De beste Windows 10 tablets van dit moment (lente 2016)

21 maart 2016 + 10 minuten 1 Reacties
HP-Spectre-13-x360-review-positie

De lente van 2016 is weer aangebroken en dus kun je van ons weer een overzicht van de beste Windows 10 tablets van dit moment verwachten.

De temperaturen buiten gaan weer omhoog en sinds vandaag kunnen we ook officieel van de lente spreken. Zoals elk seizoen zetten we de beste tablets van dit moment weer voor je onder elkaar, te beginnen met de beste Windows 10 tablets van de lenten van 2016. Ondanks dat we de pret niet willen drukken kunnen we al wel zeggen dat er ten opzichte van vorig seizoen niet heel veel veranderd is.

Aan het begin van elk seizoen zetten we nog altijd de beste tablets van dit moment voor je onder elkaar. Sinds de komst van Windows 10 verwachtten we een groot aantal stand-alone tablets met dit besturingssysteem maar helaas moeten we daar nog steeds op wachten. Windows 10 Mobile, de versie voor kleinere tablets en smartphones, wordt immers nu pas uitgerold naar een beperkt aantal smartphones. Voor nu moeten we het dus vooral doen met hybride modellen en convertibles, apparaten die ook als laptop gebruikt kunnen worden. De beste modellen van dit moment selecteren we aan de hand van de reviews die we de afgelopen tijd gepubliceerd hebben en de ervaringen die bezoekers hebben achtergelaten in onze tablet database. Daarnaast kijken we naar de ontwikkelingen in de markt en de prijzen van de verschillende apparaten. Mocht Windows 10 niet het besturingssysteem zijn waar jouw voorkeur naar uitgaat dan kun je terecht in onze overzichten van de beste Android tablets en de beste tablets algemeen (verschijnt binnenkort). Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe tablet, of wellicht een convertible/hybride, dan is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zeker op het gebied van Windows 10 is er voor elk prijskaartje en voor elke wens wel een apparaat te vinden. Wat de beste tablet, hybride of convertible voor jou is, is dan ook afhankelijk van meerdere factoren. Zo kun je kijken naar je budget, het gebruik, het besturingssysteem waar je graag mee werkt en het formaat dat je zoekt. Ons overzicht is dan ook niet bindend voor iedereen en daarom raden we je aan zelf ook op zoek te gaan. Neem dan hiervoor review archief eens door. Ook raden we je aan onze artikelen met waar je op moet letten bij het kopen van een tablet en vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet door te nemen.

Wat is Windows 10?

Windows 10 mag inmiddels een bekend besturingssysteem voor iedereen zijn. Het is de opvolger van het matig ontvangen Windows 8(.1) en moet volgens Microsoft op apparaten van alle formaten vloeiend draaien. Dat geloven we graag maar Windows 10 Mobile, de versie voor kleinere apparaten, heeft lang op zich laten wachten. De eerste versie wordt zelfs op dit moment pas naar een beperkt aantal toestellen uitgerold. Wanneer we een vloedgolf stand-alone Windows 10 tablets en phablets kunnen verwachten is dus nog onduidelijk.

Windows 10 bevat vele verbeteringen ten opzichte van Windows 8, met onder meer Cortana als digitale assistent, een speciale tabletmodus voor wanneer je vooral het touchscreen gebruikt en Continuum waarmee je van je tablet of smartphone een volwaardige desktop-pc kunt maken. Alles over Windows 10 lees je in ons artikel Windows 10: alles dat je moet weten.

De beste tablets van dit moment

Zoals hierboven al aangegeven is het aanbod van stand-alone Windows 10 tablets nog zo klein dat we ons daar op dit moment niet op focussen, maar op het gebied van hybriden en convertibles gebeurt er genoeg. Er zijn de afgelopen maanden diverse nieuwe apparaten gelanceerd en ook nieuwe spelers op de Windows-markt verschenen, waaronder Samsung en Huawei. Deze apparaten liggen net in de winkels of moeten nog verschijnen, dus nemen we ze de volgende keer (mogelijk) mee. Op dit moment heersen Microsoft en HP nog, maar voor het eerst hebben we ook een goedkope tablet uit China in ons overzicht opgenomen. In dit overzicht vind hybride laptops en convertibles die reeds in Nederland te koop zijn en waarvan ook reeds reviews en ervaringen gepubliceerd zijn. We houden in dit overzicht geen speciale volgorde aan.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Microsoft Surface Pro 4

