Google presenteert Android 4.3 Jelly Bean: Wat is er nieuw?

24 juli 2013 4 Minuten 2 Reacties
Android-4-3-Jelly-Bean

Google heeft vandaag tijdens een persevenement in de VS een nieuwe Android-versie gepresenteerd. Zoals verwacht gaat het om Android 4.3 Jelly Bean, een relatief kleine update.

De nieuwe Google Nexus 7 wordt standaard met deze versie van Android geleverd. In dit artikel vind je alle nieuwe functies die Android 4.3 Jelly Bean naar tablets brengt.

Wat is er nieuw in Android 4.3 Jelly Bean?

Android 4.3 Jelly Bean is een relatief kleine update maar wel met een aantal interessante nieuwe functies en eigenschappen waaronder ‘beperkte accounts’, ondersteuning voor Bluetooth Smart en ondersteuning voor Open GL ES 3.0. Ook zegt Google het besturingssysteem weer wat geoptimaliseerd te hebben qua snelheid waardoor ook de apparaten die qua hardware minder uitgerust zijn betere prestaties bieden.

Beperkte gebruikersaccounts

Google voegt binnen Android 4.3 Jelly Bean zogenaamde ‘restricted profiles’ toe. Dit zijn gebruikersprofielen waar de hoofdgebruiker meer controle over kan hebben. Zo kan deze hoofdgebruiker bepalen welke apps wel of niet door andere gebruikers te gebruiken zijn. Ook is het mogelijk in-app aankopen te doen voor deze ‘restricted profiles’ en de in-app aankopen voor deze accounts uit te zetten.

Advertentie

Elk ‘beperkt profiel’ is een geïsoleerde omgeving met eigen opslagruimte, eigen homescreens, eigen widgets en eigen instellingen. Het profiel is aangemaakt vanuit de omgeving van de hoofdgebruiker, en gebaseerd op de applicaties en instellingen van deze hoofdgebruiker. Deze gebruiker bepaalt vervolgens welke apps gebruikt mogen worden door het profiel. Deze functie is bijvoorbeeld interessant voor een account voor kinderen, een kiosk-account of een account voor gasten.

Camera en Galerij apps

Deze verbeteringen zijn niet benoemd tijdens de presentatie van de software maar uit reeds gelekte informatie kunnen we halen dat zowel de camera- als de galerij-applicatie van een update voorzien is. Zo beschikt de camera-applicatie nu over een arc-menu waardoor je alle opties kunt zien zonder dat je duim in de weg zit en kun je vanaf nu de volumeknoppen te gebruiken om een foto te maken. In de Galerij-applicatie zijn ook een aantal nieuwe effecten en frames zichtbaar voor een optimale weergave van al je afbeeldingen.

OpenGL ES 3.0 en streaming

Met de nieuwe Android-versie brengt Google ondersteuning voor OpenGL ES 3.0. Dit houdt in dat ontwikkelaars van games en andere apps geavanceerdere graphics kunnen maken die er beter uitzien op een smartphone of tablet. Google geeft ook aan nieuwe api’s vrij te geven zodat Full HD video’s binnen Android 4.3 gestreamd kunnen worden. Netflix is de eerste dienst die hiervan gebruik zal maken en gaat dan ook 1080p video’s via de eigen app streamen.

Bluetooth Smart (Low Energy)

Android 4.3 Jelly Bean brengt ondersteuning voor Bluetooth Low Energy, ook wel Bluetooth Smart genoemd, waarmee er minder energie verbruikt wordt wanneer je een smartphone of tablet koppelt met bijvoorbeeld een Bluetooth headset of een andere accessoire.

Wifi en locaties

Google heeft ook op het gebied van wifi wat verbeteringen doorgevoerd. Zo is er een optie toegevoegd om wifi te blijven gebruiken wanneer wifi niet ingeschakeld staat maar niet met netwerken te laten verbinden. Dit moet volgens Google zorgen voor minder energieverbruik bij het bepalen van de locatie. De GPS-functie kan immers omzeilt worden door de locatie middels wifi te bepalen.

De twee bovenstaande punten moeten er dus voor zorgen dat tablets en smartphones met Android 4.3 Jelly Bean langer meegaan op één lading.

Overige verbeteringen

Daarnaast zijn  er een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo moet volgens de tekstinvoer binnen Android 4.3 Jelly Bean sneller gaan, krijg je automatisch de tijd en datum in het onderwerpveld van een e-mail te zien wanneer je een screenshot wilt versturen, moet het schakelen tussen gebruikersaccount sneller gaan, en zijn er een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd in het lettertype van Android. Ook zijn de notificaties opengesteld voor ontwikkelaars zodat apps toegang krijgen en meer informatie, bijvoorbeeld links en directe functies, in de notificaties kunnen tonen. Ook kunnen notificaties op accessoires als bijvoorbeeld een Smartwatch getoond worden.

Beschikbaarheid

Android 4.3 Jelly Bean wordt vanaf vandaag uitgerust voor de ‘oude’ Google Nexus 7 en de Google Nexus 10. Het kan even duren voordat je als Nederlandse gebruiker de update aangeboden krijgt. Wanneer andere tablets de update krijgen is nog niet bekend. Mocht je zelf aan de slag willen dan kun je de update hier al downloaden.

Advertentie

Nieuwe Google Nexus 7

Lees meer over de nieuwe Google Nexus 7, de 7-inch tablet van Google die standaard met Android 4.3 Jelly Bean uitgerust wordt. Daarnaast is de tablet voorzien van een hoge resolutie display en een nieuwe quadcore-processor.

Reacties (2)