Hands-on met de Eve V, een ware Microsoft Surface Pro-killer uit Finland

20 november 2017 4 Minuten 2 Reacties
DSC_0945

De Eve V is een nieuwe detachable 2-in-1 Windowstablet met high-end hardware, een oogstrelend uiterlijk, meegeleverde styluspen en afklikbaar toetsenbord. Het is een laptopvervanger bij uitstek.

Dappere, jonge ondernemers uit Finland hebben deze tablet geconstrueerd en zijn daarmee een gedurfde strijd met marktleider Microsoft aangegaan.

Daarbij hadden ze hulp van wel duizend ‘techies’ die via internet zelf bij meerderheid van stemmen mochten kiezen welke hardware erin zou komen. Deze crowdsourcing heeft volgens ons (voorlopige) oordeel geleid tot een zeer aantrekkelijke tablet die de Microsoft Surface Pro met gemak kan verslaan op bijna alle fronten. Microsoft mag zich zorgen maken: de Eve V-tablet is ook nog eens veel goedkoper, en de verkoop voor het grote publiek gaat op 4 december van start.

Eerste indruk: Dit is de Eve V

Tablets Magazine heeft een Eve V ontvangen om er een tijdje mee te spelen. Een uitgebreide review volgt nog. Hier zijn alvast onze eerste indrukken.

De doos is al mooi

De Eve V komt in een verpakking van hoge kwaliteit. In de doos zijn de namen van de duizend techies afgedrukt, die hebben meegeholpen bij de keuzes voor de hardware. De tablet gaat vergezeld met een los toetsenbord, dat met pogo pins aan de tablet wordt bevestigd. Een stalen styluspen wordt eveneens bijgeleverd. Bij Microsoft moet je beide randproducten los bijbestellen, wat aardig in de papieren loopt.

De mooie doos schept alvast hoge verwachtingen over het uiterlijk van het product, en dat valt inderdaad allerminst tegen. De tablet heeft een 12,3-inch scherm met een resolutie van 2880 x 1920 pixels. Er zit een breed toetsenbord bij waar heerlijk op kan worden getypt. Het toetsenbord heeft een kleine batterij en bluetooth. Daardoor kan het toetsenbord makkelijk worden losgeklikt, en bijvoorbeeld dienstdoen als afstandsbediening als de tablet elders in een kamer aan een groot scherm is verbonden. Zo kun je er presentaties mee geven.

Kickstand

De tablet, het toetenbord en de pen zijn zwart. Matzwart. Het toetsenbord is met een materiaal bekleed dat aan stof doet denken. Hierdoor komen er geen vingerafdrukken op het toetsenbord. De achterkant van de tablet laat overdwars een naad zien. Dat is de kickstand. Deze metalen kickstand kan traploos in een aantal posities worden gezet. Dat gaat soepel. Als de kickstand van de achterkant wordt uitgeklapt, komt daar onder ook een sleuf voor een micro sd-kaart te voorschijn.

Processor

De Eve V die wij ter review hebben gekregen, bezit een Intel Core i7-processor van de zevende generatie. Samen met 16GB ram en met een ssd-schijf van 500GB is het een bloedsnel apparaat. Ook benchmarks die we op deze tablet hebben losgelaten, laten zien dat de Eve V zich uitstekend kan meten met de duurste tablets van Microsoft. En dat voor honderden euro’s minder.

Toetsenbordverlichting

Het toetsenbord valt op omdat de achtergrondverlichting kan worden gewijzigd. Door op de functietoets en de V (van Eve V) te drukken, kan die in zeven verschillende kleuren worden gezet. Dat is een aardige gimmick.

Nieuwe koning op de troon

De makers van de Eve V hebben beoogd om de Surface Pro van Microsoft van zijn eigen Windows-troon te stoten. Onze voorlopige conclusie is dat ze daar goed in lijken te zijn geslaagd door betere hardware voor een veel lagere prijs aan te bieden.

Trage productie

Echter, wie een Eve V wil hebben, moet daar mogelijk wel lang op wachten. Het bedrijf probeert de productiekosten laag te houden door pas een tablet te gaan produceren als er een klant voor is. De productie van een tablet duurt een maand. De belangstelling van techies voor de V is uitermate groot geweest; eerdere testexemplaren die in het kader van een zeer geslaagde crowdfundingactie op Indiegogo werden verkocht, gingen bijzonder snel over de toonbank.

Vragen? Stel ze!

De komende weken zullen wij de Eve V nader aan de tand voelen in een volledige review. Wil je op dit artikel reageren of de reviewer vragen stellen, doe dat dan onder dit artikel. Wil je meer weten over de Eve V, kijk dan hier.

Reacties (2)