Eerste ervaringen met de Asus ZenPad-tablets

17 augustus 2015 5 Minuten 0 Reacties
Asus-ZenPad-feature

Asus heeft vorige week het weekend ingeluid met een Nederlandse perspresentatie van zijn nieuwe serie Android-tablets. Met deze serie tablets pakt Asus het wat simpeler aan, en brengt het alle nieuwe tablets nog maar uit onder één noemer: ZenPads.

MeMO Pads en Transformer Pads zijn dus iets dat tot het verleden behoort. Naast een nieuwe naam is ook de filosofie die ter grondslag ligt aan de tablets iets veranderd: Asus gaat dit jaar voor betaalbare luxe.

De nieuwe Asus ZenPads voor 2015

Hoewel Asus dus voor een iets simpelere line-up gaat dit jaar heeft het bedrijf zich toch nog niet willen beperken tot een overzichtelijk productaanbod, iets dat vooral merkbaar is als we kijken naar de 8 inch tablets in het aanbod van dit jaar. Gelukkig zijn dit wel de meeste interessante tablets dus kunnen we een beetje extra geduld en begrip opbrengen voor het bedrijf. Er zijn in principe twee normale, standaard, tablets in het assortiment te vinden van Asus dit jaar; de ZenPad 7.0 en ZenPad 10 (met keyboard dock) zijn de tablets die vooral de bestaande klanten tevreden moeten houden. Door op de namen van de tablets te klikken kom je op de prodcutpagina met alle specificaties, daar zullen we jullie in dit artikel niet mee vervelen. Nieuwe varianten van producten die Asus alweer een paar jaar aanbiedt zijn de ZenPad 8.0 en de ZenPad S 8.0. Helaas komen we hier in het gebied van een wat minder duidelijke strategie.

Asus ZenPad 8.0

De 8-inch ZenPad is, wellicht opvallend, de meeste interessante tablet uit het aanbod. Deze tablet is het interessantste vanwege de verwisselbare achterkant, en wint de strijd om de meest interessante Asus tablet daarmee wat ons betreft van de meer luxere en krachtigere ZenPad S 8.0. Asus-ZenPad-cover-1 De specificaties van de tablet zelf zijn erg standaard, en te lezen op onze productpagina. Waar het verschil gemaakt wordt is met de verwisselbare achterkant. Niet alleen een ander kleurtje cover is mogelijk, we zijn een stuk verder dan de tijd dat de Nokia 3310 ons die mogelijkheid voor het eerst bood. De Asus ZenPad 8.0 heeft namelijk een connector aan de achterkant zodat nieuwe ‘covers’ ook daadwerklijk voorzien kunnen worden van nieuwe functies. Op de presentatie hebben we onder andere een Audio hoes gezien met een kleine ingebouwde soundbar die 5.1 audio weet te generen, maar zagen we ook een accu-cover die extra capaciteit beschikbaar maakt voor de tablet. Dit zijn natuurlijk interessante ontwikkelingen en lijken in eerste instantie gewoon goed te werken. Dat gaan we in de praktijk natuurlijk graag beter bekijken. Helaas is de prijs van deze leuke extra’s nog niet bekend gemaakt, maar met het oog op het 239 euro lezende prijskaartje van de ZenPad 8.0 zal het allemaal wel meevallen.

Asus ZenPad S 8.0

De meest luxe tablet van Asus die jaar is de ZenPad S 8.0. In deze tablet krijg je standaard 32GB opslaggeheugen, een moderne Intel-processor maar vooral ook een scherm van indrukwekkende kwaliteit. Niet alleen de resolutie is met 2048 x 1536 hoog maar door verbeteringen in laminering van het scherm is de schermhelderheid (lichtopbrengst) ook weer een stukje verbeterd. Asus-ZenPad-scherm Een nieuwe image-processing chip maakt voor betere weergave van zowel contrast als details. De krachtpatser van Asus heeft, net zoals de normale variant, een beeldverhouding van 4:3. Deze nieuwe vierkantere schermkeuze is iets dat we steeds vaker zien op Android tablets (en voor iPad het standaard formaat is geweest vanaf dag één). Wij preferen deze verhouding trouwens ook dus verwelkomen de trend met open armen. De ZenPad S 8.0 heeft helaas niet de blitse mogelijkheden van nieuwe kleurtje of handige cover-accessoires. Om de tablet zo dun en licht mogelijk te houden is die functionaliteit helaas gesneuveld. Deze tablet is vanaf deze week te koop voor 279 euro, en dat is gezien de specificaties een scherpe prijs.

De eerste hands-on ervaringen

Natuurlijk is het bovenstaande al een klein beetje gepeperd met de ervaringen die ik vorige week tijdens de presentatie heb gehad met de tablets. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik de ZenPad C 7.0 en de 10.1-inch variant gewoon heb genegeerd op de presentatie, de BBQ-kip was aantrekkelijker dan de zoveelste kleine update van een bestaande productlijn. Daar kan de naamsveranderingen niets aan veranderen. Asus-ZenPad-kleuren De 8-inch varianten waren dus interessanter, maar ik heb er niet genoeg tijd mee kunnen doorbrengen om er al echt iets over te zeggen. In eerste instantie voelen alle tablets in de aanbod gewoon goed en luxe aan, en sprong vooral het scherm van de ZenPad S 8.0 er duidelijk uit. Kleine ‘touches’ zoals metalen randjes, ‘lederen’ of ‘metaalgeborstelde’ achterkantjes maken de Asus-tablets dit jaar af. Aan het einde van de rit is het echter vooral de potentie van de standaard 8-inch variant die het meest tot de verbeelding spreekt, we zijn erg benieuwd welke accessoires er dit jaar voor op de markt gaan komen en of andere Android-fabrikanten dit voorbeeld gaan volgen.

Reacties (0)