De beste Windows 10 tablets, hybride laptops en phablets (winter 2016 / 2017)

27 december 2016 + 10 minuten 0 Reacties
Asus-Transformer-3-Pro-pen

De winter van 2016 is aangebroken en dus kun je van ons weer een overzicht van de beste Windows 10 tablets, hybride laptops en phablets van dit moment verwachten.

Kerst zit erop en dat betekent dat inmiddels ook de winter aangebroken is. Het is dus weer tijd voor de beste Windows tablets, hybride laptops en phablets van dit seizoen. Er zijn diverse nieuwe modellen gepresenteerd maar onze lijst is grotendeels onveranderd gebleven. Dit zijn de beste Windows tablets, phablets, hybriden en convertibles voor de winter van 2016 / 2017.

Dit overzicht met de beste Windows tablets, hybride laptops en phablets van dit moment hebben we samengesteld door te kijken naar onze eigen ervaringen in reviews en de ervaringen van bezoekers in onze tablet database. Daarnaast kijken we altijd naar de ontwikkelingen in de markt en de prijs en beschikbaarheid van verschillende producten. Naast de beste Windows-modellen hebben we dit seizoen ook artikelen met de beste Android tablets en phablets en de beste tablets algemeen gepubliceerd. Een overzicht van alle ‘beste tablet-artikelen’ vind je in onze beste tablets koopgids.

De trend

De trend voor de winter van 2016 / 2017 is niet veranderd in vergelijking met die van de herfst. Fabrikanten kiezen er nog altijd voor om Windows 10-tablets uit te brengen die tevens te gebruiken zijn als een laptop, met afneembaar toetsenbord of een 360 graden draaibaar scharnier (respectievelijk de hybride of convertible). Wel komen er langzaam maar zeker meer Windows 10-phablets aan, waardoor fans van grote smartphones steeds meer keuze krijgen. We verwachten dat deze trends ook de komende maanden voortgezet zullen worden en helaas verwachten we dus ook geen echte stand-alone Windows-tablets in formaten van 10-inch of kleiner.

Advertentie

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Windows 10-tablets heb je in allerlei soorten en maten, in verschillende productcategorieën en prijsklassen. Het aanbod wordt (gelukkig) ook steeds groter, maar door een overvloed aan specificaties en features wordt het er soms niet duidelijker op. In dit artikel kunnen we helaas geen rekening houden met hele specifieke wensen en nemen we de beste keuzes met je door die over het algemeen aansluiten bij de wensen van de consumenten. De ideale tablet voor jou is afhankelijk van factoren als je budget, de wensen voor aansluitingen, datgene wat je met de tablet wilt doen en je voorkeuren qua design. Daarom is het ook altijd verstandig om zelf op zoek te gaan en bijvoorbeeld ons review archief door te nemen. Ook kun je kijken naar onze artikelen met daarin een uitleg over waar je op moet letten bij de aanschaf van een tablet en het artikel over zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet.

Alles over Windows 10

De mensen die gratis wilden overstappen op Windows 10, hebben dat inmiddels wel gedaan. Momenteel is dat helaas niet meer mogelijk (upgraden kon tot 29 juli) en dien je een bedrag van 119 euro aan Microsoft over te maken, wil je je oudere apparaat nu nog voorzien van het besturingssysteem. Deze versie van Windows biedt veel nieuwe features en functies ten opzichte van Windows 8, waaronder een nieuw notificatiecentrum, de integratie van spraakassistent Cortana, een compleet vernieuwd startmenu en de introductie van Continuum waarmee van elk apparaat een volledige desktop gemaakt kan worden – en dat is vooral handig voor smartphones en phablets, maar ook kleinere tablets. Deze zomer is Windows 10 voorzien van zijn eerste echt grote update, genaamd de Anniversary Update. Eerder schreven we al over wat je zoal kunt verwachten van de Anniversary Update. Begin volgend jaar zal de Creators Update verschijnen voor iedereen.

De beste Windows 10 tablets, hybride laptops en phablets

Zoals hierboven al aangegeven is er op het gebied van stand-alone Windows tablets weinig nieuws te melden. Fabrikanten focussen zich met name op de convertibles en hybride laptops, en de Windows-phablet lijkt langzaam aan populariteit te winnen. In onderstaand overzicht met de beste Windows tablets, hybride laptops en phablets vind je de modellen die in onze reviews en/of previews zeer goed uit de verf kwamen en die wij van harte durven aan te raden. Natuurlijk proberen we voor elk budget en elke wens een apparaat in het overzicht te zetten, en bovendien kijken we naar de prijsveranderingen, de ontwikkelingen en de beschikbaarheid. Door dit alles te combineren komen we op onderstaand overzicht uit, waarin we geen speciale volgorde aanhouden. Zoals je zult zien komen er verschillende apparaten in voor die al een tijdje geleden gelanceerd zijn maar die nog altijd meekunnen, aantrekkelijk geprijsd zijn en simpelweg nog niet overtroffen zijn door andere tablets.

