Dossier: de beste budgetsmartphones tot 250 euro

06 juli 2019 + 10 minuten 0 Reacties
huawei-p-smart-2019-foto-4

Wat zijn de beste smartphones tot 250 euro? In dit dossier vergelijken we vijf toestellen voor een zacht prijsje. We kijken naar de Huawei P Smart 2019, Honor 10 Lite, LG G7 Fit, Motorola G7 en de Nokia 4.2.

Tussen al het geweld van de vlaggenschepen moeten we niet vergeten dat er ook uitstekende budgetsmartphones op de markt verschijnen. Je zult wellicht wat in moeten leveren op de kwaliteit van het display, de hardware of de extra functies, maar voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding kom je al snel uit bij deze goedkopere smartphones. Zie je door de bomen het bos niet meer? In dit dossier bespreken we de beste smartphones tot 250 euro.

De afgelopen maanden hebben we verschillende budgetsmartphones getest. Het is opvallend dat we nagenoeg geen slechte smartphones zijn tegengekomen. Natuurlijk is er op ieder model wel iets aan te merken als we ze gaan vergelijken met het middensegment of het hoge segment, maar die vergelijking is ook niet eerlijk. Je betaalt nu eenmaal veel minder voor een budgettoestel. En wat je krijgt, dat is anno 2019 behoorlijk veel als het gaat om budgettoestellen.

In dit dossier behandelen we de Huawei P Smart 2019, Honor 10 Lite, LG G7 Fit, en de Motorola Moto G7. Tot slot voegen we ook nog de Nokia 4.2 toe aan dit dossier.

Huawei P Smart (2019) – conclusie

Al met al biedt Huawei wederom veel waar aan voor relatief weinig geld, wat vooral voor de mensen met een beperkt budget als muziek in de oren moet klinken. Er zijn wel enkele nadelen aanwezig. Zo is de bouwkwaliteit niet jé van hét, klinkt het geluid uit de enige speaker armoedig en voelt de micro-usb-poort gedateerd aan. De camera’s aan de achterkant presteren ook niet altijd even goed, waardoor je je af moet vragen of je wel met dit toestel op zak de straat op wil gaan. Er zijn gelukkig redenen om dit wél te doen.

Zo zijn er weinig smartphones in dit segment met een display die ver boven zijn prijscategorie zit. Het grote scherm met zijn hoge resolutie en hoogste aantal pixels per inch (van de afgelopen zes, zeven maanden) oogt best mooi en de kleuren komen goed tot hun recht. Verder ziet het toestel er tof en jong uit, is er een koptelefoonaansluiting aanwezig en mag je rekenen op een vingerafdrukscanner. Android Pie is dan nog de kers op de slagroomtaart. Dit is niet het beste budgettoestel van nu, maar wel één van de betere van de afgelopen tijd.

Lees de volledige review van de Huawei P Smart 2019 en bekijk de productpagina voor alle specificaties en de laagste prijs.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Display
  • Android Pie
  • Design

Minpunten
  • Bouwkwaliteit

  • Micro-usb
  • Geluid

Honor 10 Lite – conclusie

Als we naar de Honor 10 Lite als zelfstandige smartphone kijken, dan zijn er weinig dingen die je kunnen teleurstellen. Honor staat bekend om smartphones met een premium ogend design, goede accuduur en relatief goede schermkwaliteit. En op die vlakken stelt de Lite echt niet teleur. Dingen die roet in het eten gooien zijn de problemen die gamers kunnen tegenkomen, het niet kunnen opladen met een usb-c-poort en het gebrek aan waterdichtheid. De camera is middelmatig, maar op het gebied van geheugen scoort het toestel wel goed.

Al met al is het zo dat je voor die 229 euro (of soms nog minder) een prima smartphone in huis haalt die helemaal niet slecht is voor deze prijs. Maar het apparaat lijkt wel extreem veel op wat Huawei en Honor in de afgelopen maanden hebben uitgebracht en het is nog maar de vraag hoe consumenten gaan reageren op die eenheidsworst. Zoek je echter een mooi ogende smartphone met redelijke jonge software en vind je het niet erg dat de camera niet de beste foto’s maakt, dan kun je dit toestel overwegen in je volgende budgetzoektocht.

Lees de volledige review van de Honor 10 Lite en bekijk de productpagina voor alle specificaties en de laagste prijs.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Accu
  • Design
  • Geheugen

Minpunten
  • Micro-usb

  • Monospeaker
  • Eenheidsworst

LG G7 Fit – conclusie

Op de LG G7 Fit is niet zoveel aan te merken. Voor de prijs heb je qua hardware een uitstekend toestel in handen dat meer dan prima aan al je wensen zal voldoen. De Snapdragon 821 zal voor de meeste gebruikers nog snel genoeg zijn. De mogelijkheden op het gebied van audio zijn ongekend voor een toestel in dit prijssegment. De camera’s zijn zeer degelijk en de kunstmatige intelligentie is een leuk extraatje. Afgezien van de software met diverse voorgeïnstalleerde apps en het updatebeleid van LG is er eigenlijk vrij weinig op het toestel aan te merken en is het best indrukwekkend te noemen wat LG in dit betaalbare toestel heeft weten te stoppen.

