De beste Windows 10 tablets, hybride laptops en phablets (herfst 2016)

21 september 2016 + 10 minuten 0 Reacties
Lenovo Yoga 900S front

De herfst van 2016 is weer aangebroken en dus kun je van ons weer een overzicht van de beste Windows 10 tablets, hybride laptops en phablets van dit moment verwachten.

De herfst van 2016 is aangebroken en dat betekent dat we de beste Windows tablets, hybride laptops en phablets voor dit seizoen weer onder elkaar zetten. Er zijn diverse nieuwe modellen gepresenteerd, Microsoft heeft een grote update voor Windows uitgerold en we zien meerdere phablets met Windows 10 verschijnen. Genoeg dus om de balans weer op te maken met de beste Windows tablets, phablets, hybriden en convertibles voor de herfst van 2016.

Onze lijst met de beste Windows tablets, hybride laptops en phablets van dit moment is gebaseerd op de ervaringen die bezoekers hebben gedeeld in onze tablet database en uiteraard onze eigen reviews die we de afgelopen maanden gepubliceerd hebben. Ook worden de ontwikkelingen in de markt en de prijzen van de verschillende apparaten nauwlettend in de gaten gehouden. Naast de beste Windows-modellen hebben we dit seizoen ook artikelen met de beste Android tablets en phablets, en de beste tablets algemeen gepubliceerd. Een overzicht van alle ‘beste tablet-artikelen’ vind je in onze beste tablets koopgids.

De trend

We hadden ke graag verteld dat het aantal stand-alone tablets met Windows 10 weer gegroeid is maar niets is minder waar. De verwachting was dat we dit jaar meerdere tablets (zowel groot als klein) met Windows zouden zien verschijnen maar fabrikanten kiezen toch voor andere vormfactors; de phablet en de hybride of convertible. De markt voor Windows-phablets begint licht aan te trekken en de afgelopen maanden zijn er weer verschillende tablets met een convertible design of afneembaar toetsenbord gepresenteerd. We verwachten dat deze trends ook de komende maanden voortgezet worden en helaas verwachten we dus ook geen stand-alone Windows-tablets.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Een nieuwe Windows tablet of hybride zoeken is een lastige taak, zeker met het alsmaar groter wordende aanbod. En dan zijn er ook nog zoveel verschillende specificaties en features waar je rekening mee moet houden. Je moet onder meer kiezen voor een stand-alone tablet, een hybride of een convertible, en daarbij is het van belang om uit te zoeken waar je het apparaat precies voor wilt gebruiken. Gecombineerd met het budget kun je zo het ideale apparaat dat aan jouw wensen voldoet vinden. Wij kunnen niet met alle wensen, budgetten en gebruiksdoelen rekening houden in dit artikel. Daarom is het ook altijd verstandig om zelf op zoek te gaan en bijvoorbeeld ons review archief door te nemen. Ook kun je kijken naar onze artikelen met daarin een uitleg over waar je op moet letten bij de aanschaf van een tablet en het artikel over zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet.

Alles over Windows 10

Als het goed is, is momenteel bijna iedereen met een laptop of tablet overgestapt op Windows 10. Microsoft gaf namelijk tot voor kort iedereen de mogelijkheid om gratis te upgraden. De nieuwste versie van Windows biedt veel nieuwe features en functies ten opzichte van Windows 8, waaronder een nieuw notificatiecentrum, de integratie van spraakassistent Cortana, een compleet vernieuwd startmenu en de introductie van Continuum waarmee van elk apparaat een volledige desktop gemaakt kan worden. Deze zomer is Windows 10 voorzien van zijn eerste echt grote update, genaamd de Anniversary Update. Eerder schreven we al over wat je zoal kunt verwachten van de Anniversary Update.

De beste Windows tablets, hybride laptops en phablets

Zoals hierboven al aangegeven is er op het gebied van stand-alone Windows tablets weinig nieuws te melden. Fabrikanten focussen zich met name op de convertibles en hybride laptops, en de Windows-phablet lijkt langzaam aan populariteit te winnen. In onderstaand overzicht met de beste Windows tablets, hybride laptops en phablets vind je de modellen die in onze reviews en/of previews zeer goed uit de verf kwamen en die wij van harte durven aan te raden. Natuurlijk proberen we voor elk budget en elke wens een apparaat in het overzicht te zetten, en bovendien kijken we naar de prijsveranderingen, de ontwikkelingen en de beschikbaarheid. Door dit alles te combineren komen we op onderstaand overzicht uit, waarin we geen speciale volgorde aanhouden. Zoals je zult zien komen er verschillende apparaten in voor die al een tijdje geleden gelanceerd zijn maar die nog altijd meekunnen, aantrekkelijk geprijsd zijn en simpelweg nog niet overtroffen zijn door andere tablets.

