Google brengt preview Android N uit: dit is er nieuw

10 maart 2016 5 Minuten 0 Reacties
Google-Android-N

Android N brengt verschillende vernieuwingen en verbeteringen met zich mee voor smartphones en tablets, waarvan we de belangrijkste in dit artikel voor je onder elkaar zetten.

Google heeft gisterenavond tegen alle verwachtingen in een previewversie van Android N uitgebracht. Wanneer je een Nexus-toestel hebt kun je de Developer Preview van Android N gratis downloaden, maar hierbij moet gezegd worden dat het om een vroege versie gaat waarin nog bugs kunnen zitten. Android N brengt verschillende vernieuwingen en verbeteringen met zich mee, waarvan we de belangrijkste in dit artikel voor je onder elkaar zetten.

Android N: wat is er nieuw?

De verwachting was dat Google de Developer Preview van Android N pas in mei uit zou brengen. Dan vindt namelijk het jaarlijkse Google I/O evenement plaats. Toch heeft de internetgigant de preview gisteren al uitgebracht. Android N biedt onder meer een gloednieuwe split-screenfunctie, verbeterde quick settings, nieuwe notificaties en ook verbeteringen in de accuduur van je tablet of smartphone.

Je tablet of smartphone gaat langer mee

Iets dat we altijd graag horen bij een nieuwe versie van een besturingssysteem is dat de accuduur van je smartphone of tablet verbetert. Google laat weten dat de Doze-functie die met Android 6.0 Marshmallow geïntroduceerd werd nog verder ontwikkeld is waardoor de accuduur van je mobiele apparaat moet toenemen. Doze maakt het mogelijk om je toestel in een soort slaapstand te plaatsen wanneer deze langere tijd niet gebruikt wordt. Diverse apps die in de achtergrond draaien worden door het systeem uitgeschakeld waardoor er minder energie van je accu gevraagd wordt. In Android N werkt de functie ook wanneer het scherm is uitgeschakeld maar het toestel wel in beweging is.

Meerdere apps naast elkaar draaien

Eén van de meest interessante vernieuwingen van Android N is de mogelijkheid om meerdere applicaties naast elkaar op je scherm te tonen, iets dat met tablets van onder meer Apple, Microsoft en Samsung al even mogelijk is. De split-screenfunctie werkt ook op zowel smartphones als tablets, maar zal vooral van pas komen bij tablets. Om de functie mogelijk te maken moeten apps een attribuut toevoegen android:resizableActivity, met daarin de schaling en mogelijkheden van apps. Daarnaast kunnen video-apps voortaan een picture-in-picture-functie gebruiken. Al deze functies moeten door ontwikkelaars van apps geïmplementeerd worden voordat ze werken.

Minder dataverbruik

Hoewel de data-abonnementen steeds groter en betaalbaarder worden verbruiken we allemaal het liefst zo min mogelijk data. In Android N probeert Google je hierbij te helpen. De zogenaamde Data Saver-functie maakt het mogelijk om media, waaronder foto’s en video’s, in een lagere kwaliteit weer te geven waardoor je minder data verbruikt wanneer je op een mobiel netwerk zit. Ook kun je ervoor kiezen deze media geheel niet te tonen. Je hebt als gebruiker zelf volledige controle over de apps die van de functie gebruik mogen maken.

Verbeterde notificaties

Voor tablets en smartphones zijn notificaties een zeer belangrijk onderdeel. In Android N pakt Google ze dan ook grondig aan en wordt het vooral eenvoudiger om erop te reageren. Zo moet je voortaan vanuit het notificatiescherm kunnen reageren op een notificatie, zonder hier per se de betreffende app voor te hoeven openen. Ook kunnen apps meerdere meldingen voortaan samenpakken in één notificatie, welke door de gebruiker uitgeklapt kan worden voor meer details.

 

Nieuwe snelle instellingen

Google heeft in Android N het quick settings-menu, oftewel de snelle instellingen, aangepakt. Het menu is nog steeds tevoorschijn te halen wanneer je met twee vingers naar beneden veegt vanuit de bovenzijde van het scherm maar je krijgt als gebruiker meer controle over wat er precies in verschijnt. Zo kun je zelf snelkoppelingen toevoegen en de volgorde van icons bepalen. Als er niet genoeg ruimte is kun je zelfs een tweede scherm aanmaken voor snelkoppelingen.

Comfortabeler werken in het donker

De verwachting was dat Google in Android 6.0 Marshmallow een speciaal nachtthema zou introduceren maar helaas was dit niet het geval. In Android N neemt het bedrijf het verzoek van veel gebruikers wel serieus en zien we een donker thema terug wat het werken op en kijken naar je scherm in een donkere omgevingen comfortabeler moet maken. Niet alleen is dit comfortabeler voor de ogen, ook vraagt het thema minder energie van je accu.

Betere prestaties

Het is natuurlijk nogal vanzelfsprekend maar Google belooft ook betere prestaties wanneer Android N op je smartphone of tablet staat. Het schakelen tussen apps moet vloeiender verlopen, games worden vloeiender gedraaid en ontwikkelaars wordt de mogelijkheid gegeven om applicaties kleiner en sneller te maken.

Android N downloaden en testen

De preview van Android N is uitgekomen voor de Google Nexus 6p, Nexus 5x, Nexus 6. Nexus 9 en de Pixel C-tablet. Gebruikers van deze apparaten kunnen de preview gratis via een installatiebestand vanaf de pc installeren, waarna updates over-the-air komen via het Android Beta Program. De verwachting is dat Google de uiteindelijke versie van Android N in september van dit jaar uitbrengt.

Reacties (0)