De beste tablets en phablets van dit moment (winter 2017)

27 december 2017 + 10 minuten 0 Reacties
iPad-Pro-10-5-4

De winter is aangebroken en dat betekent dat we de balans op kunnen maken. We kijken naar de beste tablets, phablets en hybride laptops van het moment.

Het is inmiddels duidelijk dat de winter begonnen is. Het is daarom de hoogste tijd om de balans op te maken en te kijken naar wat nu de beste tablets én phablets zijn van dit moment. Eerder deze week schreven we al uitgebreide artikelen over twee specifieke platformen. Dit zijn de beste Android-tablets en -phablets van dit moment en dit zijn de beste convertibles en hybrides met Windows 10 aan boord. In dit artikel kijken we naar de beste modellen over het algemeen en nemen dan ook tablets van Apple mee.

In dit artikel kun je een overzicht verwachten van de beste smartphones en tablets (normale, maar dus ook hybrides en convertibles) die in de afgelopen drie maanden zijn uitgebracht. Dit zijn naar onze mening de beste producten van dit moment binnen hun categorieën. We kijken naar allerlei ontwikkelingen: natuurlijk op het gebied van vooruitgang en technologie, maar ook op het gebied van prijs en ervaringen. Mocht je nu alvast zelf je keuze willen maken, dan kan dat met de keuzehulp in onze uitgebreide tabletdatabase.

Android versus iOS versus Windows

Geen van de drie grote platformhouders heeft stilgezeten in de afgelopen maanden. Weken nadat Google Android 8.0 Oreo heeft vrijgegeven voor smartphones en tablets, heeft het bedrijf Android 8.1 alweer uitgebracht. Deze versie komt eerst naar Googles eigen toestellen toe, maar zal gestaag ook op toestellen van andere fabrikanten verschijnen. Apple heeft iOS 11.2 onlangs nog uitgebracht, terwijl Microsoft begin oktober is begonnen met het uitrollen van de Windows 10 Fall Creators Update — voor elke Windows 10-gebruiker.

Ondanks het feit dat Oreo de nieuwste versie van Android is, is het goed om te beseffen dat het gros van de Android-toestellen op een verouderde versie van het besturingssysteem draait. Dat hoef je dus niet direct als een nadeel te zien; veel fabrikanten laten het namelijk afweten of zijn gewoon erg laat als het om recente Android-upgrades gaat. Mocht je een tablet of smartphone met Android 6.0 Marshmallow tegenkomen, dan is dat prima. Maar probeer wel zo hoog mogelijk te gaan en te kijken of Android 7.0 beschikbaar is (gesteld).

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Hoewel de trends op het gebied van tablets een beetje zijn gestagneerd, hoeft het niet meteen te betekenen dat het kopen van een tablet simpel is geworden. Het is wel iets simpeler, omdat de productcategorieën inmiddels duidelijker zijn gekaderd. Het is en blijft moeilijk om mensen over persoonlijke voorkeuren te adviseren. Daarom doe je er ook altijd goed aan eens een kijkje te nemen in ons uitgebreide archief met tips. Vooral het artikel over zes fouten die je niet mag maken tijdens het kopen is handig.

De beste tablets van dit moment

Hieronder dus het overzicht met de beste tablets van dit moment (winter 2017). Denk overigens niet dat een bepaalde positie op deze lijst iets zegt over de kwaliteit van het apparaat, want het is geen lijst waarin we van goed naar slecht of andersom gaan. Het is een selectie uit het ontzettend brede aanbod, waarin we hebben gekeken naar prijs/kwaliteit, high-end en budget. Als het goed is staat er voor iedereen wat in, in elk geval de mensen die op zoek zijn naar een tablet. Mocht je er toch niet uitkomen, check dan gewoon onze tabletdatabase.

Overige en nieuwe tablets

We hebben de afgelopen maanden veel tablets getest en het is onmogelijk om elke goede tablet in ons overzicht van de beste tablets te plaatsen. Ook komen er de komende maanden verschillende nieuwe modellen op de markt die mogelijk interessant zijn voor je verlanglijstje. Lees daarom vooral ook onze artikelen met de beste Windows 10 hybride laptops en tablets en de beste Android phablets en tablets door. In deze artikelen hebben we een aantal andere interessante tablets genoemd die reeds te koop zijn en het overwegen waard zijn, en bespreken we tablets die op korte termijn naar Nederland komen of inmiddels al verkrijgbaar zijn.

