Eerste reviews HP TouchPad: Hardware is matig, software kan beter

30 juni 2011 7 Minuten 3 Reacties
HP-TouchPad-feature

Morgen is de HP TouchPad in de VS officieel te koop en vandaag zijn dan ook de eerste reviews van de grotere websites verschenen. Helaas zijn ze niet zo positief als dat we gedacht hadden. De hardware wordt vooral bekritiseert voor de het gemis van een camera en het dikke, relatief zware design. Ook de software lijkt volgens de eerste reviews niet vlekkeloos te zijn. Er is veel ruimte voor verbetering en de snelheid laat te wensen over. Lees na de break korte samenvattingen van de reviews per website.

De HP TouchPad is een 9.7 inch met een resolutie van 1.024 bij 78 pixels. De tablet draait op het webOS 3.0 besturingssysteem, welke de concurrentie aan moet gaan met Android en iOS. Verdere specificaties zijn een IPS panel met LED achtergrondverlichting, een 1.2GHz dual-core Qualcomm Snapdragon processor, een 1.3 megapixel camera aan de voorzijde, een micro-USB poort, 1GB aan RAM geheugen, Wifi en Bluetooth. De TouchPad komt in een 16GB en een 32GB variant.

HP TouchPad review: CNET

CNET prijst vooral de Flash ondersteuning voor de browser, de compatibiliteit van kalender, email en contacten applicaties van derden en de audiokwaliteit. Aan de negatieve kant vinden we het dikke en goedkoop aanvoelende design terug, maar ook het gemis van een camera aan de achterzijde, het beperkte aantal beschikbare applicaties voor de TouchPad en de tegenvallende prestaties van het multitasking systeem, waar meer uitgehaald kan worden. Ook is de snelheid van de browser en het opstarten en afsluiten van applicaties niet optimaal.

De conclusie van CNET luidt dat de TouchPad een zeer goede concurrent van de eerste generatie iPad was geweest, maar het design, de features en de snelheid laten de tablet nu achter de grotere/betere tablets op de markt aan lopen. Bekijk hieronder een videoreview van CNET.

Bekijk de review van CNET hier

HP TouchPad review: Slashgear

Slashgear is vrij positief over de Touchpad. webOS is alles waar ze op gehoopt hadden. Het multitasking systeem werkt vlekkeloos en applicaties zijn mooi vormgegeven, perfect voor het 9.7 inch display. De gebruikerservaring van webOS is zeer positief en volgens Slashgear is het geheel perfect afgewerkt.

Kleine punten waar Slashgear over struikelt zijn de gemixte prestaties van de processor. Tap-to-zoom animaties in de browser verlopen niet soepel en Flash animaties laden zeer langzaam. Aan de andere kant is Slashgear wel zeer positief over de snel opstartende applicaties en het snel wijzigen van de horizontale of verticale scherm modus.

De matige hardware noemt de website als groot nadeel van de TouchPad. Hij voelt goedkoop aan en niet als een premium tablet. De conclusie van Slashgear is dat de TouchPad een van de beste tabletervaringen biedt die ze tot nu toe gezien hebben. Bekijk hieronder een videoreview van Slashgear.

Bekijk de review van Slashgear hier

HP TouchPad review: BGR

Ook BGR moet kwijt dat de TouchPad gewoon goedkoop aanvoelt met de plastic hardware. Dit geeft je geen goed gevoel wanneer je de tablet in handen houdt en nog niet overtuigd bent van webOS. Ook valt het de website op dat sommige grafische elementen van webOS niet geoptimaliseerd zijn voor dit display formaat, wat de gebruikerservaring toch vermindert. Het ziet er net iets goedkoper uit. Ook het display voldoet niet aan de verwachtingen; de kleuren zijn dof uit, het beeld is niet levendig en pixels zijn door het lage dpi aantal snel zichtbaar. Volgens BGR zijn er betere displays op de markt.

