Hands-on: eerste ervaringen met de Samsung Galaxy Tab A 10.5 en Galaxy Tab S4

01 augustus 2018 + 10 minuten 1 Reacties
Samsung-Galaxy-Tab-S4-feature

We bekijken de nieuwe Samsung Galaxy Tab S4 en Galaxy Tab A 10.5, twee tablets met Android 8.1, Bixby, twee camera's en diverse accessoires.

Samsung heeft vandaag na een lange stilte twee nieuwe tablets gepresenteerd; de Galaxy Tab A 10.5 en de Galaxy Tab S4. Beide modellen beschikken over een 10.5-inch scherm en draaien op Android 8.1. Wij hebben al kort even met de tablets kunnen spelen, en in dit artikel lees je onze ervaringen.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 vs de Galaxy Tab S4

Design

De Samsung Galaxy Tab A 10.5 is met een prijs van 329 euro het goedkoopste model van de twee, en dat zien we ook terug aan het design. De tablet is net wat minder strak vormgegeven en volledig van plastic gemaakt. Ook de randen rondom het scherm zijn iets minder dun (met name boven en onder het scherm) dan bij de S4. Maakt dat veel uit? Nee, tenzij je echt bewust gaat voor een premium design.

Dat premium design van de Tab S4 is vooral te vinden in de glazen achterkant, de zilverkleurige zijden en dus de iets dunnere randen om het scherm. Die glazen achterkant is overigens wel een overduidelijke vingerafdrukmagneet. Daarbij ligt bij de premium versie natuurlijk ook het gewicht lager en is het apparaat slanker. De Tab S4 heeft een formaat van 249.3 x 164.3 x 7.1mm, terwijl de Tab A 10.5 met 260.0 x 161.1 x 8.0mm iets groter en dikker is.

Advertentie

Qua gewicht komt het uit op 482 gram voor de Tab S4 en 529 gram voor de Tab A 10.5, beiden in WiFi-versie. Echter, beide tablets liggen prima in de hand en zijn zowel in portrait- als landscapemodus comfortabel te gebruiken.

Wat betreft het design valt bij beide modellen iets belangrijks op; Samsung heeft de randen zo dun weten te krijgen door de home-knop en de vingerafdrukscanner te verwijderen. De home-knop vinden we nu terug op het scherm zelf, gewoon in de Android-software. De Tab A 10.5 moet het doen zonder extra beveiliging in de vorm van een iris- of vingerafdrukscanner, maar de Tab S4 heeft een irisscanner gekregen waarmee je dus in kunt loggen door in de camera te kijken.

Display

Een ander belangrijk verschil zit hem in het scherm. De Galaxy Tab A 10.5 komt met een lcd led-display en een resolutie van 1.920 bij 1.200 pixels, terwijl de Galaxy Tab S4 is uitgerust met een Super Amoled-scherm dat een resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels heeft. Dat verschil valt wel beter op, eigenlijk met alles wat je doet. Foto’s bekijken, video’s bekijken, documenten bewerken en browser. De Tab S4 levert een hoge helderheid waardoor er prima met wat invallend licht gewerkt kan worden, details worden haarscherp weergegeven en de kleuren spatten van het scherm. De Tab A 10.5 moet het doen met een iets lagere helderheid, een – in vergelijking – iets fletsere weergave en minder scherpte.

Daarbij is het scherm van de Tab S4 11% groter dan dat van de voorganger, de Tab S3, met een screen-to-body ratio dat van 73% naar 79% gegaan is. Ook hier geldt weer dat het maar net afhangt van waarvoor je de tablet wilt gebruiken. Ben je een intensieve gebruiker voor werk, media of andere zaken, en wil je het optimale uit je tablet halen dan is het Super Amoled-scherm zeker een aanrader.

