Een custom ROM op je tablet: Wat is het en waarom zou je het doen?

12 september 2012 2 Minuten 5 Reacties
android

Gisteren heb ik een uitgebreid artikel geschreven over het rooten van je tablet. Over wat het is, waarom je dit zou doen, en waarom je het juist niet zou moeten doen. Een onderdeel van het rooten van je tablet kan het installeren van een custom ROM zijn. In dit artikel ga ik wat dieper in op wat een custom ROM precies is en waarom je deze op je tablet zou willen installeren.

Wat is een ROM?

De definitie van een ROM is de afgelopen jaren nogal veranderd maar in de context van tablets komt het er op neer dat de ROM een stukje geheugen is dat bestaat uit het besturingssysteem en aanverwante software die door de fabrikant op je tablet op je tablet gezet worden. Het kale besturingssysteem en de software toevoegingen die vanuit de winkel op je tablet staan worden ook wel ‘stock ROM’ genoemd.

Wat is een custom ROM?

Een custom ROM is een door ontwikkelaars gemaakte variant die speciaal geschikt is voor jouw tablet, of dit nu een Nexus 7 of een Yarvik tablet is. Deze variant kan een compleet nieuwe versie van het Android besturingssysteem bevatten of voorzien zijn van een aantal belangrijke wijzigingen die extra functies toevoegen. Deze custom ROM wordt over je ‘stock ROM’ geplaatst welke daarna niet (eenvoudig) meer terug te halen is.

Om een custom ROM op je tablet te installeren is het eerst nodig je apparaat te rooten. Wat dat precies is en waarom je dit wel of niet zou moeten doen lees je in het artikel over je tablet rooten.

Voor- en nadelen

De voor- en nadelen van het installeren van een custom ROM komen grotendeels overeen met de voor- en nadelen van het rooten van je tablet.

Zo biedt een custom ROM je als voordelen dat je kunt beschikken over de nieuwste Android versie voordat de fabrikant deze uitrolt (als dit al gebeurt). Ook krijg je vaak meer mogelijkheden qua instellingen en functies, en worden bugs en andere problemen middels een custom ROM meestal snel opgelost. Bloatware en andere software die standaard door de fabrikant geleverd wordt ontbreken vaak waardoor je aan de slag kunt met een ‘schoner systeem’, en je krijgt vaak meer mogelijkheden om de user interface en andere instellingen naar eigen smaak aan te passen.

Reacties (5)