De vraag is alleen of het toestel niet te laat op de markt is gebracht. De reguliere LG G7 ThinQ is inmiddels flink in prijs gedaald en dat toestel heeft net even wat meer te bieden met de betere camera’s, snellere processor en draadloos opladen. Zou de LG G7 Fit tegelijk met de LG G7 ThinQ op de markt zijn gebracht (bijvoorbeeld als Lite-model van de G7 ThinQ), dan waren de prijzen van respectievelijk 349 en 849 euro prima om een goede afweging te kunnen maken. Mijn voorkeur zou dan naar de LG G7 Fit zijn gegaan, want de toestellen lijken zo erg op elkaar dat het grote verschil in prijs bijna niet te verantwoorden zou zijn voor alleen het draadloos opladen, een snellere processor en de dubbele camera’s. Je zou dan twee LG G7 Fit-modellen kunnen kopen ten opzichte van één LG G7 ThinQ, terwijl je ook nog geld over had voor een flinke micro-sd-kaart om het geheugen uit te breiden. De LG G7 Fit biedt namelijk erg veel waar voor het geld en is individueel gezien een prima toestel. De LG G7 ThinQ is echter nu zover in prijs gedaald, dat het onderlinge prijsverschil nog geen honderd euro is. Hierdoor valt de LG G7 Fit een beetje in een gat, want voor wie is dit toestel nu bedoeld?

Lees de volledige review van de LG G7 Fit en bekijk de productpagina voor alle specificaties en de laagste prijs.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Premium design van metaal en glas
  • Audio-mogelijkheden
  • Scherp display met hoge resolutie

Minpunten
  • Veel voorgeïnstalleerde apps

  • Updatebeleid
  • Accucapaciteit

Motorola Moto G7 – conclusie

Ondanks onze positieve ervaringen met zowel de Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus is het moeilijk de toestellen aan te bevelen. Beide hebben redelijke specificaties, een modern design, usb-c en een goedwerkende camera, terwijl je er niet diep voor in de buidel hoeft te tasten. Het zijn an sich perfecte telefoons voor mensen die er niet de hoofdprijs voor willen betalen en toch een prima smartphone-ervaring in huis willen halen. Het enige wat echt nadelig is voor deze smartphones, is de magere accu van 3.000 mAh.

Ondertussen heeft de concurrentie ook niet stilgezeten. Voor relatief lage bedragen haal je smartphones in huis met minstens evenveel werk- en opslaggeheugen (soms zelfs meer), maar in elk geval een betere processor, slimmere camera’s en meer vermogen voor de accu. Wil je je liever niet wagen aan een Huawei of een Honor vanwege de software, wat we goed kunnen begrijpen, dan zijn deze Motorola’s een prima alternatief. Wil je echter meer uit je geld halen, dan doe je er goed aan te kijken naar andere toestellen binnen deze prijscategorie.

Lees de volledige review van de Motorola Moto G7 en bekijk de productpagina voor alle specificaties en de laagste prijs.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Modern design
  • Meegeleverd hoesje
  • Usb-c-aansluiting

Minpunten
  • Accu

  • Camera’s
  • Processors

Nokia 4.2

Een dossier met goedkope smartphones tot 250 euro is niet compleet zonder een model van Nokia te noemen. We hebben helaas geen testexemplaar van Nokia gekregen, maar vinden wel dat we dit toestel even moeten benoemen. De Nokia 4.2 is een betaalbare smartphone met een display van 5,7-inch, een Snapdragon 439-processor, 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslaggeheugen.

De Nokia 4.2 heeft een dubbele camera aan de achterzijde en draait op Android One. Deze versie van Android zorgt ervoor dat je snel en regelmatig software- en beveiligingsupdates krijgt, zodat je toestel altijd veilig te gebruiken is. Een vingerafdruksensor en Face Unlock is aanwezig en het toestel heeft een design van glas en aluminium. Minpuntje is de micro-usb-aansluiting, de tragere processor in vergelijking met de andere toestellen en ook het display is met een resolutie van 1.520 bij 720 pixels een stukje minder dan bij de concurrenten.

De beste smartphone onder 250 euro

Slechte budgetsmartphones zul je in dit dossier niet vinden. Andersom zijn er ook geen echte uitschieters. Door de magere accu van de Motorola Moto G7 valt dit toestel in ieder geval af, alhoewel het moderne design en de usb-c-aansluiting wel goed in de smaak zullen vallen. De Honor 10 Lite is een goede keuze met een fraai design, een goede accu en een prima scherm, alhoewel de camera middelmatige prestaties levert en het geluid uit de speaker zeer matig is. De Nokia 4.2 is een interessante keuze door Android One, maar moet het qua hardware wel duidelijk afleggen tegenover de andere toestellen. De toppers in dit dossier zijn, zij het nipt, de LG G7 Fit en de Huawei P Smart 2019.

Op het gebied van audio heeft de LG G7 Fit een streepje voor door de Boombox-luidspreker en de ondersteuning voor DTS:X 3D Sound via een hoofdtelefoon en de 32-bit hifi quad-dac (digital to audio converter). Ook het display met een hoge resolutie en het design zijn bij dit toestel een pluspunt. Houdt echter wel rekening met een mindere accuduur en het updatebeleid van LG. LG is niet de snelste als het gaat om updates voor de eigen smartphones. De andere topper van dit dossier is de Huawei P Smart 2019. De Huawei P Smart 2019 heeft een jong en fris design, alhoewel de bouwkwaliteit wel iets beter kan. Verder krijg je een scherp display en een goede accuduur. Je krijgt veel waar voor je geld wanneer je kiest voor de LG G7 Fit of de Huawei P Smart 2019.

Reacties (0)