaties op een unieke en innovatieve wijze bedienen.

Creativiteit en productiviteit

Naast het schrijven en tekenen op het scherm stelt de S Pen je in staat om snel notities te maken. Nu is dit niet nieuw voor de Note 10-serie, maar wel dat je geschreven notities snel kunt omzetten naar bijvoorbeeld een Word-document. Hiermee zet je je handschrift direct om in een bestand waar je ook gemakkelijk op je computer weer mee verder kunt. We hebben het even getest en zelfs bij het lelijkste handschrift wist het toestel nog behoorlijk te verrassen qua accuraatheid van het omgezette handschrift. Dit maakt de Samsung Galaxy Note 10 een ideale metgezel om tijdens vergaderingen te gebruiken. Ook de verbeterde Samsung DeX, Link to Windows en de ingebouwde video-editor zorgen ervoor dat de Note 10 en de Note 10+ een ideaal toestel is voor mensen waar creativiteit en productiviteit belangrijk is. De aanwezige camera’s lijken wederom prima foto’s en video’s te maken die je direct op het toestel kunt bewerken. Leuk extraatje is de mogelijkheid om bokeh-video’s te maken met een scherpe voorgrond en wazige achtergrond. Deze functie kennen we uit de fotografie, maar zal nu ook bij video beschikbaar zijn.

Note 10+ wellicht te groot?

Twijfel je tussen de Note 10 en de Note 10+ op het gebied van de afmetingen? De Note 10+ heeft een display van 6,8-inch, waardoor dit een behoorlijk groot toestel is geworden. De schermranden zijn zeer klein, maar alsnog heb je een behoorlijk grote smartphone in je handen. Voor mensen met kleine handen is dit wellicht dan ook niet de beste keuze. De gewone Samsung Galaxy Note 10 voldoet echter ook meer dan voldoende en is groot genoeg om al je dagelijkse taken mee uit te kunnen voeren. Dit toestel met 6,3″-scherm is net wat handzamer dan de grotere broer. Probeer beide toestellen dan ook vooral zelf uit voordat je een keuze maakt. Naast de afmetingen zijn er overigens meerdere verschillen tussen beide modellen. Dit lees je terug bij ons nieuwsbericht met de aankondiging van beide toestellen. Ook lees je hier alle specificaties en de prijzen.

Goede eerste indruk

Samsung lijkt deze keer flink uit te pakken met de nieuwe Note 10-serie. De hardware is wederom prima in orde, het display tovert mooie beelden tevoorschijn en de vele nieuwe vernieuwingen zorgen ervoor dat we dit keer echt met een flinke upgrade te maken hebben ten opzichte van de Note 9. Toch is het jammer dat het toestel slechts in twee kleuren (Aura Black en Aura Glow) op de markt zal verschijnen in Nederland. Tijdens het evenement zagen we ook verschillende andere kleuren die zeker niet zouden misstaan op de Nederlandse markt. De prijs is natuurlijk ook even een belangrijk punt, want een adviesprijs van 949 euro blijft een flink bedrag wat je voor deze smartphones moet betalen. Verwacht in de nabije toekomst dan ook een uitgebreide review van beide smartphones om te kijken of ze deze prijs waard zijn.

Reacties (0)