Audio

Bij een goed beeld hoort natuurlijk een goed geluid en daarom zijn beide tablets uitgerust met vier speakers; twee aan elke korte zijde. Ook is er op beide modellen ondersteuning voor Dolby Atmos. Deze twee elementen samen zorgen ervoor dat de audioweergave iets dynamischer en dieper – nee, niet onderdompelend want het blijft een tablet – is. Maar, het klinkt gewoon strak en goed voor een mobiel apparaat. De Galaxy Tab S4 doet hier nog een schepje bovenop, met speakers die getuned zijn door AKG, een groot audiomerk. Hoewel we het niet uitgebreid hebben kunnen testen klonk ook dit meer dan prima.

Camera’s

Op het gebied van camera’s is er niet veel bijzonders te ontdekken, afgezien van de AI-functie waarop je verderop terugkomen. Beide tablets komen met aardige camera’s, waarvan de Tab S4 de betere varianten heeft; een 13 megapixel variant aan de achterzijde en een 8 megapixel variant aan de voorzijde. De Tab A 10.5 moet het doen met een 8 megapixel variant aan de achterzijde en een 5 megapixel variant aan de voorzijde. De camera van de S4 kan 4K-video’s opnemen en 4K-foto’s schieten, terwijl de camera van de Tab A 10.5 maximaal full hd kan leveren. Deze camera’s voorzien in prima foto’s en video’s, maar wij vragen ons nog altijd af of je wel met een 10.5-inch tablet de hort op moet om media te gaan schieten. Mocht je het willen, dan heb je de mogelijkheid in ieder geval.

Samsung S-Pen

En dan hebben we de S-Pen nog, de bekende stylus van Samsung die alleen compatibel is met de Galaxy Tab S4 en ook met dit model geleverd wordt. Over de S-Pen zijn we eigenlijk altijd al enthousiast geweest en dat is in dit geval niet anders. Samsung heeft diverse handige features voor deze stylus, waaronder de mogelijkheid snel aantekeningen te maken zonder scherm aan te zetten, slimme selecties op scherm te maken en hierop te tekenen, teksten te selecteren en direct te vertalen, en Live Message waarmee je een persoonlijke touch aan social media-berichten mee kunt geven. De S-Pen hoeft niet opgeladen te worden, reageert snel en accuraat en is gewoon een must-have voor diegenen die productief en snel met de Tab S4 willen werken. Helaas is de S-Pen niet in de behuizing van de tablet op te bergen; daar kun je de Book (Keyboard) Cover voor gebruiken.

Software

Op het gebied van software ontlopen de tablets elkaar in de basis niet. Beide modellen komen met Android 8.1, maar de Tab S4 heeft daarbij software voor de S-Pen, terwijl de Tab A 10.5 een speciale Kids Modus heeft. Deze modus geeft ouders de mogelijkheid om bepaalde zaken af te schermen en de tijd die kinderen besteden op de tablet te beperken. Ook geeft Samsung kinderen direct toegang tot een aantal apps van LEGO. Daarbij beschikt de Galaxy Tab A 10.5 over een Multi User Mode. Hiermee creëer je meerdere accounts op de tablet.

De Galaxy Tab S4 is ingericht voor productief werken, en dat zien we onder meer door de toevoeging van de desktopmodus (Samsung DeX voor Tablet). Wanneer je de tablet aansluit op de Book Keyboard Cover wordt automatisch overgeschakeld naar een Android-desktopomgeving. Hierdoor kun je eenvoudig elementen selecteren, slepen, knippen en plakken, etcetera. Ook kun je met meerdere vensters werken en dus multitasken. Deze modus is ideaal wanneer je productief bezig moet zijn, bijvoorbeeld bij het maken van een presentatie. Je kunt er ook voor kiezen een HDMI-adapter te gebruiken en het beeld van je scherm dus op een aangesloten display weer te geven.

