GPS op een tablet: wat is het en wat kun je ermee?

03 maart 2014 3 Minuten 5 Reacties
Tablet-gps

Een tablet kan voor verschillende doelen en taken gebruikt worden, waaronder ook navigatie en locatiebepaling. Hiervoor moet de tablet echter voorzien zijn van een GPS-module waarmee de positie van je tablet bepaald kan worden. Maar, wat kun je nou precies met een tablet die over GPS beschikt?

GPS op je tablet

GPS staat voor Global Positioning System en is een techniek waarmee de positie van een apparaat dat ermee uitgerust is bepaald kan worden door communicatie met satellieten. Wanneer je tablet met een GPS-module is uitgerust kun je dus nauwkeurig je locatie laten bepalen, zonder hiervoor een accessoire aan te hoeven schaffen of extra software te moeten installeren.

Wat is A-GPS?

Sommige tablets en smartphones beschikken over A-GPS, wat staat voor Assisted Global Positioning System. Zoals de naam al aangeeft wordt er niet alleen gebruik gemaakt van de informatie die door satellieten gegeven wordt maar ook van andere bronnen. Dit houdt in dat de tablet of smartphone ook in verbinding staat met de telefoonmast en informatie hiervan gebruikt wordt voor locatiebepaling. Dit gaat sneller dan een verbinding met satellieten leggen en is ook beschikbaar op locaties waar het zicht op satellieten slechter is. Het nadeel is echter dat deze manier iets minder nauwkeurig is. Maar, combineer GPS met A-GPS en je hebt altijd een groter bereik en een betere plaatsbepaling. Let wel; voor A-GPS wordt gebruik gemaakt van mobiel internet en dus je databundel.

Wat is GLONASS?

Sommige tablets bieden ook ondersteuning voor GLONASS. Dit is de Russische tegenhanger van het Amerikaanse GPS en werkt eigenlijk op dezelfde manier. Er wordt echter gebruik gemaakt van een ander netwerk van satellieten. Dit netwerk is lange tijd als onnauwkeurig voor particulier gebruik bestempeld maar is in de afgelopen jaren gemoderniseerd en is verschillende regio’s prima te gebruiken.

Advertentie

GPS testen

Als je tablet voorzien is van een GPS-module kun je een applicatie installeren om het bereik te testen. Eén van de meest handige en best gewaardeerde apps is GPS Test. Deze app geeft je een overzicht van de sterkte van het signaal en het aantal satellieten dat beschikbaar is.

Apps die gebruikmaken van GPS

Er zijn veel applicaties die, zodra je ze installeert, toestemming vragen voor toegang tot je locatie. Dit kan gaan om onder andere games, nieuws-apps en navigatie-apps. Bij veel van deze apps is het doel van het gebruik van de locatie duidelijk, bijvoorbeeld het aanpassen van de berichtgeving voor de locatie waar je jezelf bevindt of het kunnen uitstippelen van een route vanaf de locatie waar je jezelf bevindt. Ook zijn er apps die je aan de hand van je locatie interessante bezienswaardigheden tonen, handig als je op vakantie bent.

Zet je tablet in als navigatie

Een stand-alone navigatiesysteem zien we steeds minder gebruikt worden, puur omdat je met een tablet of smartphone hetzelfde kunt doen. Met een ingebouwde GPS-ontvanger kun je de tablet of smartphone gebruiken om eenvoudig van punt A naar punt B te gaan. Hiervoor zijn een hoop applicaties beschikbaar. De meest populaire en best gewaardeerde apps zijn die van Navigon (Android | iOS), Google Maps (Android | iOS), TomTom (Android | iOS) en Sygic (Android | iOS).

Tablets met GPS

Niet alle tablets beschikken over een GPS-module waarmee je locatie bepaald kan worden. In veel gevallen zijn alleen de 3G/4G modellen hiervan voorzien. Ben je op zoek naar een tablet met GPS? In onze tablet database kun je middels de filters aan de zijkant alle tablets die over een GPS-module beschikken laten tonen.

Meer tips en adviezen

Wil je meer weten over het gebruik van je Android tablet? Neem dan ons archief met tips en adviezen door. Mocht je na het lezen van de artikelen met tips en adviezen nog vragen hebben over het gebruik van je tablet of geen idee hebben welke tablet nu geschikt is voor je, dan kun je terecht in onze Tablets Vraag & Antwoord.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Johan Allard

Johan Allard
12 mei 2014 om 20:58

Tablet met ingebouwde GPS-ontvanger.
Heb je constant een internet-verbinding nodig opdat dit zou werken?

Inloggen
Bastiaan Rijswijk

Bastiaan Rijswijk
12 januari 2018 om 17:33

Welke tablets zijn geschikt om met Navionics kaarten op zee positie te zien zonder G3 OF G4 ?

Inloggen
Ale

Ale
10 november 2017 om 20:56

Nee dat is niet nodig

Inloggen
Bastiaan Rijswijk

Bastiaan Rijswijk
12 januari 2018 om 17:36

Ik begrijp niet wat niet nodig is?

Inloggen
Bastiaan Rijswijk

Bastiaan Rijswijk
12 januari 2018 om 17:37

Kunt u een voor mij werkbaar tablet aanbevelen voor navigatie op zee?

Inloggen