Google Nexus 7 na een jaar voor velen ‘onbruikbaar’

19 juni 2013 4 Minuten 28 Reacties
Review-ASUS-Nexus-7-3 kopie

Het is alweer een jaar geleden dat Google en ASUS de inmiddels zeer populaire Nexus 7 op de markt brachten. Helaas lijkt het erop dat meerdere bezitters van de tablet een jaar later minder enthousiast zijn over de tablet dan toen ze hem kochten.

Nexus 7 een jaar later ‘onbruikbaar’

Eerder deze week schreef Dustin Earley van Android and Me een artikel over zijn ervaringen met de Nexus 7, een jaar na aankoop. Op zijn zachtst gezegd is hij niet meer tevreden over de prestaties van de tablet. Met name de zeer trage laadtijden worden als reden voor de mindere ervaring genoemd. Hieronder een quote uit zijn artikel;

I cannot pick up my Nexus 7 without experiencing problems like a lag of ten seconds, or more, just to rotate the display; touches refusing to acknowledged; stuttering notification panel actions; and unresponsive apps.

Early geeft aan diverse dingen geprobeerd te hebben om de tablet weer fatsoenlijk te laten werken, waaronder het terugzetten naar de fabrieksinstellingen en zelfs het rooten van de tablet. Niks bleek echter de trage reactietijden en laadtijden de verhelpen. Nou is alleen zijn mening natuurlijk interessant maar niet per se representatief voor alle Nexus 7-gebruikers. Echter valt uit de vele reacties onderaan het artikel op te maken dat veel meer mensen deze ervaringen delen, wat een stuk representatiever is.

Lage kwaliteit componenten

Uit de reacties onder het artikel en analyses van andere websites kunnen we ook halen dat het probleem van de Nexus 7 mogelijk zit in het gebruik van lage kwaliteit componenten. Zo zou het geheugen een kortere levensduur hebben zijn dan hoogwaardige Solid State Disks. Uit een andere reactie kunnen we halen dat het mogelijk een bug is. Na het overschrijden van een bepaald aantal gigabyte aan data waarna er 3GB of minder vrij is zou de tablet ‘op slot springen’ en zorgen voor trage laadtijden. Google zou van dit probleem afweten maar nog steeds geen fix uitgerold hebben.

Advertentie

Dat er qua componenten en assemblage mogelijk problemen optreden is geen grote verrassing te noemen als we eerdere uitspraken van ASUS erbij pakken. De Taiwanese fabrikant gaf vlak na de lancering van de tablet aan flink onder druk gezet te zijn door Google. Het Amerikaanse bedrijf wilde de tablet binnen vier maanden in productie hebben, terwijl daar normaal gesproken bijna een jaar voor staat. Jonney Shih, manager bij ASUS, omschreef dit toen als een marteling voor de engineers van de fabrikant.

De oplossing?

Toch lijkt er (voor sommige gebruikers) een oplossing te zijn. Gebruiker CaseyRain heeft in een reactie op het artikel van Android and Me zijn oplossing gedeeld en voor een aantal bezitters van de Nexus 7 blijkt dit te werken, zo kunnen we opmaken uit de reacties erop.

Here’s what you do. Install an app called Forever Gone (SD Card Cleaner). Don’t be put off by the name, as it works for internal memory too.

What this app does is fill up all the unused memory on your tablet with blank files. Then, it erases them all. The whole process took at least 20 minutes on my 16GB N7.

I was in the same boat as you, before this. My N7 had become so slow that it was basically unusable. Now I love my tablet again!

Wat zijn jouw ervaringen?

Ikzelf heb inmiddels ook al ruim een jaar een Nexus 7 tablet (review) maar ik moet eerlijk toegeven dat de problemen van trage reactietijden bij mij nog niet dermate groot en dus frustrerend zijn. Het is echter ook niet mijn primaire tablet en wordt dus ook niet continue gebruikt. Wel zijn er in afgelopen maanden andere problemen opgedoken, waaronder het niet meer opstarten van de tablet nadat deze aan de lader gehangen heeft en een flikkerend display.

Natuurlijk zijn er in Nederland ook een hoop Nexus 7 tablets over de toonbank gegaan de afgelopen maanden dus ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Presteert jouw Nexus 7 nog steeds als toen hij nieuw uit de doos kwam?

Reacties (28)