Dolby Atmos surround sound-technologie komt naar tablets en smartphones

24 maart 2014 1 Minuut 0 Reacties
Dolby-Atmos

Dolby wil high-end surround sound onafhankelijk maken van de locatie waar je jezelf bevindt. Het bedrijf brengt daarom de nieuwe Atmos surround sound-technologie naar tablets en smartphones.

Vorig jaar kwamen we tijdens MWC 2013 de DTS Headphone:X-technologie tegen waarmee nagenoeg elke smartphone of tabletgebruiker indrukwekkend surroundgeluid via een koptelefoon te horen kan krijgen. Dolby kan natuurlijk niet achterblijven en wil daarom voor het einde van dit jaar de eerste tablets en smartphones voorzien van Dolby Atmos, een techniek die al gebruikt wordt in bioscoopzalen.

De huidige mobiele apparaten leveren in combinatie met een koptelefoon een prima geluid maar dit is altijd in stereo. Met name tijdens het kijken van een film heeft surroundgeluid, geluid dat uit meerdere richtingen komt, een toegevoegde waarde. Met de Dolby Atmos-technologie is het voor audiodesigners mogelijk om audio overal in de ruimte te plaatsen voor een dynamische luisterervaring. Volgens Dolby is de technologie te vergelijken met een compleet 5.1-kanaals home cinema systeem maar dan zonder fysieke speakers in de ruimte.

Afgezien van de audioprocessor die zich op mobiele chips bevindt is er voor Dolby Atmos geen speciale hardware nodig. Door het gebruik van complexe algoritmes worden de gebruiker namelijk voor de gek gehouden en lijkt het alsof audio uit verschillende richtingen komt. De technologie werkt echter alleen in combinatie met een koptelefoon, niet de ingebouwde speakers van tablets en smartphones.

Advertentie

Dolby heeft aangegeven dat de Atmos-technologie in ieder geval werkt met de onlangs aangekondigde Qualcomm Snapdragon 805-processor. Of ook andere mobiele apparaten van de nieuwe surround-technologie gebruik kunnen maken is niet duidelijk. Dolby verwacht voor het einde van dit jaar de eerste smartphones en tablets met Atmos uit te rusten.

Reacties (0)