Een element dat we niet hebben kunnen testen maar wat we wel interessant vinden is de Smarthome-oplossing die Samsung biedt. Zo moet je middels de Daily Board direct kunnen zien wat je afspraken zijn of wat het weer wordt en kun je gekoppelde starthome-apparaten bedienen. Ook kun je communiceren met Bixby, de digitale assistent, al moet dit nog middels een update toegevoegd worden en kun je voorlopig alleen in het engels met de assistent praten. Bixby Vision is daarnaast een leuke AI-feature van de camera, waarmee je bijvoorbeeld etiketten van flessen wijn kunt scannen, QR-codes kunt scannen en in de toekomst zelfs etenswaren kunt laten scannen zodat je kunt zien hoeveel calorieën er inzitten.

Advertentie

Prestaties en smarthome

Ook een aantal andere zaken hebben we nog niet kunnen testen, of niet goed genoeg. Zo beloven beide tablets een lange batterijduur; 14,5 uur voor de Tab A 10.5 en 17 uur voor de Tab S4. Dit is gemeten bij het bekijken van video’s dus dat belooft veel goeds. Daarbij zijn de prestaties nog niet goed te beoordelen of vergelijken. De Galaxy Tab A 10.5 beschikt over een Qualcomm Snapdragon 450 Octa Core-processor (1.8GHz) met 3GBGB aan werkgeheugen (32GB opslag), terwijl de Galaxy Tab S4 over een Qualcomm Snapdragon 835 Octa Core-processor (2.35GHz + 1.9GHz) met 4GBGB aan werkgeheugen (64GB opslag) beschikt. Puur kijkend naar wat er op papier staat – en wat ook logisch is – is de Tab S4 de krachtigere variant van de twee en het meest geschikt voor bijvoorbeeld videobewerking, fotobewerking, multitasken en het spelen van grafisch intensieve games.

Verder is het nog belangrijk om te weten dat beide tablets over een microSD-kaartlezer (max. 400GB) beschikken en dat ze beiden met een usb type-c-poort komen, al gaat het bij de Tab S4 om een 3.1-variant en bij de Tab A 10.5 om een 2.0-variant. Ook komt de Tab S4 met bluetooth 5.0, terwijl de Tab A 10.5 met bluetooth 4.2 komt. Daarbij ondersteunt het duurdere model de mogelijkheid voor snel opladen waardoor deze binnen 3,5 uur volledig opgeladen is.

Accessoires

Samsung brengt diverse accessoires voor beide tablets uit. Voor zowel de Galaxy Tab A 10.5 als de Galaxy Tab S4 zijn de Book Cover (59,99) en Charging Dock (59,99 euro) beschikbaar. Voor de Tab S4 kun je gaan voor de Book Keyboard Cover (149,99), de Book Cover (69,99 euro) en het Charing Dock (59,99 euro).

Specs en prijs

De Samsung Galaxy Tab A 10.5 en Galaxy Tab S4 moeten vanaf 24 augustus in Nederland en België te koop zijn, en komen in een grijze en zwarte variant. De WiFi-versies kosten respectievelijk 329 euro en 699 euro, terwijl de 4G-versies respectievelijk 389 euro en 759 euro kosten.

Al met al moet gezegd worden dat Samsung weer twee fraaie tablets op de markt brengt, ieder met zijn eigen doelgroep maar wel volgestopt met alles dat je nodig hebt om productief te kunnen werken of media te consumeren. Zijn de tablets echt vooruitstrevend? Nee, het zijn wel ideale modellen voor diegenen die hun oude tablet willen vervangen of diegenen die aan hun eerste tablet willen beginnen. Ben je vooral van het spelen van spelletjes, browsen op het internet, bekijken van Facebook en bekijken van video’s? Dan is de Galaxy Tab A 10.5 een prima keuze. Gebruik je de tablet de gehele dag, wil je er ook op kunnen werken, wil je een premium audio- en videoervaring en zoek je wat meer qua prestaties dan is de Galaxy Tab S4 de tablet die je moet hebben.

Reacties (1)