De beste tablets van dit moment (zomer 2013)

01 juli 2013 8 Minuten 4 Reacties
beste-tablets-zomer-2013

De zomer van 2013 is aangebroken en dat betekent dat we de balans weer op kunnen maken. Wat zijn de beste tablets van dit moment? Vorige week hebben we de beste Android tablets en de beste Windows 8 tablets al onder elkaar gezet en vandaag is het de beurt aan de beste tablets algemeen. In dit artikel vind je de beste tablets die je deze zomer kunt kopen, ongeacht het besturingssysteem.

Android vs iOS vs Windows 8

Hoewel er op het gebied van de tablet besturingssystemen de afgelopen weken een hoop veranderd is heeft dit nog geen grote invloed op de beste tablets van dit moment. Zo heeft Apple iOS 7 onthuld maar zien we dit in de herfst pas op de huidige iPads en wellicht een nieuwe iPad verschijnen, en heeft Microsoft Windows 8.1 gepresenteerd dat we ook pas in de herfst op de eerste tablets kunnen verwachten. Wat betreft Android is het sinds het laatste artikel met de beste tablets relatief stil geweest en we hebben dan ook nog geen nieuwe versie van het besturingssysteem voorbij zien komen. Wil je meer informatie over deze drie meest populaire besturingssystemen van dit moment dan verwijzen we je naar onderstaande artikelen.

Vijf redenen om voor een Android tablet te kiezen
Vijf redenen om voor een iPad te kiezen
Vijf redenen om voor een Windows 8 tablet te kiezen

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

In dit artikel vind je de beste tablets van dit moment, maar dat betekent niet dat de modellen die we omschrijven ook voor jou de absoluut beste keuze zijn. Zoals altijd is het ideale model voor jou afhankelijk van wensen, eisen en voorkeuren. Zo kun je door het gebruik van een Android smartphone ‘gebonden’ zijn aan het Android besturingssysteem en kan een beperkt budget zorgen voor een ander lijstje. Wanneer je de voorkeur geeft aan één specifiek besturingssysteem raden we je aan de hierboven genoemde artikelen met de beste Android en beste Windows 8 tablets door te nemen. Ook kun je terecht op onze tablet kopen pagina waar je meer informatie over de aanschaf van een tablet vindt.

Advertentie

De beste tablets van dit moment

Onderstaand overzicht met de beste tablets van dit moment is gebaseerd op onze eigen ervaringen die we in verschillende reviews gepubliceerd hebben, maar is ook gebaseerd op ontwikkelingen in de markt. Zo kijken we naar prijsontwikkelingen, nieuwe software-updates en de populariteit van tablets onder bezoekers van onze website. Zoals je zult zien is de lijst ten opzichte van de lente van 2013 grotendeels gelijk gebleven.

Apple iPad mini

Het zal geen grote verrassing zijn dat de iPad mini nog steeds bij de beste tablets van dit moment hoort. Toen dit model afgelopen jaar gepresenteerd werd en we de tablet in handen kregen waren we met name onder de indruk van de voordelen die het kleinere formaat brengt en de aantrekkelijke prijs ten opzichte van de 9.7-inch iPad. De iPad mini biedt niet de snelste prestaties of het beste display maar wel een uitstekend gebruiksgemak, een groot aanbod van (voor de iPad) geoptimaliseerde applicaties, een goede bouwkwaliteit en stabiele prestaties. Daarvoor moet echter relatief wel meer betaald worden dan voor de gemiddelde andere ‘kleine’ tablet met Android software.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad mini of lees onze uitgebreide review.

Sony Xperia Tablet Z

Op de tweede plek in ons overzicht vinden we meteen ook een nieuwkomer terug. Vorig seizoen stond de Sony Xperia Tablet S nog in de lijst maar deze wordt nu vervangen voor de indrukkende Sony Xperia Tablet Z. Sony heeft met dit model een krachtige tablet met een aantal unieke features op de markt gezet, waaronder een waterdichte behuizing, een hoge resolutie display, een zeer slank design en een aantal handige softwaretoepassingen die door de fabrikant zelf ontwikkeld zijn. Als je op zoek bent naar een high-end Android tablet met een formaat van zo’n 10-inch dan is de Sony Xperia Tablet Z momenteel dé tablet die op je verlanglijstje moet staan.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Sony Xperia Tablet Z of lees onze uitgebreide review.

Apple iPad 4

We zouden het bijna vergeten aangezien de meeste aandacht de laatste maanden naar de iPad mini is gegaan maar Apple heeft natuurlijk ook nog steeds een 9.7-inch iPad in het assortiment. Deze vierde generatie iPad is nog steeds één van de meest snelle en soepel werkende tablets die je kunt vinden, is uitgerust met het gebruiksvriendelijke iOS besturingssysteem, is voorzien van een premium bouwkwaliteit en beschikt over een indrukwekkend hoge resolutie display. Daarbij biedt Apple een groot aanbod met voor deze hoge resolutie geoptimaliseerde applicaties.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad 4 of lees onze uitgebreide review.

