Google mag Fitbit overnemen van Europese Commissie

18 december 2020 2 Minuten 0 Reacties
fitbit-line-up

De Europese Commissie besloot dat Google Fitbit mag overnemen, maar hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Google mag Fitbit overnemen

Het is nu meer dan een jaar geleden sinds Google aankondigde voornemens te zijn de fitnesstrackerfabrikant Fitbit over te nemen. Sindsdien buigen regelgevende organen zich over de kwestie en werd uitgezocht wat die overname voor effect zou hebben op concurrenten en consumenten. De Europese Commissie heeft zijn onderzoek afgerond en concludeert dat de overname mag doorgaan, mits de zoekmachinegigant zich houdt aan een stel richtlijnen in het kader van privacy en gebruikersgegevens.

Zo moet Google de gebruikersgegevens van Fitbit gescheiden houden van zijn advertentiezaken. De gegevens van Fitbit hebben betrekking op de gezondheid van een gebruiker, dus dat is maar goed ook. Ook moet Google ervoor zorgen dat Europeanen kunnen kiezen voor het gescheiden houden van Fitbit-gegevens en verschillende apps, zoals Assistent en Maps. Tot slot moet het bedrijf het gratis gebruik van de Fitbit-web-api in stand houden, zodat dit geen negatieve impact heeft op derde partijen die daar gebruik van maken.

De zoekmachinegigant heeft al toegezegd dat beschikbare tools voor ontwikkelaars en achterliggende technologie open source te houden, zodat niemand negatief beïnvloed wordt. Mocht het bedrijf verder verbeteringen doorvoeren aan de manier waarop wearables communiceren met smartphones, dan moet die dergelijke gegevens toevoegen aan het Android Open Source Project (AOSP). Daardoor krijgen ook concurrenten toegang tot die technologie en heeft de platformhouder geen oneerlijk voordeel ten opzichte van hen.

Verder mag het bedrijf zijn eigen wearables straks geen oneerlijke voordelen geven of de ervaring op wearables van andere fabrikanten slechter maken. De Europese Commissie gaat in de gaten houden of Google wel aan de richtlijnen voldoet. Dat doet de commissie door iemand aan te stellen die hier verantwoordelijk voor is. De komende tien jaar zal diegene het bedrijf nauwlettend volgen. Ondertussen wacht het bedrijf nog op goedkeuring van Amerikaanse regelgevers, maar dat kan door verschillende antitrustrechtszaken nog wel eens heel moeilijk worden.

Reacties (0)