De beste Windows 8 tablets van dit moment (zomer 2014)

21 juni 2014 + 10 minuten 1 Reacties
Asus-Transformer-Book-T100-review-display

De zomer van 2014 is vandaag aangebroken en het mag inmiddels bekend zijn dat we dan de beste Windows 8 tablets van dit moment weer onder elkaar zetten.

De zomer van 2014 is vandaag aangebroken en het mag inmiddels bekend zijn dat we dan de beste tablets van dit moment weer onder elkaar zetten. De afgelopen vier maanden hebben we weer veel nieuwe modellen voorbij zien komen en de meeste aan een review onderworpen. In dit artikel kijken we naar de beste Windows 8 tablets, convertibles en hybride modellen, maar kijken we ook vooruit naar wat er de komende weken nog gelanceerd zal worden.

Zoals elk seizoen zetten we de beste Windows 8 tablets onder elkaar, kijkend naar onze eigen ervaringen in reviews, ervaringen die gebruikers in onze database publiceren en de ontwikkelingen in de markt van Windows 8 tablets. Mocht Windows 8 niet het besturingssysteem zijn waar jij voor wilt gaan dan kun je terecht in onze overzichten van de beste Android tablets en de beste tablets algemeen. Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Een nieuwe tablet aanschaffen is iets waar je goed over na moet denken, vooral omdat er ontzettend veel keuze is, zowel qua hardware als qua software. De tablets die wij als beste zien hoeven bijvoorbeeld voor jou persoonlijk niet het beste te zijn omdat je budget of je wensen qua formaat een belangrijke rol spelen. Om deze reden raden we altijd aan ons tablet review archief door te nemen om een goed beeld te krijgen van de tablets die momenteel in Nederland te koop zijn.

Wat is Windows 8?

Windows 8 mag inmiddels bij iedereen een bekend besturingssysteem zijn, en ook op het gebied van tablets zien we steeds meer interessante ontwikkeling wat betreft Windows 8. Afgelopen lente heeft Microsoft Windows 8.1 Update 1 gelanceerd. Deze update brengt diverse optimalisaties voor zowel gebruikers van een tablet als gebruikers van een computer met keyboard en muis. Wil je meer weten over de verbeteringen binnen Windows 8.1 neem dan ons Windows 8.1 Update 1 artikel door. Daarbij is het interessant om te vermelden dat de Windows Store, de plek waar je de apps voor de touch-omgeving van Windows 8 vindt, flink gegroeid is. Windows RT, de versie van Windows 8 die eigenlijk voor tablets ontwikkeld is, zien we nauwelijks meer terug. Mocht je er nog niet helemaal uit zijn of Windows 8 het besturingssysteem voor jou is, neem dan onze vijf redenen om voor Windows 8 te gaan door.

De beste tablets van dit moment

Begin dit jaar hebben we verschillende nieuwe Windows 8 tablets, hybriden en convertibles voorbij zien komen tijdens grote beurzen als CES, Computex en MWC. Een aantal van deze tablets is reeds te koop in Nederland, maar veel modellen verschijnen pas na de zomer. In onderstaand overzicht vindt je de beste Windows 8 tablets van dit moment, welke reeds in Nederland te koop zijn en waarvan ook reeds reviews en ervaringen gepubliceerd zijn. We houden in dit overzicht geen speciale volgorde aan.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Microsoft Surface tablets

De Microsoft Surface tablets zijn alweer een tijdje terug gelanceerd, en Microsoft heeft zelfs al de nieuwe Surface Pro 3 aangekondigd, maar toch mogen deze modellen niet in ons overzicht ontbreken. Als je op zoek bent naar een tablet die ook als laptop redelijk goed dienst kan doen dan ben je bij de Surface 2 en Surface Pro 2 aan het juiste adres. Beide modellen kunnen voorzien worden van een keyboard cover en hebben in onze reviews kunnen overtuigen. De Surface 2 is een prima tablet voor diegenen die basistaken als e-mailen, surfen en media consumeren het belangrijkste vinden, maar beschikt ook over Office-software waarmee productief gewerkt kan worden. Vooralsnog heeft Microsoft geen opvolger aangekondigd, maar dit model is nog steeds interessant want de tablet biedt indrukwekkende prestaties, een lange batterijduur en een zeer goed display.

Voor diegenen die wat meer kracht en mogelijkheden verwachten, vooral op het gebied van productief werken, is de Surface Pro 2 een interessante optie. Dit model is de krachtpatser van de twee, is uitgerust met een active digitizer stylus en komt met meer opslaggeheugen en werkgeheugen. De tablet biedt indrukwekkende prestaties, een zeer goed display, een prima batterijduur en onbeperkte toegang tot de desktopinterface. Voor de productieve en/of creatieve gebruikers is de Surface 2 Pro een echte aanrader, met name wanneer de tablet gecombineerd wordt met één van de keyboard covers.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface 2 of lees onze Surface 2 review.
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Pro 2 of lees onze Surface Pro 2 review.