Hoewel we geen speciale volgorde aanhouden zal het niemand verbazen dat de Microsoft Surface Pro 4 bovenaan onze lijst prijkt. Deze hybride tablet/laptop is alweer een tijdje te koop in Nederland maar Microsoft laat nog altijd zien hoe de ideale combinatie tussen een tablet en een laptop er uitziet. De Surface Pro 4 is in vele opzichten een premium apparaat en dat zien we dan natuurlijk ook terug in de prijs.

De Microsoft Surface Pro 4 is voorzien van een waslijst aan premium specificaties, waaronder een hoge resolutie scherm met een ondersteuning voor de Surface Pen, een krachtige Intel-processor en meerdere opties qua werkgeheugen en opslaggeheugen. Wij waren met name onder de indruk van het goede scherm met hoge resolutie, de perfect werkende keyboardcover, de handige kickstand en natuurlijk de krachtige prestaties van elke configuratie.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Pro 4 of lees onze Surface Pro 4 review.

HP Pavilion x2 (2015)

Voor diegenen die een kleiner budget hebben maar wel productief willen kunnen werken met een goed presterend apparaat is de HP Pavilion x2 met een formaat van 10-inch interessant. HP heeft dit model onlangs een kleine update gegeven, met onder meer een slanker design en een krachtigere processor. De adviesprijs van 299 euro is echter hetzelfde gebleven.

Voor 299 euro is de HP Pavilion x2 waarschijnlijk een van de meest solide aanvoelende en luxueus ogende Windows-hybride in zijn klasse. Met een scherm dat qua kwaliteit ook nog eens hoge ogen gooit is er maar weinig niet mooi te vinden aan de externe hardware. De internals zijn ook meer dan redelijk, en hoewel het systeem niet al te krachtig is mag je daar gewoon ook niet verwachten van een kleine, mobiele en vooral betaalbare hybride uit deze (prijs)klasse. Wat ons betreft heeft HP met dit apparaat de lat wat hoger gelegd in dit segment van de markt.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de HP Pavilion x2 of lees onze HP Pavilion x2 review.

HP Spectre 13 x360

Maar, HP heeft ook een premium apparaat in het assortiment dat de concurrentie met de Surface Pro 4 aan moet gaan. De HP Spectre 13 x360 is een convertible, wat inhoudt dat het scherm 360 graden gedraaid kan worden, en komt met diverse interessante specificaties. Daarvoor moet echter wel flink in de buidel getast worden.

De HP Spectre 13 x360 is voorzien van een 13.3-inch display met full hd- of quad hd-resolutie, komt met een 360 graden draaibaar scherm, is uitgerust met een krachtige Intel Core-processor die vergezeld wordt door 8GB aan werkgeheugen, en beschikt over voldoende draadloze en fysieke aansluitingsmogelijkheden. Voor dit alles moet wel zo’n 1.200 euro betaald worden.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de HP Spectre 13 x360 of lees onze HP Spectre 13 x360 review.

Microsoft Surface 3

Als de Surface Pro 4 je interessant lijkt maar je hebt niet zo’n groot budget en hebt ook niet de krachtige prestaties van dat model nodig, dan is de Surface 3 nog steeds een ideaal alternatief. Deze tablet komt standaard zonder dock of stylus maar biedt een meer dan prima Windows-ervaring. Je kunt er alle bekende accessoires op aansluiten, krijgt de handige kick-stand en krijgt zelfs het high-end display van de Surface Pro 4.

Voor een prijs vanaf inmiddels 549 euro is de Surface 3 een prima alternatief voor diegenen die minder budget hebben en minder eisen aan de prestaties en accessoires stellen. We hebben de Surface 3 uitgebreid getest en zijn met name enthousiast over het scherm, de zeer slanke en lichte behuizing van hoge kwaliteit en de volledige versie van Windows.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface 3 of lees onze Surface 3 review.

