.
Zo bekeek de Consumentenbond de Polaroid MPCS700, Yarvik TAB211, Xiron 7″ Tablet, Hema tablet en de Xiron 8″ Tablet. Al deze modellen maken gebruik van een smartphone versie van Android (Android 2.x) en zijn bij de grotere winkelketens in Nederland te koop. Prijzen variëren van 77 euro voor de Polaroid tablet tot 149 euro voor de Xiron 8 inch tablet. Voor een dergelijke prijs hoef je al niet veel te verwachten natuurlijk maar de het testen van deze modellen wordt het zelfs afgeraden om hier je geld aan uit te geven.
Natuurlijk valt als eerste op dat al deze modellen beschikken over Android 2.x. Deze versie van Android is gemaakt voor smartphones en niet voor tablets. Voor tablets heeft Google Android Honeycomb ontwikkeld. Maar, om dit nu als groot nadeel te noemen gaat wat te ver. Dit is een logisch punt waar je op moet inleveren bij een budget tablet en bovendien zijn er ook high-end tablet gelanceerd die over Android 2.x beschikten (denk aan de
Ik denk van niet. Wanneer je een budget tablet aanschaft moet je jezelf natuurlijk afvragen waardoor de prijs zo laag is en ook is het verstandig je even in te lezen in budget tablets in algemene zin en de betreffende tablet. Maar, alle hierboven genoemde nadelen zijn geen nadelen wanneer je weet dat je een budget variant koopt. Android 2.x is nou eenmaal datgene wat je krijgt en hoeft geen nadeel te zijn. Dat werkt net zo goed op een tablet als op een smartphone. Sommige gebruikers hoeven die gelikte interface van Honeycomb niet. Ook de batterij is iets waar je mee moet leven en iets wat je van te voren kunt verwachten. Nogmaals, daar betaal je voor. Ditzelfde geldt voor de “minder soepele bediening”. Tja.. ik kan zo wel een paar dure tablets opnoemen waarvan de bediening ook niet zo soepel loopt als dat van de iPad. Ook het display is iets wat natuurlijk goedkoper geproduceerd is en dus minder geavanceerd is dan dat van een iPad. Het laatste punt van de opslagruimte is naar mijn mening helemaal geen argument. Je kunt het vaak toch uitbreiden middels een SD kaart? Nou, dat is dan toch goed? Je betaalt niet voor een harddisk van 64GB.
Kortom, je weet wat je koopt met een budget tablet, mits je jezelf even goed laat informeren. Het moet allemaal in perspectief gezien worden. Je hebt dure tablets met een soepele werking en alles wat je wilt, en je hebt goedkope tablets die iets minder geavanceerd zijn en minder soepel werken. Dit betekent niet dat je een budget tablet niet kunt of zou moeten kopen. Het ligt helemaal aan het doel waar je de tablet voor wilt gebruiken. Is het voor de kinderen om ze bezig te houden? Is het om zo nu en dan online te zijn, een e-mail te lezen of even een game te spelen? Voor dit alles kan een budget tablet perfect zijn.
Natuurlijk zitten er rotte appels tussen al die budget tablets (het zijn er veel), maar hier kun je ook rekening mee houden. Wanneer je bijvoorbeeld weet (inlezen dus) dat een tablet beschikt over een resistief touchscreen dan kun je er vanuit gaan dat de bediening van het touchscreen minder soepel zal verlopen. Duurdere modellen beschikken namelijk over een sneller en soepeler werkend capacitief touchscreen. Hier kun je rekening mee houden door bijvoorbeeld een simpele stylus te kopen.
Mijn conclusie is dat budget tablets absoluut geen miskoop hoeven te zijn, mits je jezelf inleest, je verwachtingen goed bijstelt en weet wat je koopt. Wanneer je dit doet kun je ook veel plezier beleven aan een budget tablet.
Ben je op zoek naar een budget tablet? Bekijk dan onze tablet database. Hier vind je budget tablets van onder meer Archos, ViewSonic en Yarvik. Heb jij al een budget tablet? Wat zijn je ervaringen?
Reacties (9)