Asus ZenBook Flip (UX360CA)

Wanneer je een goede convertible met Windows 10 zoekt waar je heel gemakkelijk op kunt werken, dan raden we de Asus ZenBook Flip aan. Deze fijne convertible mag dan niet misschien de allerbeste prestaties leveren van dit moment, je kunt er wel heel goed op werken. Windows 10 biedt zoals altijd een goede werkomgeving en daar maakt Asus volop gebruik van met dit model. De Asus ZenBook Flip reageert snel en kan gemakkelijk een dag mee op een volle accu. Het schermformaat van de Asus ZenBook Flip is 13,3-inch, en de resolutie bedraagt 1920 bij 1080 pixels. Onder de motorkap zit een Intel Core M3-processor en het apparaat beschikt over genoeg werkgeheugen en opslaggeheugen. Met een gewicht van 1300 gram merk je ook haast niet dat je een laptop in je rugtas hebt zitten.

We vinden het prettig dat Asus zowel reguliere als moderne usb-poorten op het apparaat geplaatst heeft. Zo kun je en je nieuwe, maar ook je oudere usb-accessoires, bijvoorbeeld een muis of extern toetsenbord, blijven gebruiken. Je wordt immers niet verplicht om over te stappen op iets nieuws. Naast het toetsenbord, zijn we ook erg te spreken over de trackpad eronder. Die voelt niet alleen luxueus aan, maar reageert ook razendsnel en werkt bovendien erg prettig. Ook het indrukken van de knoppen kost geen enkele moeite, bijvoorbeeld.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenBook Flip of lees onze Asus Zenbook Flip review.

Microsoft Surface Pro 4

Hoewel er inmiddels diverse hybride tablets zijn die qua prijs onder de Microsoft Surface Pro 4 duiken vinden we de Windows-ervaring op de Microsoft Surface Pro 4 nog steeds zeer indrukwekkend. Dit apparaat voegt alles dat we van Windows willen samen met een licht en flexibel design, krachtige prestaties, hoogwaardige materialen en indrukwekkende features. Met deze Windows 10-tablet, die zowel met als zonder toetsenbord te gebruiken is, haal je een echt premium apparaat in huis en dat zie je ook terug aan de prijs. De prijzen beginnen bij 849 euro.

Net zoals voorgaande jaren heeft Microsoft de Surface Pro weten te verbeteren, verbeteringen die zich in de praktijk dit jaar voor het eerst vertalen in een systeem dat echt als serieuze laptopvervanger gezien mag worden. Zeker in combinatie met de verschillende andere accessoires zie ik mezelf echt wel een Surface Pro 4 gebruiken, maar juist die kosten van lossen accessoires maken een prijskaartje dat zich kan meten met de meest mooie, luxe en krachtigste laptops/ultrabooks.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Pro 4 of lees onze Surface Pro 4 review.

Samsung Galaxy TabPro S

Microsoft mag dan misschien mooie hardware uitbrengen die het beste in Windows naar boven haalt, maar andere fabrikanten doen gelukkig ook hun best. Zo bracht Asus dus onlangs de Transformer 3 Pro uit, maar Samsung biedt sinds de lente al een fantastische hybride aan: de Galaxy TabPro S. Het apparaat beschikt over een 12-inch amoled-display met een beeldschermresolutie van 2560 bij 1440 pixels, wat voor een fantastische beeldkwaliteit zorgt. Daarbij tellen we een strak en premium design, goede prestaties en een comfortabel toetsenbord op.

Met 2-in-1-tablets is het altijd een kunst een volwaardige conclusie te geven – het ligt er namelijk maar net aan wat je met het apparaat van plan bent. De Samsung Galaxy TabPro S is een device dat ergens tussen de iPad Pro en de Surface Pro valt – het is een licht, dun en draagbaar apparaat in vergelijking met de Surface Pro van Microsoft en wat krachtiger en sneller in vergelijking met de iPad Pro van Apple. De tablet heeft zo z’n gebreken maar is bovenal een prettig apparaat om op te werken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy TabPro S of lees onze Samsung Galaxy TabPro S review.

Asus Transformer 3 Pro (T303UA)

Een ware concurrent van de Surface Pro-lijn van Microsoft, is ongetwijfeld de Asus Transformer 3 Pro. Dit apparaat, met een ips-scherm van 12,6-inch scherm, beschikt over een resolutie van 2880 bij 1920 pixels en dat levert prachtige plaatjes op. Qua specificaties heb je wederom verschillende opties. Zo kun je kiezen voor de zesde generatie Intel Core i7 (de beste) of Intel Core i5 (ook een goede processor) kiezen en kun je aangeven of je 8GB of 16GB aan werkgeheugen wilt. Met de opslagruimte zit het gelukkig ook goed en kom je niet snel zonder ruimte te zitten. Je kunt namelijk kiezen voor 256GB of 512GB aan interne ruimte kiezen. Dit alles zit verstopt in een tablet (display) die dankzij een standaard in een hoek gezet kan worden, en kan worden gekoppeld met een keyboard cover. Voor de Asus Transformer 3 Pro betaal je momenteel minimaal 1.149 euro.