Google Nexus 7

Hoewel de Nexus 7 alweer een jaar oud is, is het nog steeds één van de beste 7-inch Android tablets van dit moment. Google en ASUS hebben een tablet met krachtige prestaties, een goed display en een lange batterijduur ontwikkeld en deze tegen een zeer aantrekkelijke prijs op de markt gezet. Daarbij biedt Google nog steeds ondersteuning voor de tablet waardoor je verzekerd bent van de meest recente Android-versie. Wel moet gezegd worden dat er steeds meer interessante en goedkopere 7-inch tablets op de markt verschijnen en dat Google waarschijnlijk op korte termijn met een opvolger voor de Nexus 7 komt.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Google Nexus 7 of lees onze uitgebreide review.

Microsoft Surface RT en Surface Pro

Sinds eind vorig jaar zien we ook steeds meer Windows 8 en Windows RT tablets op de markt verschijnen en natuurlijk mogen deze modellen ook niet in ons overzicht ontbreken. Twee van de beste Windows 8/RT apparaten die we de afgelopen maanden getest hebben zijn de Microsoft Surface Pro en Surface RT. Deze apparaten zijn niet alleen voorzien van een hoogwaardige bouwkwaliteit, een gebruiksvriendelijk hybride design, stabiele prestaties en een goed display. Ook het feit dat ze comfortabel als tablet gebruikt kunnen worden weegt zwaar. De twee tablets komen op veel punten overeen maar hebben ieder hun eigen doelgroep. Voor deze verschillende doelgroepen leveren de Surface RT en Surface Pro meer dan prima prestaties en veel mogelijkheden.

Advertentie

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface RT en Microsoft Surface Pro of lees onze Surface Pro review en Surface RT review.

De overige tablets

Aangezien we aan het begin van elk seizoen een overzicht van de beste tablets maken is het deze keer het geval dat we net voor de lancering van veel nieuwe modellen zitten. Zo komt Samsung met de nieuwe Galaxy Tab 3 tablets, brengt Google waarschijnlijk een nieuwe Nexus 7 op de markt, heeft ASUS een aantal nieuwe MeMO Pad tablets gelanceerd en komt Toshiba met de nieuwe Excite tablets. Mochten we deze tablets op korte termijn kunnen testen en ze goed genoeg vinden passen we dit overzicht aan. Mocht dit niet het geval zijn of wat langer duren kun je in de herfst een nieuw overzicht verwachten.

Zoals eerder aangegeven is de voor jou beste tablets afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je eigen voorkeuren en budget. Om deze reden geven is het verstandig ook de artikelen van de beste Android tablets en de beste Windows 8 tablets van dit moment door te nemen. Hier vind je de beste tablets per besturingssysteem en ook een aantal eervolle vermeldingen van tablets die er op één of meerdere aspecten bovenuit springen en wellicht voor jou interessant zijn.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar gezet hebt die aan jouw voorkeuren voldoen dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Geert

Geert
14 juli 2013 om 15:44

Ik ben benieuwd wat jullie een betere koop vinden: de ipad 4 of de sony xperia z. Wat zijn, behalve dan het besturingssysteem de verschillen? Ik heb zelf weinig verstand van processors e.d. en alleen ervaring met android en niet met IOS.

Inloggen


14 juli 2013 om 16:41

Dat is een lastige aangezien het OS wel erg belangrijk is. Ik denk dat je daar eerst de keuze in moet maken.
Beide tablets zijn snel, gebruiksvriendelijk en van goede kwaliteit. Qua specificaties onder de motorkap ontlopen ze elkaar weinig.
Het is met name de software en het ecosysteem.

Inloggen
Geert

Geert
14 juli 2013 om 16:49

Bedankt voor de reactie. Momenteel heb ik een (traag) tablet van android, wat op zich bevalt, maar heb ook niks tegen IOS, heb er alleen nog nooit mee gewerkt. Een beetje lastig kiezen, want voor beide is dus wel wat te zeggen, als ik de artikelen hier zo lees.
Is het heel vreemd als ik niet weet wat je bedoelt met het ecosysteem?

Ik denk dat ik maar gewoon in een winkel beide tablets eens moet proberen, en dan kijken wat me het meeste aanspreekt.

Inloggen


14 juli 2013 om 17:17

Nee hoor, dat mag 🙂
Lees deze artikelen even door, dan kom je er hopelijk wel uit;
http://www.fwd.nl/2013/04/vijf-redenen-android-tablet-kiezen/
http://www.fwd.nl/2013/04/vijf-redenen-om-voor-een-ipad-te-kiezen/

Inloggen