Samsung Galaxy Tab S3

Omdat er in de afgelopen maanden geen andere high-end Android-tablets zijn verschenen, komen we ook dit seizoen met de aanbeveling voor de Samsung Galaxy Tab S3. Deze tablet laat goed zien wat Android-tablets allemaal in huis hebben op het gebied van mediaconsumptie, maar ook op het gebied van veelzijdigheid en zakelijkheid. We durven nog steeds te stellen dat Google zelf geen referentietablet meer hoeft uit te brengen om te laten zien wat het besturingssysteem in huis heeft, want dat laat Samsung goed zien met de Tab S3.

Het reflecterende scherm gooit misschien een beetje roet in het eten, maar voor de rest wijst alles erop dat Samsung met de Galaxy Tab S3 een fantastische tablet heeft uitgebracht. De tablet ondersteunt HDR-materiaal (dat helaas nog niet breed verkrijgbaar is, maar waar wel steeds meer van wordt uitgebracht), is inzetbaar als een 2-in-1-tablet (maar je moet daarvoor nog wel even een los toetsenbord kopen van 130 euro) en heeft vier speakers die ervoor zorgen dat je altijd goed geluid hebt, hoe je de tablet ook op dat moment vasthoudt.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S3 of lees onze Samsung Galaxy Tab S3 review.

Microsoft Surface Book

Ondanks het feit dat Microsoft sinds de lancering twee nieuwe Surface-modellen op de markt heeft gebracht (de Surface Book 2 en de Surface Pro (2017), bevelen we nog steeds de Microsoft Surface Book aan. Dit apparaat is een soort Zwitsers zakmes onder de Windows-apparaten en we hebben dan ook expres de onderstaande foto gebruikt om dat tentoon te stellen. Het is wellicht meer laptop dan tablet, maar je kunt hem wel degelijk als tablet gebruiken. De Surface Book is inmiddels in prijs verlaagd en daardoor een stuk betaalbaarder geworden, zonder dat dit ten koste gaat van de ervaring die de hardware in combinatie met Windows 10 aanbiedt.

Je betaalt veel voor de Surface Book, ongeacht de versie die je in huis haalt. Maar je krijgt dan wel te zien hoe Microsoft zich de toekomst van Windows 10, 2-in-1-apparaten en mobiliteit voor zich ziet en waartoe het bedrijf in staat is als design, functionaliteit, veelzijdigheid en mobiliteit allemaal samenkomen. Dat gezegd hebbende is het wel jammer om te zien dat de laptop best zwaar is (ook zonder de Base), dat er (nog steeds) geen usb-c-poort aanwezig is en dat de accu niet zo lang meegaat als geadverteerd wordt door Microsoft.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Book of lees hier onze Microsoft Surface Book review.

Apple iPad Pro

Android en Windows zijn handige en inmiddels toegankelijke besturingssystemen, waar veel mensen dankbaar gebruik van maken. Maar wanneer je in het ecosysteem van Apple bent gestapt, dan merk je al gauw dat je tegen een muur aanloopt als het om compatibiliteit gaat. Daarom doe je er als Apple-gebruiker goed aan te blijven investeren in de producten van het bedrijf (wat natuurlijk het idee is achter de opgestelde beperkingen). Maar als je dan toch in dat systeem zit, welke iPad kun je dan het beste kopen? Heb je dit jaar flink gespaard, dan kun je alsnog het beste voor een iPad Pro gaan. Dat apparaat laat nog steeds het beste zien wat iOS in petto heeft en combineert alles met handige en zakelijke oplossingen voor de dagelijkse gebruiker.

Dit is de iPad die het dichtste bij een laptopvervanger komt, qua formaat, toetsenbordopties en zelfs ook qua software. Maar tegelijkertijd blijft het een iOS-product en schaamt zich daar niet voor. Het is een OS dat in bepaalde opzichten beperkt en beperkend is, maar juist binnen die beperkingen zullen sommige gebruikers zich thuis voelen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Pro 10.5 en iPad Pro 12.9 (2017).