Microsoft Surface Pro 4

Hoewel er inmiddels diverse hybride tablets zijn die qua prijs onder de Microsoft Surface Pro 4 duiken vinden we de Windows-ervaring op de Microsoft Surface Pro 4 nog steeds zeer indrukwekkend. Dit apparaat voegt alles dat we van Windows willen samen met een licht en flexibel design, krachtige prestaties, hoogwaardige materialen en indrukwekkende features. Met deze Windows 10-tablet, die zowel met als zonder toetsenbord te gebruiken is, haal je een echt premium apparaat in huis en dat zie je ook terug aan de prijs.

Net zoals voorgaande jaren heeft Microsoft de Surface Pro weten te verbeteren, verbeteringen die zich in de praktijk dit jaar voor het eerst vertalen in een systeem dat echt als serieuze laptopvervanger gezien mag worden. Zeker in combinatie met de verschillende andere accessoires zie ik mezelf echt wel een Surface Pro 4 gebruiken, maar juist die kosten van lossen accessoires maken een prijskaartje dat zich kan meten met de meest mooie, luxe en krachtigste laptops/ultrabooks.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Pro 4 of lees onze Surface Pro 4 review.

Asus ZenBook Flip

Asus laat al jaren zien zeer goede laptops te maken en met de ZenBook Flip wordt deze kwaliteit nogmaals getoond, tegen een aantrekkelijke prijs. De ZenBook Flip beschikt niet over high-edn specificaties over een extreem hoge resolutie maar voor prijzen tussen de 700 en 1.000 euro krijg je alles dat je nodig hebt voor een comfortabele Windows-ervaring. Daarbij heb je dankzij het draaibare scharnier de mogelijkheid de laptop in verschillende modi/standen te gebruiken.

De Asus ZenBook Flip beschikt onder meer over een 12-inch display met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels, een Intel-processor (verschillende configuraties), 4GB of 8GB aan werkgeheugen en 128GB, 256GB of 512GB aan opslaggeheugen. Ook komt de convertible met een strak en fraai afgewerkt design, plus alle benodigde aansluitingen.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenBook Flip.

HP Spectre x2

De HP Spectre x2 is net als de Microsoft Surface Pro 4 alweer even te koop maar blijkt nog altijd één van de beste concurrerende hybride laptops. Dit apparaat wordt in tegenstelling tot de Surface Pro standaard met een toetsenbord geleverd en beschikt over veel van dezelfde indrukwekkende specificaties en features.

Het is een mooi systeem dat zich geen seconde lijkt te schamen voor het feit dat het een kopie is van de Microsoft Surface Pro-tablet. Hij is misschien niet zo licht of dun als de nieuwste Surface Pro 4 maar heel veel scheelt het niet. Ik kan me zelfs voorstellen dat er mensen zijn die de voorkeur geven aan de HP-versie van het design. Wij kunnen de HP Spectre x2 zeker aanraden, qua prijs vergelijkbaar met de goedkoopste Surface Pro 4 maar geleverd inclusief de goede toetsenbordcover.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de HP Spectre x2 of lees onze HP Spectre x2 review.

Lenovo Yoga 900(S)

Lenovo timmert de laatste tijd hard aan de weg als het om premium convertibles met Windows 10 gaat. Met de Yoga 900 laat het bedrijf zien een high-end laptop met diverse interessante en premium features op te markt te kunnen zetten. Dit model beschikt niet alleen over een fraai design maar ook over krachtige prestaties, een hoge resolutie scherm en voldoende aansluitingsmogelijkheden. Ga je overigens voor het mooiste design, een zo laag mogelijk gewicht en een zeer slank profiel, dan is de Yoga 900S de betere keuze. Dit model kost ongeveer hetzelfde, presteert iets minder maar is wel een stuk aantrekkelijker.

Ben je op zoek naar een krachtige 2-in-1 die je als laptop en tablet kunt gebruiken en wil je je de komende jaren niet bezighouden met het upgraden van de hardware, dan is de Lenovo Yoga 900 zijn prijs wel waard. Want de prestaties van dit high-end-model zijn subliem – minus die software, dan.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Yoga 900 en Lenovo Yoga 900S of lees onze Lenovo Yoga 900 review en Lenovo Yoga 900S review.

