Hands-on: Eerste ervaringen met de Lenovo Yoga Tab 3 Pro en Yoga Tab 3

05 september 2015 5 Minuten 1 Reacties
Lenovo Yoga Pad 3-1

Tijdens de IFA in Berlijn hebben we de kans gehad om met de drie nieuwe Lenovo Yoga 3 Tab-modellen aan de slag te gaan. Lees in dit artikel onze eerste ervaringen met de drie verschillende tablets.

Hands-on met de Lenovo Yoga Tab 3 Pro en Yoga Tab 3

Tijdens de IFA-beurs in Berlijn heeft Lenovo twee nieuwe tablets aangekondigd: de Yoga Tab 3 Pro en de Yoga Tab 3, waarvan de laatstgenoemde in twee formaten beschikbaar zal zijn. We gingen meteen aan de slag met de Lenovo Yoga Tab 3 Pro, die dit keer wederom een project ingebouwd heeft die in staat is een beeld van maximaal zeventig inch te projecteren. Deze tablet maakt iets meer indruk dan zijn voorganger, de Yoga Tablet 2 Pro, doordat de fabrikant meer heeft ingezet op draagbaarheid.

Eén van de meest fijne dingen aan een tablet is dat hij vaak compact en draagbaar is en hoewel we een groot scherm kunnen waarderen, vinden we een iets kleiner scherm niet erg. De Lenovo Yoga Tab 3 Pro heeft een 10,1 inch-scherm, wat ongeveer drie inch kleiner is dan zijn voorganger. Het kleinere formaat betekent dat de tablet meer draagbaar en gemakkelijk in gebruik te nemen is – je neemt hem gemakkelijker mee in je tas en hij ligt comfortabel in de hand tijdens het gebruik.

Als we kijken naar het design, dan is er eigenlijk weinig veranderd. Aan de rand van de tablet bevindt zich nog steeds de batterij, met een vermogen van maar liefst 10200mAh. Lenovo heeft ons beloofd dat het apparaat daardoor achttien uur mee kan gaan, zonder dat je hem tussentijds hoeft op te laden. Net zoals bij het vorige model geldt ook hier dat het lijvige design niet stoort en juist voor een handige grip zorgt – zeker wanneer je hem juist met je andere hand probeert te bedienen.

Wat ook geen nieuw designelement is, maar wel handig blijft, is de ingebouwde kickstand aan de achterkant. Daarmee kun je de tablet niet alleen in een positie zetten die je zelf handig vindt, je kunt er ook voor kiezen om hem met het gat in de kickstand ergens aan te hangen. Tevens bevindt zich in de rand van de batterij, vlak boven de kickstand, de projector, waardoor je dus ook een ideale positie kunt bepalen voor het tot zeventig inch-scherm dat op je muur wordt geprojecteerd.

Helaas is het wel zo dat je geen volledige high definition-kwaliteit van die projector hoeft te verwachten, een nadeel die de Yoga Tab 3 Pro eveneens heeft overgenomen van de Yoga Tablet 2 Pro. De resolutie die de projector uitzendt is slechts 854 bij 480 pixels. Daardoor valt het scherm van de tablet, met zijn resolutie van 2650 bij 1600 pixels, des te meer op. Helaas hebben we niet kunnen testen hoe het beeld er op zeventig inch uitziet, omdat Lenovo daar geen mogelijkheid toe bood.

Wel was er de optie om de projector te testen, maar dan natuurlijk in een veel kleiner formaat. Hoewel dat beeld er eigenlijk wel prima uitziet, zijn we toch echt benieuwd naar het beeld wanneer het groter is. Het is in elk geval niet vreemd om te denken dat de kwaliteit niet bijster hoog is, hoe donker de kamer ook is – en hoe hoe groter het scherm wordt, hoe meer de kwaliteit achteruit gaat, natuurlijk. Voor presentaties en stilstaande beelden hoeft dit echter geen probleem te zijn.

Naast de Lenovo Yoga Tab 3 Pro hebben we ook nog even de Yoga Tab 3 10 en Yoga Tab 3 8 kunnen uitproberen. Deze tablets zijn stukken goedkoper dan de Pro-versie (zie voor prijzen onderaan het artikel), maar hebben dan ook geen projector ingebouwd. Het scherm is voorzien van een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Daarnaast zijn er ook stereospeakers met Dolby Atmos-geluid aanwezig en kunnen we niet anders stellen dan dat alledrie de tablets lekker in de hand liggen.

Alledrie de modellen draaien op Android 5.1 Lollipop, maar krijgen mogelijk gewoon de upgrade naar Android 6.0 Marshmallow. De software draait heel soepel op de hardware en we zijn eigenlijk geen problemen tegengekomen, ook al is pers en publiek er heel de dag mee in de weer. Er worden wel wat standaard apps meegeleverd, maar hopelijk blijft dat een beetje beperkt. Daarnaast voelen de tablets heel solide en vooral ook premium aan, eigenlijk iets dat we van Lenovo verwachten.

Prijs en beschikbaarheid

De Lenovo Yoga Tab 3 Pro zal vanaf oktober te koop zijn vanaf 499 euro (voor de WiFi-variant) en 599 euro (voor de versie met een mobiele internetverbinding). De Yoga Tab 3 met een acht inch scherm gaat weg voor 199 euro (met alleen WiFi) en 249 euro (met een mobiele internetverbinding) en is verkrijgbaar vanaf midden september. De Lenovo Yoga Tab 3 met een scherm van tien inch kost tenminste 249 euro (WiFi) of 299 euro (met een mobiele internetverbinding) en zal vanaf oktober verkrijgbaar zijn.

Reacties (1)