Lenovo Tab 3 10 Business

Vind je de bovenstaande modellen te duur? Geen probleem, want er zijn nog steeds goedkopere tablets, zoals de Lenovo Tab 3 10 Business. Een Android-tablet die aanvankelijk als zakelijk model in de markt is gezet, maar eigenlijk vrijwel elke consument een mooi pakket aan functies aanbiedt voor een toegankelijke prijs. De Tab 3 10 Business heeft ook nog eens redelijke specificaties (je kunt bijna niet beter krijgen voor deze prijs) en heeft inmiddels een zeer degelijk prijskaartje van om en nabij de 200 euro. Blijft een aanrader!

De Lenovo Tab 3 10 Business laat weinig te wensen over. Het is een fijn en snel apparaat, dat ook nog eens ondersteund kan worden door muizen, toetsenborden en meer. Je kunt er meer dan prima op werken en met de quadcore-processor kun je erop rekenen dat multitasking ook moeiteloos zal gaan. Helaas is er wel wat bloatware aanwezig die niet altijd even handig is (en gelukkig uitgezet kan worden) en is de rand aan de bovenkant behoorlijk dik, maar dat zijn enkele voorbeelden van het weinige aantal minpunten van deze Android-tablet.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Tab 3 10 Business of lees onze Lenovo Tab 3 10 Business review.

Acer Spin 1 (2017)

Voor Windows 10-gebruikers hebben we ook een mooi budgetmodel uitgekozen: de Acer Spin 1 (2017). De convertible is verkrijgbaar in verschillende configuraties en dus verschillende prijzen, maar over het algemeen biedt Acer hier een ontzettend mooie prijs-kwaliteitsverhouding aan. Echt zware taken moet je deze tablet niet geven, maar dat mag je ook niet verwachten van de hardware. Mocht je voor onderweg op zoek zijn naar een handzame en veelzijdige Windows 10-laptop, dan is dit het apparaat dat je zoekt.

De Acer Spin 1 is een redelijke optie voor de mensen die niet te veel willen betalen voor een convertible, een tweede laptop voor erbij zoeken of hun kinderen naar school willen sturen met capabele hardware. Je kunt er meer dan prima op werken (ook al prefereren we 8 GB aan werkgeheugen boven 4 GB) en content op bekijken, zolang je maar niet verwacht dat je er goed op kunt gamen of het nieuwste van het nieuwste in huis haalt. Deze Spin 1 voelt soms ook een beetje basaal, maar de lage prijs maakt een hoop goed.

Bekijk de verschillende specificaties op de productpagina van de Acer Spin 1 (2017). Onze ervaringen met deze convertible lees je in de Acer Spin 1 review.

Apple iPad (2017)

Ook iPads worden steeds goedkoper. De iPad die aan het begin van dit jaar werd gelanceerd is wederom in prijs verlaagd en wordt daarmee een steeds interessante optie. De prijs ligt nu rond de 365 euro en daar haal je een 32 GB-versie met een groot app-ecosysteem, een display met een hoge resolutie en een premium design voor in huis. Mocht je nog iets kleiner willen gaan dan is de iPad mini 4 de enige optie. Voor 479 euro kun je de 128 GB-versie kopen. Andere versies zijn niet meer te koop. Ben je overigens fan van de iPad Air 2 en zoek je een waardige vervanger, dan is de Apple iPad (2017) het apparaat dat je deze winter in huis kunt halen.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad (2017). Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad mini 4.

Samsung Galaxy Note 8

Samsung laat niet alleen met de Galaxy Tab S3 zien wat Android in huis heeft, ook de in de herfst gelanceerde Samsung Galaxy Note 8 laat mooi zien wat je allemaal met Android kunt doen. Mensen die op zoek zijn naar een smartphone die een hoop echt slimme functies en een stylus aanbiedt, komen al gauw terecht bij de Note 8. Naast snelle en mooi ontworpen hardware, kun je met de Galaxy Note 8 ook prettig werken. Zo kun je notities maken op het vergrendelde scherm wanneer je de stylus uit de houder haalt en is het mogelijk een pc-ervaring te realiseren wanneer je een Samsung DeX in huis haalt (wordt apart verkocht). En dat oled-scherm is gewoon ontzettend mooi.