Samsung Galaxy TabPro S

Sinds de lente van 2016 hebben HP en Microsoft er nog een interessante en vooral goede hybride concurrent bij. Samsung heeft toen namelijk de Galaxy TabPro S uitgebracht. Het apparaat herbergt een 12-inch amoled-display met een beeldschermresolutie van 2.560 bij 1.440 pixels dat voor een fantastische beeldkwaliteit zorgt. Daarbij krijg je een zeer fraai ogend en licht design, een goed functionerend toetsenbord en een stabiele Windows-ervaring.

Met 2-in-1-tablets is het altijd een kunst een volwaardige conclusie te geven – het ligt er namelijk maar net aan wat je met het apparaat van plan bent. De Samsung Galaxy TabPro S is een device dat ergens tussen de iPad Pro en de Surface Pro valt – het is een licht, dun en draagbaar apparaat in vergelijking met de Surface Pro van Microsoft en wat krachtiger en sneller in vergelijking met de iPad Pro van Apple. De tablet heeft zo z’n gebreken maar is bovenal een prettig apparaat om op te werken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy TabPro S of lees onze Samsung Galaxy TabPro S review.

HP Pavilion 12 x2

Ben je op zoek naar een hybride tablet/laptop maar wil je er niet teveel geld aan uitgeven? Dan kunnen we nog steeds de HP Pavilion 12 x2 aanraden. Dit model kan inmiddels voor minder dan 600 euro gekocht worden en biedt voor dit geld een licht en compact design, prima prestaties en een comfortabel toetsenbord.

De meeste Windows 10-convertibles met een 12.1-inch scherm en vergelijkbare specificaties hebben een prijs van rond de zevenhonderd of achthonderd euro. De 12 x2 zit onder de zevenhonderd euro en biedt een mooie prijs-kwaliteitverhouding aan, met hier en daar duidelijke bezuinigingen. Maar dat zijn bezuinigingen waar je in de praktijk weinig van merkt, zoals de camera aan de voorkant. De processor valt inderdaad – op papier – tegen, maar tijdens het gebruiken merk je niet met inferieure hardware te maken te hebben.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de HP Pavilion 12 x2 of lees onze HP Pavilion 12 x2 review.

HP Elite X3

We gaven in het begin van dit artikel al aan dat de Windows phablets in opkomst zijn en er is één model dat we willen uitlichten. We hebben er nog niet uitgebreid mee kunnen werken (maar wel een eerste indruk kunnen krijgen) maar de HP Elite X3 is in onze optiek op dit moment dé ultieme phablet met Windows 10. Dit apparaat pakt krachtige prestaties en een fraai display in een hoogwaardig design. Daarbij kun je middels een dock en wat accessoires een complete desktop vormen waardoor je altijd en overal comfortabel kunt werken.

Overige en nieuwe tablets, hybride laptops en phablets

De bovengenoemde apparaten zijn uiteraard niet de enige Windows 10-tablets die kunnen rekenen op goede reviews. Helaas kunnen we in dit overzicht echter niet alle modellen uitlichten. Mocht je bijvoorbeeld een zeer breed budget hebben en op zoek zijn naar een apparaat om productief mee aan de slag te gaan, dan is de Lenovo ThinkPad Yoga 260 een tablet om in de gaten te houden. In de zoektocht naar een goedkopere optie kun je juist weer een Asus Transformer Book T100 Chi overwegen. Die hybride is al langere tijd op de markt en tegenwoordig voor nog geen 400 euro te koop. Lees vooral ook onze reviews door voor alle modellen die we getest hebben.

In de afgelopen maanden zijn ook alweer een groot aantal nieuwe tablets aangekondigd en in sommige gevallen zelfs zeer recent op de markt gebracht. Zo heeft Lenovo de zeer interessante Yoga Book aangekondigd en brengt het bedrijf ook een nieuwe hybride tablet op de markt in de vorm van de Miix 510. Acer komt zelfs met een compleet nieuwe Spin-serie convertibles. Zodra we deze apparaten door onze handen hebben laten gaan, zie je ze mogelijk terug in het overzicht van volgend seizoen.

Tablets vergelijken

Alle Windows 10 tablets die op dit moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (0)