CES 2012 en tablets: Een tegenvaller

15 januari 2012 4 Minuten 0 Reacties
ces-logo

De Consumer Electronics Show 2012 in Las Vegas is weer voorbij en qua tablets hebben we zeker wat interessants voorbij zien komen. Toch is het naar mijn idee een tegenvaller geweest op het gebied van tablets. Veel nieuwe producten hebben we niet gezien en de aandacht voor Android 4.0 Ice Cream Sandwich was minimaal. Tijdens de CES 2011 was de aandacht voor tablets stukken groter.

We hebben een aantal nieuwe tablets gepresenteerd zien worden, waarvan we van de meesten al wisten dat ze kwamen, en er zijn een groot aantal prototypes of toekomstige modellen getoond. Ook is er veel aandacht uitgegaan naar het toekomstige Windows 8 besturingssysteem. Wat betreft Android 4.0 Ice Cream Sandwich zagen we vooral veel budget tablets van de kleinere en onbekende merken voorbij komen, wat vooral te danken is aan het feit dat Android 4.0 open-source is. Hieronder vind je een overzicht van het belangrijkste Lenovo. ASUS kreeg het voor elkaar om de meeste aandacht te krijgen terwijl de fabrikant haar producten niet eens groots presenteerde. ASUS toonde op de CES een nieuwe versie van de Eee Pad Transformer Prime met een Full HD display, een nieuw design en een betere camera aan de voorzijde. Het ‘probleem’ dat dit met zich meebracht was dat veel vroege kopers van de huidige Transformer Prime zich ‘genaaid’ voelden aangezien zij nu met een oudere versie opgescheept zitten die ook nog eens over GPS en Wifi problemen beschikt. Afgezien van dat heeft ASUS laten weten de nieuwe tablet, welke waarschijnlijk onder de naam Transformer 700 te koop zal zijn, ergens in het derde kwartaal van 2012 naar Nederland komt. De prijs ligt waarschijnlijk 100 euro hoger dan de huidige Transformer Prime.

Daarnaast presenteerde ASUS ook twee 7 inch modellen; de Eee Pad MeMO ME171 en de Eee Pad MeMO ME370T. Het eerstgenoemde model beschikt over een dual-core processor en zal niet in Nederland verschijnen, terwijl het tweede model beschikt over een quad-core processor en wel in Nederland op de markt komt. Volgens ASUS Benelux moet dit in het derde kwartaal van dit jaar gebeuren. NVIDIA liet tijdens haar persconferentie weten dat dit quad-core model voor een aantrekkelijke prijs van 249 dollar te koop zal zijn. Waarschijnlijk kunnen we dit letterlijk in euro’s omzetten, wat de MeMO een aantrekkelijke 7 inch tablet maakt. Overigens beschikken alle gepresenteerde modellen over Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Acer quad-core tablets

Acer toonde tijdens haar persconferentie een nieuwe Iconia Tab tablet in de vorm van de Iconia Tab A700. Dit model beschikt, net als de nieuwe Transformer 700 tablet, over een Full HD display en een quad-core processor. Een stapje lager vinden we de Iconia Tab A510, welke wel beschikt over de quad-core processor maar niet over een Full HD display. Beide modellen draaien op Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Het is nog niet bekend wanneer ze in Nederland verschijnen.

Windows 8

Er werd tijdens de CES veel aandacht besteed aan Windows 8 en dat terwijl het besturingssysteem nog niet eens op de markt is. Fabrikanten verwachten er veel van en er werden dan ook aardig wat prototypes, concepten en toekomstige modellen getoond die op het besturingssysteem zullen draaien. Zo zagen we de ‘ultieme gaming tablet’ in de vorm van de Project Fiona tablet met echte game controllers en toonde Toshiba haar Portege slider tablet. The Verge kreeg een eerste indruk van de pre-beta versie van Windows 8 met een aantal nieuwe features en functies.

OLPC XO 3.0

Een opvallende tablet die we tijdens de CES 2012 zagen, en dat zegt eigenlijk wel wat over het minimale interessante aanbod wat er was, is de OLPC XO 3.0. Deze tablet is speciaal ontwikkeld voor kinderen buiten de Westerse wereld en moet de educatie van deze kinderen naar een hoger niveau tillen. De tablet is nog een concept maar moet volgens de fabrikant binnen niet al te lange tijd voor 99 dollar op de markt komen.

Prototypen

Zoals gezegd was de CES 2012 qua tablets nogal een tegenvaller en daarom vielen ook vooral de prototypen op. Zo presenteerden Sony en Toshiba geen nieuwe tablets maar hadden ze wel een aantal interessante prototypen op de beursvloer geplaatst die veel bekijks trokken. Toshiba toonde onder meer een waterdichte tablet zonder batterij in een aquarium. Middels een oplaadstation buiten het aquarium werd de tablet ‘levend’ gehouden. Daarnaast toonde de Japanse fabrikant diverse nieuwe ontwerpen voor verschillende schermformaten. Sony toonde een prototype VAIO tablet welke waarschijnlijk eind dit jaar op de markt komt en zal draaien op Windows 8.

Benieuwd naar al het CES 2012 nieuws? Bekijk dan ons CES 2012 overzicht.

Reacties (0)