Google onthult Android 4.1 Jelly Bean: Sneller, stabieler en nieuwe features

27 juni 2012 5 Minuten 11 Reacties
Android-4-1-Jelly-Bean-4

Google heeft vandaag tijdens de Google I/O conferentie in San Francisco de nieuwste versie van Android onthuld; Jelly Bean. Android 4.1 Jelly Bean kent verschillende verbeteringen ten opzichte van Android 4.0 Ice Cream Sandwich, waaronder snellere prestaties, een betere touch-ervaring, een eenvoudigere gebruikerservaring, nieuwe features en een verbeterde Google Search functie. Naast software onthulde Google ook nieuwe hardware in de vorm van de Nexus 7 tablet.

Android 4.1 Jelly Bean – snelheid

Google heeft verschillende verbeteringen doorgevoerd die moeten zorgen voor een hogere snelheid binnen het besturingssysteem en een vloeiendere weergave van animaties (60fps). Android 4.1 Jelly Bean is volgens Google de snelste en meest soepel lopende versie van Android tot nu toe. in een video vergelijking toonde Google de Galaxy Nexus met zowel Android ICS als Android Jelly Bean en de laatstgenoemde versie was duidelijk sneller.

Android 4.1 Jelly Bean – homescreen

Het homescreen heeft ook een make-over gekregen. Zo wordt het plaatsen van widgets nog eenvoudiger. Widgets passen zichzelf aan qua grootte en andere widget en applicaties die op het homescreen staan verschuiven automatisch wanneer je een widget wilt toevoegen.

Advertentie

Android 4.1 Jelly Bean – tekstinvoer

Google heeft de tekstinvoer verbeterd zodat er woorden getoond kunnen worden die nog niet getypt zijn. Android 4.1 Jelly Bean denkt dus na over het volgende woord dat je wilt gebruiken. Daarnaast is een nieuwe feature de mogelijkheid om tekst in te voeren middels spraak. Hiervoor hoef je niet perse online te zijn. Momenteel werkt deze functie alleen in het Engels maar binnenkort worden meerdere talen toegevoegd.

Android 4.1 Jelly Bean – camera

De Jelly Bean camera applicatie werkt nog sneller dan in Android 4.0 ICS en daarbij is het mogelijk om meteen (sneller) een foto die je zojuist gemaakt hebt terug te kijken. Je kunt ook direct door de recent gemaakte foto’s en video’s bladeren en de wat mindere foto’s direct verwijderen.

Android 4.1 Jelly Bean – NFC

Android Jelly Bean wordt uitgerust met NFC voor draadloze communicatie. Onderdeel hiervan is Android Beam. Hiermee kun je direct koppelen met bijvoorbeeld een Bluetooth speaker of bestanden uitwisselen met een ander Android apparaat.

Android 4.1 Jelly Bean – notificaties

In Jelly Bean worden de notificaties uitgebreid. Zo wordt er meer informatie getoond, kun je direct functies uitvoeren vanuit de notificaties (iemand terugbellen) en wordt het onderwerp en de eerste regel van een nieuwe e-mail getoond in het notificatiescherm. Ook kun je binnen de notificaties met twee vingers swypen. Hiermee kun je extra content te voorschijn toveren, iets waar ontwikkelaars op in kunnen spelen.

Android 4.1 Jelly Bean – Google+

Natuurlijk kon ook een betere integratie met Google+ niet ontbreken. Zo kun je met deze nieuwe versie van Android foto’s direct delen op Google+ delen zonder een applicatie te hoeven openen.

Android 4.1 Jelly Bean – App updates

Google maakt het binnenkort mogelijk om niet steeds een complete app opnieuw te hoeven downloaden zodra er een update beschikbaar is. Dit moet het downloaden en installeren van applicaties tukken sneller maken en het dataverbruik flink terugbrengen.

Android 4.1 Jelly Bean – Play Store

Binnen de Play Store is het binnenkort mogelijk om een abonnement op verschillende magazines te nemen. De kans is groot dat deze dienst in eerste instantie alleen in de VS toegankelijk is. Daarnaast worden er nieuwe widgets beschikbaar gesteld die speciaal ontwikkeld zijn voor content uit de Play Store. Deze widget zijn op alle Android apparaten te gebruiken.

Android 4.1 Jelly Bean – Google Search

Google Search heeft een nieuwe interface gekregen waarin de informatie die je zoekt beter getoond wordt. Daarbij is het mogelijk om met spraak een zoekopdracht uit te voeren. Wanneer je een opdracht met spraak uitvoert kan Google Search je ook met spraak antwoorden.

Google Now is een nieuw onderdeel van Google Search. Alle informatie die Google Now verzamelt informatie van je apparaat (locatie, agenda, etc.) en integreert die met informatie van het internet gehaald kan worden zoals verkeersinformatie, locaties van restaurants en vertrektijden van treinen. Ook wordt je automatisch op de hoogte gehouden van vertrektijden van een trein of vliegtuig en sportuitslagen. Google Now is eigenlijk een soort dashboard met alle informatie die belangrijk voor jou persoonlijk is. Deze informatie wordt automatisch bijgewerkt en afgestemd op jouw voorkeuren, afspraken, en informatie.

Google now bestaat dus uit slimme notificaties die je helpen in het dagelijks leven. Hoe vaker je Google Now gebruikt, hoe meer informatie er verzamelt kan worden en hoe beter er voorspelling voor jou persoonlijk gemaakt kunnen worden. Google Now kun je activeren door met je vinger omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm.

Advertentie

Android 4.1 Jelly Bean – Nexus 7

Google heeft vandaag ook haar eerste eigen Nexus tablet onthuld. De 7 inch Nexus 7 zal het eerste apparaat zijn dan uitgerust is met Jelly Bean en kan momenteel al besteld worden. Lees meer over de Nexus 7 tablet.

Android 4.1 Jelly Bean – beschikbaarheid

Midden juli moet Android 4.1 Jelly Bean beschikbaar gesteld worden voor een aantal apparaten waaronder de (Amerikaanse) Motorola Xoom. Daarnaast wordt de nieuwe Nexus 7 tablet standaard met deze versie uitgerust.

Wanneer fabrikanten hun updates naar deze versie (kunnen) gaan uitrollen is nog niet duidelijk. De SDK is vanaf vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars. Fabrikanten krijgen daarnaast vanaf Android 4.1 Jelly Bean drie maanden voor de release toegang tot een beta versie waardoor er nog verbeteringen door Google doorgevoerd kunnen worden.

Bron: Google

Reacties (11)