Google Drive 2.2 toont Chromecast-ondersteuning

07 maart 2015 3 Minuten 0 Reacties
drive

Google Drive 2.2 bevat verschillende aanwijzingen waaruit we de naderende ondersteuning voor de Chromecast kunnen opmaken.

Google Drive 2.2

Google Drive is een app waarmee je bestanden kunt opslaan, bewerken en delen. Je kunt het zien als Dropbox, maar dan van Google. Een aantal dagen terug kwam het nieuws naar buiten dat er een nieuwe update komt voor de app van Google Drive waarmee je bestanden binnen de app heen en weer kunt verslepen, wat het beheren van je bestanden nog makkelijker maakt. Het leek er even op dat dat de enige grote nieuwe functie zou worden, maar nadat onder andere AndroidPolice een kijkje nam in de code van de nieuwste versie voor Android, bleek het dat er verschillende grote updates aan zitten te komen. De nieuwe functies kun je verwachten in de volgende updates van Google Drive.

Google+

Google kwam deze week in het nieuws met de aankondiging dat het bedrijf Google+ op gaat splitsen. Het populaire foto-gedeelte van Google+ zou zijn eigen site en app krijgen, en dus gesplitst worden van het sociale gedeelte van het netwerk. Bradley Horowitz, het nieuwe hoofd van Google+, heeft deze week dan ook duidelijk gemaakt dat Photos en Google+ nu twee aparte producten zijn. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de apps van beide services, wat we gelijk merken in Google Drive 2.2: Google Drive gaat nu de foto’s die je maakt back-uppen, in plaats van Google+. Let er wel op dat dit enkel betekent dat een andere app gebruikt wordt om je foto’s te back-uppen, maar dat ze bij Google niet noodzakelijk op een andere manier of op een andere plek worden opgeslagen. Google Drive zal enkel gebruikt gaan worden om je foto’s te gaan beheren, waardoor enkele functies zullen verdwijnen. Eerder kon je met Google+ namelijk je foto’s bewerken, en verschillende filters toepassen. Dit is pure speculatie, maar de kans is groot dat Photos een eigen app krijgt, net zoals bijv Docs en Sheets.

Chromecast

Chromecast-gebruikers vragen nu al maanden naar ondersteuning voor de Chromecast in bijvoorbeeld Slides en Drive. Het zou ideaal zijn als je een presentatie kunt houden vanaf je tablet, en waarom kunnen we nog steeds niet onze eigen muziek en video’s streamen vanuit Google Drive? Google is nota bene zelf het bedrijf dat de Chromecast op de markt gezet heeft. Er zijn tientallen apps beschikbaar in de Play Store die je audio en video laten streamen, maar zelden werkt het echt zo goed als je zou willen. Eerdere updates van Drive hadden al stukjes code die leken te wijzen op Chromecast-ondersteuning, maar het werd nooit echt duidelijk wat nou echt gestreamed kon worden en wanneer de functie beschikbaar zou komen. In Google Drive 2.2 zien we eindelijk nieuwe aanwijzingen die wijzen op een toch echt naderende ondersteuning voor de Chromecast. De details zijn vrij technisch, maar het komt er op neer dat de CastCompanionLibrary is toegevoegd aan de app. Daarin staat alles wat een app nodig heeft om te streamen naar de Chromecast: de videospeler, een mini-controller op je scherm zodat je de gestreamde content kan besturen, en ondersteuning voor bijvoorbeeld ondertiteling. Ook zijn er meerdere classes aan de code toegevoegd die metadata toevoegen aan de content die je streamt, zoals bijvoorbeeld de artiest, de titel van het nummer of je video, de titel van een serie, en het nummer dat bij het seizoen hoort dat je aan het kijken bent. Het kan niet anders dan dat dit erop wijst dat je binnenkort via Google Drive je content kan casten naar je Chromecast.

Google Drive

Reacties (0)