Dell XPS 11

Een nieuwkomer in onze lijst is de Dell XPS 11, een apparaat dat de concurrentie met de Microsoft Surface tablets aangaat. Er is echter een belangrijk verschil; de XPS 11 is een zogenaamde convertible, wat inhoudt dat het display niet losgehaald kan worden van het toetsenbord maar dat het wel een flexibel display is dat 360 graden is om te klappen. Hierdoor kan het apparaat ook als tablet gebruikt worden. Met name als laptop wint de XPS 11 het van de Surface Pro 2, onder meer dankzij het ultradunne toetsenbord en de gebruiksmogelijkheden. De Dell XPS 11 is een zeer krachtige Windows 8.1-machine met een zeer slank en hoogwaardig design, en een indrukwekkend display. Niet onbelangrijk is dat dit apparaat ook comfortabel als tablet te gebruiken is.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Dell XPS 11 of lees onze Dell XPS 11 review.

Dell Venue 8 Pro

In 2014 zien we ook steeds meer kleine Windows 8 tablets verschijnen, waaronder modellen van Toshiba, Lenovo en Acer. De beste kleine Windows 8 tablet die we getest hebben komt echter bij Dell van de band rollen. De Dell Venue 8 Pro is een uitstekende tablet met indrukwekkende prestaties, een goed display en een prima bouwkwaliteit. Daarbij beschikt de tablet over een active digitizer (stylus niet inbegrepen), kun je diverse interessante accessoires aanschaffen en heb je volledige toegang tot de desktopinterface door het gebruik van Windows 8.1. Het nadeel van kleine Windows 8 tablets heeft te maken met Windows 8 zelf. Het besturingssysteem gaat nog niet optimaal om met kleine displays waardoor elementen soms te klein worden weergegeven.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Dell Venue 8 Pro of lees onze Dell Venue 8 Pro review.

Lenovo Yoga-series

Lenovo heeft het afgelopen jaar weer diverse convertibles in de Yoga-serie uitgebracht en twee van deze modellen hebben ons absoluut kunnen overtuigen; de Lenovo Yoga 2 Pro en de Lenovo ThinkPad Yoga. Beide apparaten zijn op hun eigen manier indrukwekkend te noemen, met de ThinkPad Yoga die beschikt over een uitmuntend toetsenbord en interessante features voor zakelijke gebruikers, en de Yoga 2 Pro die voorzien is van een zeer goed hoge resolutie display en krachtige prestaties. Beide convertibles beschikken over een display dat 360 graden gedraaid kan worden en zijn zeer complete apparaten voor de veeleisende gebruiker. Door het grote aantal features en de goede specs zijn de Lenovo Yoga-modellen niet goedkoop, maar wel absolute aanraders voor diegenen die een alleskunner voor zowel content consumptie als productie zoeken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Yoga 2 Pro of lees onze Lenovo Yoga 2 Pro review.
Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo ThinkPad Yoga of lees onze Lenovo ThinkPad Yoga review.

Asus Transformer Book T100

Niet iedereen heeft een groot budget om een Windows 8 tablet aan te schaffen en voor diegenen die met een beperkt budget toch een volwaardig en compleet apparaat willen is de Asus Transformer Book T100 interessant. Dit model is een zogenaamde hybride, wat inhoudt dat het display als stand-alone tablet gebruikt kan worden en in combinatie met keyboard dock een volwaardige laptop is. Hoewel deze hybride Windows 8 laptop/tablet niet de beste is qua scherm, bouwkwaliteit of prestaties krijg je voor relatief weinig geld wel een zeer compleet pakket. De Transformer Book T100 beschikt over Windows 8.1-software, komt met een volledig keyboard dock, biedt stabiele prestaties en wordt met een gratis versie van Office geleverd. Dit alles voor minder dan 350 euro.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus Transformer Book T100 of lees onze Asus Transformer Book T100 review.

Overige en nieuwe tablets

Er zijn zoals in het begin van dit artikel aangegeven natuurlijk meer goede Windows 8 tablets, convertibles en hybride modellen. Sommigen hiervan verdienen een eervolle vermelding, omdat ze op een bepaald gebied uitblinken. Neem bijvoorbeeld de Asus Transformer Book Trio, een indrukwekkend en goed presterend apparaat dat je toegang geeft to zowel Android als Windows 8. Helaas is dit model nauwelijks meer in Nederland te vinden. Hetzelfde geldt voor de Asus VivoTab Note 8, een tablet die wel in de rest van Europa te koop is en op papier een interessante kleine Windows 8 tablet is. Ook Lenovo heeft in de vorm van de ThinkPad Tablet 8 een zeer goede kleine Windows 8 tablet, met name voor de zakelijke gebruiker. Wanneer je een krachtpatser met hybride design zoekt dan is de HP Spectre 13 X2 ook het overwegen waard.

De komende maanden komen er natuurlijk weer nieuwe Windows 8 tablets, convertibles en hybriden op de Nederlandse markt, waaronder een aantal interessante modellen. Zo heeft Asus de Transformer Book Flip met afneembaar toetsenbord aangekondigd en komt hetzelfde bedrijf met de opvallende Transformer Book V, een pakket dat uit een laptop, een tablet en een smartphone bestaat. Vanaf eind augustus 2014 ligt de nieuwe Microsoft Surface Pro 3 in de Nederlandse winkels en ook HP heeft een aantal aantrekkelijke apparaten aangekondigd, waaronder de Pro x2 612. Voor diegenen met een klein budget zijn de Toshiba Encore 2 WT8-B met 8-inch display en de Toshiba Encore 2 WT10-A met 10-inch display interessant.

Tablets vergelijken

Alle Windows 8 tablets die moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (1)