Asus Transformer Book T100 Chi

Niet alleen HP en Microsoft maken goede tablets, hybriden en convertibles. Asus heeft met de Transformer Book T100 Chi ook laten zien een premium apparaat voor niet teveel geld in de markt te kunnen zetten. De T100 Chi is met een prijs van z399 euro wat duurder dan bijvoorbeeld de HP Pavilion x2 maar biedt een premium behuizing, een scherm met een hogere resolutie en een Bluetooth-toetsenbord.

De hybride tablet komt met een 10.1-inch display, prima prestaties, een goed functionerend keyboard dock, diverse aansluitingsmogelijkheden en gewoon een compleet pakket waarmee de productieve gebruiker comfortabel aan de slag kan.

Bekijk alle specificaties, features en prijzen op de productpagina van de Asus Transformer Book T100 Chi of lees onze Asus Transformer Book T100 Chi review.

HP Spectre x2

HP heeft niet één maar twee apparaten die de concurrentie met de Microsoft Surface Pro 4 aan kunnen gaan. De Spectre x2 is eigenlijk meer een soort kopie, zeker als we kijken naar het toetsenbord dat losgehaald kan worden. Maar, een kopie of niet; dit is een premium apparaat dat op ons een buitengewoon goede indruk achtergelaten heeft.

We kunnen ons zelfs voorstellen dat er mensen zijn die de voorkeur geven aan de HP-versie van het design (andere afronding hoeken, u-vormige kickstand). Wij zouden de HP Spectre X2 12-A005ND variant met een prijs van rond de 1000 euro aanraden, qua prijs vergelijkbaar met de goedkoopste Surface Pro 4 maar geleverd inclusief de goede toetsenbordcover.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de HP Spectre x2 of lees onze HP Spectre x2 review.

Chuwi Vi10

Wie een goedkope Android- of Windowstablet zoekt, hoeft zich allang niet meer te beperken tot de bekende merken. Chinese webwarenhuizen zijn volop actief in Europa, en brengen tablets op de markt met exotische namen als Teclast, Chuwi, Onda en Pipo. De tablets zijn doorgaans erg goedkoop en bieden interessante opties, reden genoeg om een goed presterend model in onze lijst op te nemen. Wij testten Chuwi Vi10, een 10.6-inch tablet die zowel op Windows als op Android loopt en voorzien kan worden van een toetsenbord.

De Chuwi Vi10 heeft een weinig sexy naam, maar de tablet ziet er wel erg goed uit. Het premium design, de keurige prestaties en de twee meegeleverde besturingssystemen, plus de mogelijkheid om via hdmi en twee volwaardige usb 2.0-poorten extra hardware aan te sluiten, geven deze tablet gezien zijn lage prijs van rond de 130 euro op het eerste gezicht alleen maar pluspunten. Echter, die besturingssystemen zijn wel wat achterhaald, dus er gaat weer een puntje van af.

Lees ook onze Chuwi Vi10 review.

Overige en nieuwe tablets

Helaas kunnen we in dit overzicht niet alle modellen uitlichten die we om één of meer redenen interessant vinden. Zo zijn er diverse tablets en hybriden niet meer te koop in Nederland en andere modellen zijn alleen voor een specifieke doelgroep of door een bepaald aspect interessant. Zo zijn de Toshiba Satellite Radius 12 en Lenovo Yoga 900 interessante convertibles voor de productieve gebruiker die high-end specificaties zoekt, is de Toshiba Satellite Click Mini een goedkope optie voor diegenen die een hybride tablet met Windows 10 zoeken en is de Dell Latitude 12 7000 het overwegen waard als je een hoge resolutie scherm met premium specs zoekt.

Daarnaast zijn er de afgelopen weken diverse nieuwe convertibles en hybriden gelanceerd en kunnen we in de komende weken ook een aantal interessante modellen verwachten. Zo heeft Samsung de Galaxy TabPRO S met Windows 10 uitgebracht en kondigde Lenovo de ThinkPad X1 Tablet en ThinkPad X1 Yoga aan. Huawei komt binnenkort met de fraaie en interessante MateBook naar Nederland. Ook komen er diverse phablets met Windows 10 naar Nederland, waaronder de Acer Liquid Jade Primo. Zodra we de nieuwe modellen getest hebben zie je ze mogelijk in het overzicht voor volgend seizoen terug. Mochten we ze op korte termijn testen dan werken we dit overzicht bij.

Tablets vergelijken

Alle Windows 10 tablets die moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (1)