BGR ziet het webOS besturingssysteem als een mooi vormgegeven OS en een vernieuwende factor, maar de prestaties vallen nog tegen. Applicaties laden langzaam en scrolling in applicaties gaat haperend. Het lijkt allemaal gewoon niet lekker vloeiend te kunnen lopen, ongeacht hoeveel applicaties je open hebt staan. De algemene indruk is wel dat webOS een plezier is om mee te werken.

De conclusie van BGR is dat de TouchPad een mooie en perfecte tablet kan zijn, maar dat nu niet is. De tablet heeft alles maar springt met niks boven de concurrentie uit. De hardware is goedkoop en de software heeft volgens BGR een adrenalineshot nodig. Wanneer alle nadelen uit webOS verwijderd zijn kan de TouchPad een geweldige tablet zijn. Momenteel is de TouchPad gewoon goed en niks meer dan de rest.

Bekijk de review van BGR hier

HP TouchPad review: Engadget

Engadget is vooral enthousiast over het display en de speakers. Deze weten indruk te maken. Het IPS display heeft wijde kijkhoeken en een goed contrast, terwijl de speakers een indrukwekkend geluid geven voor een tablet. Ook het webOS besturingssysteem heeft veel positieve kanten en geeft over het algemeen een bevredigende gebruikerservaring. Het schakelen tussen applicaties gaat soepel en is zelfs leuk. De browser is soms wat traag en hapert op sommige momenten.

Negatieve punten zijn volgens Engadget het gebrek aan applicaties, de slechte camera aan de voorzijde, het gemis van een goede camera aan de achterzijde, de goedkope en slecht v0rmgegeven hardware, en de soms tegenvallende prestaties. Volgens Engadget is de TouchPad vooral voor mensen die al jarenlang fan zijn van Palm en het webOS besturingssysteem. Gebruikers van een Palm telefoon hebben zelfs de zeer elegante Touch-to-Share functie tot hun beschikking. Bekijk hieronder een videoreview van Engadget.

Bekijk de review van Engadget hier

HP TouchPad review: PreCentral

PreCentral noemt de TouchPad een multitasking monster met een fantastische webbrowsing ervaring, een goede email applicatie, een groeiende applicatie winkel en zeer veel potentie. Toch vinden ook zij de TouchPad niet perfect, maar de imperfecties zijn absoluut op te lossen aangezien het bugs en verbeteringen zijn op het gebied van de software. Ook mag het aantal applicatie de komende tijd nog flink groeien.

PreCentral is minder negatief over de hardware dan andere websites en noemt het design solide en stevig. Wel mag de tablet wat dunner en lichter zijn, en zou er best een camera aan de achterzijde op mogen zitten. De gebruikerservaring is zeer positief en over de snelheid wordt niet geklaagd. PreCentral heeft nagenoeg geen problemen ondervonden met trage applicaties of een haperende browser. PreCentral verwacht dan ook dat met een tweetal updates de TouchPad een goede kans maakt in de tabletmarkt.

Bekijk de review van PreCentral hier

HP TouchPad review: PreCentral

Hieronder vind je de videoreview van NetBookNews  

HP TouchPad reviews: Conclusie

Als we alles moeten samenvatten dan zijn er een paar punten die eruit springen;

  • Het gemis aan een grote hoeveelheid applicaties voor de TouchPad
  • Het slechte en goedkoop aanvoelende design
  • De goede gebruikerservaring van webOS 3.0
  • Het gemis van een camera aan de achterzijde
  • De wat matige prestaties (haperingen, trage opstarttijden, langzame browser)

We zien dus eigenlijk meer negatieve punten dan positieve punten terug. Maar, wat is belangrijker; de gebruikerservaring van de software of de hardware? Met de hardware weet je wat je krijgt en daar kun je genoegen mee nemen of niet. Qua software valt er nog wat aan te verbeteren, maar dat gaat HP ongetwijfeld doen. Als je dus kunt leven met de nadelen van de hardware dan is de TouchPad zeker een goede optie.

Reacties (3)