Column: Windows 8 toont dat er meer is dan de iPad

14 september 2011 5 Minuten 0 Reacties
windows-8-samsung-tablet

De titel boven dit bericht heb ik de afgelopen halve dag meerdere malen voorbij horen en zien komen, en zo langzamerhand begin ikzelf ook overtuigd te raken van de mogelijkheden van Windows 8. In een eerdere column schreef ik al over de potentie van Windows 8 voor tablets, mits het zou voldoen aan een aantal voorwaarden, en het lijkt er steeds meer op dat Microsoft doorheeft hoe de consument naar tablets kijkt en hoe een besturingssysteem voor touch-apparaten in elkaar zou moeten steken.

Gisteren presenteerde Microsoft de eerste versie van het besturingssysteem aan ontwikkelaars tijdens de BUILD en mocht de pers al even met een Windows 8 tablet spelen. Uit de eerste ervaringen en video’s die online verschenen zijn kunnen we al een hoop informatie halen over de potentie van Windows 8, ondanks dat het een vroege versie is en Microsoft nog een hoop werk te doen heeft. Zo is het overduidelijk dat de focus op touch ligt en het originele Windows zoals we dat tot op heden kenden naar de achtergrond geschoven is. De traditionele Windows desktop is nu een ‘simpele’ applicatie geworden die je kunt aanklikken waardoor je in een hele andere wereld belandt.

Om de touch-ervaring zo optimaal mogelijk te maken is het hele hoofdmenu, om het maar even zo te noemen, ontwikkeld in de Metro UI style die we kennen van Windows Phone 7. Het design is ten opzichte van Windows 7 radicaal veranderd en toont dat Microsoft de gebruiker daadwerkelijk een andere, optimalere tablet(touch)-ervaring wil en zal bieden. Windows 8 lijkt een zeer aantrekkelijk alternatief voor de Android en iOS apparaten die we nu op de markt vinden. Natuurlijk is een en ander afhankelijk van de hardware die gebruikt wordt en hoe deze inspeelt op de software van Microsoft, maar de eerste indrukken en de eerste beelden laten in ieder geval zien dat er veel potentie in Windows 8 zit.

Toch is het niet allemaal positief wat men schrijft en toont. Het belangrijkste negatieve punt wat vaak aangehaald wordt is de integratie van de Metro UI met de traditionele desktop. Eigenlijk is het niet eens een integratie te noemen want het zijn daadwerkelijk twee aparte werelden, met zelfs dubbele programma’s, binnen één besturingssysteem waar de Metro interface de boventoon voert. Het start-menu wat we van Windows 7 kennen is verdwenen waardoor je ook nog vaak moet schakelen tussen de Metro interface en de traditionele desktop. Om de woorden van Thisismynext maar te gebruiken; “Het voelt allemaal een beetje schizofreen aan”. Is Microsoft dan te ver doorgeschoten in het design van de Metro UI of heeft ze teveel van het ‘oude’ Windows overeind gelaten?

Ik denk dat het voor de gemiddelde consument die opzoek is naar een tablet, en dan hebben we het puur over tablets en niet over laptops en desktops, geen nadeel is. Deze consument is op zoek naar een tablet-ervaring. Iets anders dan Android of iOS wat beter te integreren is met de Windows laptop of PC die al thuis staat. Deze consument wel juist graag die touch-interface, die nieuwe look en de handige applicaties. De traditionele desktop is voor hen ook puur een applicatie, al zal het in het begin wennen zijn dit niet als startpunt te gebruiken. Microsoft heeft de Metro interface niet alleen als schil over Windows gelegd maar daadwerkelijk diep geïntegreerd en je ziet het dan ook overal terug. Voor content consumptie, wat allemaal binnen de nieuwe interface plaatsvindt, lijkt Windows 8 dan ook nagenoeg perfect en daadwerkelijk iets nieuws.

Content productie is een ander verhaal. Wil je uitgebreid werken met programma’s die je gewend bent van Windows 7, XP, etc. dan schakel je over naar de traditionele desktop. Dit is vooral van belang voor de zakelijke markt aangezien de consument de desktop over het algemeen, op termijn, niet als belangrijkste applicatie zal zien. De zakelijke markt zie ik simpelweg niet snel afstappen van de traditionele desktop, vooral omdat voor hen hierop alles gebeurt. Bedrijven moeten stappen in een hele nieuwe wereld met nieuwe ideeën over navigatie, applicaties, content productie, etc. Kortom, de drempel is hoger. De Windows 7 tablets waren vooral populair onder de zakelijke gebruikers juist omdat het puur en letterlijk een mobiele vorm van een PC is. Met Windows 8 wordt de tablet een ander apparaat, een ander idee.

Natuurlijk geldt dit niet alleen voor de tablet. Ook de PC, wanneer voorzien van Windows 8, krijgt dezelfde stijl en hetzelfde idee mee. Ik kan me voorstellen dat voor zakelijke gebruikers de content productie in Windows 8 als ondergeschoven kindje aandoet. Natuurlijk is alles nog steeds mogelijk, en wellicht op een makkelijkere en gebruiksvriendelijkere manier, maar het vraagt een nieuwe manier van denken en werken waar bedrijven jarenlang hetzelfde gewend zijn van Windows. De uitdaging voor Microsoft ligt hier in het over de streep trekken van deze doelgroep en hen aantonen dat deze manier van werken daadwerkelijk meer te bieden heeft.

Er liggen veel mogelijkheden voor Windows 8, zeker wanneer Microsoft een grote groep applicatieontwikkelaars weet aan te trekken, de hardware en software op elkaar af weet te stemmen en de prijzen op een aantrekkelijk niveau weet te houden. Voor de consument is het naar mijn idee een schot in de roos terwijl de zakelijke markt zal moeten wennen aan de nieuwe stijl, navigatie en toepassing van Windows 8. De eerste stap is gezet en over 12 maanden zullen we zien of Microsoft daadwerkelijk laat zien dat er meer is dan de iPad.

Reacties (0)