Eerste nieuwe features Android 4.3 Jelly Bean bekend

01 juli 2013 3 Minuten 2 Reacties
Android-4-3-Jelly-Bean

Dat er een nieuwe versie van Android om de hoek staat is zo goed als zeker maar wanneer Google deze versie uitrolt blijft de grote vraag. Toch kunnen we inmiddels al wat meer vertellen over de nieuwe versie, welke gaat onder de naam Android 4.3 Jelly Bean. Zoals het er nu uitziet zijn de vernieuwingen die met deze versie komen minimaal.

Wat is er nieuw in Android 4.3 Jelly Bean?

Vorige week lekte de Android 4.3 Jelly Bean ROM voor de Samsung Galaxy S4 Google Edition uit welke door vele tweakers en blogger geïnstalleerd is. Hierdoor kunnen we een eerste indruk krijgen van de nieuwigheden binnen Android 4.3. AndroidCentral heeft het besturingssysteem binnenstebuiten gekeerd op een Galaxy S4 smartphone en kwam tot de volgende nieuwe features, wat er overigens zoals verwacht niet heel veel zijn.

Camera en Galerij apps

De belangrijkste en grootste verandering zien we terug in de camera-applicatie voor Android. Het ronde menu in de app vervangen is voor een arc-menu waardoor je alle opties kunt zien zonder dat je duim in de weg zit. Ook is de plaats van bepaalde opties verschoven en wordt het mogelijk de volumeknoppen te gebruiken om een foto te maken. Dan ben je dus niet meer afhankelijk van de soms niet optimaal geplaatst software-knoppen. In de Galerij-applicatie zijn ook een aantal nieuwe effecten en frames zichtbaar voor een optimale weergave van al je afbeeldingen.

Wifi en Bluetooth

Verder brengt Android 4.3 Jelly Bean een optie onder de geavanceerde wifi-instellingen waarmee je Google’s locatiedienst toestemming kunt geven om naar wifi netwerken te zoeken, zelfs wanneer wifi uitstaat. Dit kan vervolgens gebruikt worden om sneller je locatie te bepalen en is energiezuiniger dan het aanzetten van de GPS-functie. Ook is er ondersteuning voor Bluetooth Low Energy waarmee er minder energie verbruikt wordt wanneer je een smartphone of tablet koppelt met bijvoorbeeld een headset. Kortom, energie besparen staat hoog in het vaandel met deze update.

Advertentie

Notificaties

Ook de notificaties lijken een kleine update gekregen te hebben waardoor ontwikkelaars van apps toegang krijgen en meer informatie, bijvoorbeeld links en directe functies, in de notificaties kunnen tonen. zo zou een smartwatch de notificaties van je tablet of smartphone binnen kunnen halen. In de instellingen van Android is daarnaast een overzicht te vinden van alle notificaties die je op je toestel binnen hebt gekregen, met zowel gelezen als ongelezen notificaties. Met een klik op de betreffende notificatie kom je vervolgens bij de betreffende app of functie terecht.

Overige verbeteringen

Daarnaast zijn er een aantal kleine verbeteringen waaronder het verschijnen van de tijd en datum in het onderwerpveld van een e-mail wanneer je een screenshot wilt verzenden, en een kleine update voor het Roboto font. Meer over de kleine verbeteringen en aanpassingen voor ontwikkelaars lees je in het artikel van AndroidCentral en een korte indruk krijg je in onderstaande video.

Het is niet duidelijk of dit alles is wat Google met Android 4.3 Jelly Bean introduceert en of dat er voor tablets nog andere nieuwe functies ontwikkeld zijn. Wanneer Android 4.3 Jelly Bean officieel gelanceerd wordt is ook nog niet bekend. Mogelijk presenteert Google de nieuwe versie van het besturingssysteem samen met een nieuwe Nexus 7 tablet, waar overigens al maanden geruchten over rondgaan.

Reacties (2)