Continuum: maak van je tablet of smartphone een Windows 10 desktop

30 april 2015 2 Minuten 0 Reacties
Windows-10-tablet

Met Windows 10 introduceert Microsoft Continuum voor tablets en smartphones, maar wat is Continuum precies en hoe werkt het?

Microsoft heeft inmiddels al heel wat features en functies van het nieuwe Windows 10-besturingssysteem bekendgemaakt en een aantal van deze features verdient wat extra toelichting. Zo is voor gebruikers van smartphones en tablets met Windows 10 de feature die Microsoft Continuum noemt erg interessant.

Wat is Continuum?

Continuum is de naam die Microsoft geeft aan de mogelijkheid de interface aan te passen aan de hand van het apparaat dat gebruikt wordt. Zo wordt de interface aangepast wanneer je het toetsenbord loskoppelt van een hybride tablet. Vensters worden dan bijvoorbeeld in volledig scherm weergegeven. Op kleine Windows tablets wordt de interface volledig geoptimaliseerd voor touch zodat je eenvoudiger kunt schakelen tussen apps, gegevens kunt invoeren en media kunt bekijken. Natuurlijk is ook de standaard (desktop)weergave beschikbaar, handig voor wanneer je bijvoorbeeld een toetsenbord en muis aansluit.

Continuum voor smartphones en tablets

Met Continuum in Windows 10 wil Microsoft het mogelijk maken een vergelijkbare ervaring als de desktop-ervaring naar een op een smartphone of tablet aangesloten monitor te brengen. Je kunt dus je smartphone of tablet, draaiend op Windows 10, docken (koppelen met een extern display) om vervolgens op een groot scherm met de desktopversie van Windows 10 te werken.

Advertentie

Microsoft heeft dit met een tablet en een smartphone getoond. Op het scherm van je mobiele apparaat krijg je de voor kleine schermen aangepaste versie van Windows 10 te zien, op de aangesloten monitor wordt de desktopversie van Windows 10 getoond. De monitor kan vervolgens als (bijna) volwaardige Windows 10 desktop gebruikt worden. Applicaties die op je smartphone of tablet draaien worden passend, in een desktopweergave, op de aangesloten monitor getoond.

Je kunt ook nog een toetsenbord en een muis koppelen waardoor de monitor nog meer een desktop wordt, puur met je smartphone of tablet als bron. Het is echter geen echte desktopervaring – het komt volgens Microsoft zeer dicht in de buurt – want traditionele Windows-software (Win32-programma’s) kunnen niet op smartphones en (ARM-)tablets gedraaid worden. Office is bijvoorbeeld echter wel in volwaardige desktopweergave te gebruiken.

Video: Continuum voor smartphones

In onderstaande video laat Microsoft de mogelijkheden van Continuum voor smartphones met Windows 10 zien.

Hardware-ondersteuning

Windows 10 als besturingssysteem is echter niet de enige vereiste om van Continuum gebruik te kunnen maken. De hardware die gebruikt wordt, een tablet of een smartphone, moet namelijk over hardwarematige ‘dual-screen’-ondersteuning beschikken. De verwachting is dat nieuwe tablets en smartphones met Windows 10 hier standaard mee uitgerust worden.

Meer over Windows 10

Mocht je alles willen teruglezen over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft dan verwijzen we je naar ons Windows 10-archief. Hier vind je een overzicht van alle laatste nieuwtjes.

Reacties (0)