Los van de stylus lijkt de Note 8 echter wel heel veel op de Samsung Galaxy S8. Ja, het scherm is iets groter en de hoeveelheid werkgeheugen is uitgebreider, maar qua verschillen blijft het daar dan ook bij. Mocht je de Galaxy S8 eerder hebben overgeslagen dit jaar, en wil je een nieuw toestel van Samsung, dan is de Note 8 de beste keuze van dit moment. Was je niet overtuigd van het grote scherm met doorlopende randen, dan kun je de Note 8 echter achterwege laten. Maar de stylus maakt een hoop goed en maakt de Note 8 ook heel praktisch.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Note 8 of lees onze Samsung Galaxy Note 8 review.

OnePlus 5T

Mag het iets goedkoper, maar wil je nog wel genieten van ontzettend snelle hardware en een fantastisch oled-scherm? Dan kun je met een gerust hart een OnePlus 5T bestellen. Voor een bedrag van 559 euro haal je de meest uitgebreide versie in huis met 128 GB aan interne opslagruimte en 8 GB aan werkgeheugen — er is geen Android-smartphone op de markt die deze specs combineert met zo’n mooi, groot scherm van 6-inch en zo’n schappelijk prijskaartje. Ook zijn de randen dit keer lekker smal te noemen.

De T-serie van OnePlus is een smartphonelijn die in het teken staat van verfijning en evolutie, in plaats van revolutie. En dat is aan allerlei dingen te merken met de OnePlus 5T, zoals bijvoorbeeld op het gebied van hardware. Desondanks krijgt OnePlus zo wel de kans om het recent uitgebrachte toestel ietwat relevanter te maken in een snel veranderende smartphonewereld, ook al komt er daarvoor dus wel een nieuw toestel op de markt.

Lees ook onze OnePlus 5T review.

LG Q6

Een nog goedkoper model dat zeker niet onderdoet qua ervaring is de LG Q6. Dit is een handzame smartphone met een scherm van 5,5-inch, die smaller is dan bijvoorbeeld de Nexus 5X (of een andere gemiddelde smartphone met een 5,2″-scherm). Met redelijke specificaties (Snapdragon 435, 3 GB aan werkgeheugen en 32 GB aan opslagruimte) en een design die je nu vooralsnog op high-end modellen ziet, haal je voor ongeveer 235 euro een enorm goede smartphone in huis, die voorlopig ook nog van Android-updates wordt voorzien.

Over het algemeen is de LG Q6 een meer dan prima smartphone. Het biedt midrange toestelgebruikers toegang tot functies als een FullVision-scherm en gezichtsherkenning en dat voor een bedrag van 350 euro (alhoewel de kans groot is dat verschillende winkels hem voor minder gaan aanbieden, vanwege de nieuwe regels met betrekking tot kredietregistratie). Je krijgt een hoop functies die dus alleen voor premium toestellen waren weggelegd, maar moet daar tegenover inleveren op andere functies en gemakken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de LG Q6 of lees onze LG Q6 review.

Speciale vermelding: Eve V

De grote verrassing (maar stiekem toch geen verrassing) is de Eve V. Dit is een hybride Windows 10-tablet met een mooi scherm, fijn toetsenbord en een hoop extra’s. Belangrijker nog: het apparaat is volledig vormgegeven door de community en heeft een relatief laag aankoopbedrag (zeker in vergelijking met de Surface Pro, de belangrijkste concurrent). Ook wordt deze tablet geleverd met zowel een toetsenbord als een stylus en dat laatste is helaas wat Microsoft niet meer standaard doet.

Zoals gezegd; de Eve V is de beste Windows-tablet die ik tot op heden in handen gehad heb. […] Wel vinden we het lastig om de bluetooth van dat toetsenbord aan de praat te krijgen, en de styluspen heeft minder drukniveaus dan andere high-end apparaten. Belangrijker vinden wij dat de Eve V erg snel en comfortabel is in het gebruik. Hij kan makkelijk switchen tussen gebruik als laptop en als tablet, al is de tablet wel wat zwaar en fors voor comfortabel gebruik. Het apparaat is netjes uitgevoerd en het scherm behoort tot de besten in de markt. Het geluid is eveneens top, zodat het apparaat uiterst geschikt is voor games en mediaconsumptie. En hij is ook nog eens goedkoper dan de belangrijkste concurrent, de Microsoft Surface Pro. Echter, het kan lastig worden om er aan te komen. De productie gaat pas van start als er een klant is.

Lees ook onze Eve V review.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar hebt gezet die aan jouw voorkeuren voldoen, dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons archief van beste tablets.

Reacties (0)