Advertentie

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus Transformer 3 Pro.

HP Elite X3

We gaven in het begin van dit artikel al aan dat de Windows phablets in opkomst zijn en er is één model dat we willen uitlichten. We hebben er nog niet uitgebreid mee kunnen werken (maar wel een eerste indruk kunnen krijgen) maar de HP Elite X3 is in onze optiek op dit moment dé ultieme phablet met Windows 10. Dit apparaat pakt krachtige prestaties en een heldere display in een hoogwaardig design. Daarbij kun je middels een dock en wat accessoires een complete desktop vormen waardoor je altijd en overal comfortabel kunt werken. Dit model komt echter wel met een forse prijs van iets meer dan 800 euro.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de HP Elite X3.

Speciale vermelding: Lenovo Yoga Book

Eén van de verrassing van dit najaar (of misschien wel heel 2016), is de Lenovo Yoga Book. Dit is een opvallend verschijnsel: het is een convertible tablet, maar misschien niet zoals je hem zou verwachten. Er is wel een toetsenbord aanwezig, maar in een andere vorm. Lenovo noemt het een Halo-toetsenbord. Er zijn geen fysieke knoppen aanwezig, maar wel digitale varianten. Ook kun je aantekeningen en tekeningen maken op het zwarte oppervlak van de tablet (waar je het toetsenbord zou verwachten), die meteen worden gedigitaliseerd op het touchscreen erboven. Zo kun je je krabbels direct digitaal opslaan en uploaden naar de cloud. Onder de motorkap zit een Intel Atom x5-Z8550-processor, samen met 4GB aan werkgeheugen. Naast een Windows-versie, is er ook een Android-versie.

Al met al zijn we behoorlijk positief over de Lenovo Yoga Book. Het ligt er echter helemaal aan hoe je de tablet gebruikt. Ben je een student of iemand die vaak aantekeningen of tekeningen maakt? En wil je die dingen snel en naadloos digitaliseren? Dan doe je er goed aan dit apparaat in huis te halen, omdat het voornamelijk een heel gemakkelijk in gebruik te nemen is. De tablet wordt geleverd met de benodigde software om alles uit het apparaat te halen. Android loopt ook heel soepel en zorgt ervoor dat het toestel ook via het touchscreen goed te bedienen is.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Yoga Book of lees onze Lenovo Yoga Book review (van de Android-versie, maar de ervaring zal nagenoeg hetzelfde zijn).

Overige en nieuwe tablets, hybride laptops en phablets

De bovengenoemde apparaten zijn uiteraard niet de enige Windows 10-tablets die kunnen rekenen op goede reviews. Helaas kunnen we in dit overzicht echter niet alle modellen uitlichten, maar we kunnen nog wel een paar modellen die ons positief opvielen benoemen. Mocht je bijvoorbeeld een breed budget hebben en op zoek zijn naar een krachtig apparaat om productief mee aan de slag te gaan, dan is de Lenovo ThinkPad Yoga 260 een tablet om in de gaten te houden. En anders kun je nog altijd terecht bij de Lenovo ThinkPad X1 Tablet of de ThinkPad X1 Yoga. Lenovo heeft daarnaast ook nog een premium convertible met een strak design uitgebracht; de Yoga 900s. In de zoektocht naar een goedkopere optie kun je juist weer de onlangs geïntroduceerde Acer Spin 1 overwegen. Dit is een betaalbare Windows 10-convertible met prima specificaties en features. Lees vooral ook onze reviews door voor alle modellen die we getest hebben.

Nieuwe tablets en convertibles

In de afgelopen maanden zijn ook alweer een groot aantal nieuwe tablets aangekondigd en in sommige gevallen zelfs zeer recent op de markt gebracht. Zo heeft Lenovo een nieuwe hybride tablet op de markt in de vorm van de Miix 510. Die zijn we nu aan het testen, dus daar lees je binnenkort de recensie van op Tablets Magazine. Naast de compleet nieuwe Spin-serie met convertibles, heeft Acer ook nog andere hybride modellen aangekondigd. Daar lees je alles over in onze uitgebreide hands-on-artikel. HP heeft onlangs de vernieuwde Spectre x360-serie op de markt gebracht. De komende weken verwachten we meer aankondigingen, met name tijdens CES 2017.

Tablets vergelijken

Alle Windows 10 tablets die op dit moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (0)